torsdag 10 februari 2022

NASI GORENG , 4 PORTIONER .

 


                                         HEJSAN  !


HÄR ÄR EN RÄTT TILL SOM VI OFTA ÅT PÅ  - 70 -TALET  !

mm... SÅ HIMLA GOTT !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl hackad gul lök

1 - 3 tsk sambal  oelek 

3 tsk rapsolja

1 1/2 msk hackad vitlök

1 dl strimlad salladslök

1 tsk råsocker strö

6 dl  kokt fullkornsris 

120 g  strimlad rökt skinka

120 g skalade räkor

ketjap  manis ,  4 tsk

2 ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS lök  och  sambal  i  2  tsk  olja .   TILLSÄTT  vitlök, salladslök

och  socker  och  låt  det  fräsa  ytterligare  en  minut .

TILLSÄTT det  kokta  riset, skinkan  och  räkorna .

SMAKSÄTT med  salt,  peppar  och  ketjap .

VISPA  upp  ägget  med  en  gaffel .

HETTA  upp  1 tsk  olja i en  stekpanna ,  stek det uppvispade ägget

under  omrörning  så  att det  blir  trådigt .

VÄND  ner  äggtrådarna  i  ris -blandningen  och servera direkt .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

JAMBALAYA , 4 PORTIONER.

  


                                                HEJSAN ! 


DEN HÄR RÄTTEN KÄKADE VI PÅ  - 70- TALET ,

DÅ VAR DEN HIMLA POPULÄR .

SÅ JAG GÖR ETT NYTT FÖRSÖK .  VÄLDIGT GOTT  IALLAFALL ,

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 röd paprika

1 gul paprika 

l röd lök

1 stjälk blekselleri

2 morötter

1 msk hackad vitlök

chorizo 200 g

kycklingbröst / file'  200 g 

cajunkrydda eller cayennepeppar 1 - 3 tsk 

fullkornsris  2 dl

kycklingbuljong från koncentrat , 4 dl

1 citron

grönsallad 

2 dl turkisk yoghurt + 1 vitlök pressad 

+ 1/2 - 1 tsk ingefära riven + 1-2 kläm på akacia honung .


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA grönsakerna i 0,5 x 0,5 cm stora tärningar .

SKÄR korven i centimetertjocka slantar och strimla

kycklingen .

HETTA upp oljan i en tjockbottnad kastrull, lägg i 

grönsaker, kyckling och korv samt kryddorna .
LÅT det bryna några minuter och tillsätt därefter riset.

HÄLL på buljongen och låt det koka försiktigt under

lock i ca 20 minuter eller tills riset känns färdigt .

BLIR det för torrt under kokningen så tillsätt lite vatten.

SERVERA  jambalayan  tillsammans med sallad, citron-

klyftor och turkisk yoghurt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



onsdag 9 februari 2022

VÄRMANDE SOPPA , 4 PORTIONER.



                                                     HEJSAN  !


SMAKA  på denna supergoda soppa med ölkorv, morötter och mycket annat ... mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ölkorvar 

2 morötter

2 stjälkar selleri

1 purjolök

2 potatisar

1 liter kycklingbuljong

1 burk kikärter

1 burk konserverade hela tomater

1 tsk oregano

1 kryddmått peppar 

persilja

TILLBEHÖR :

riven ost + franska 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR korvarna i slantar .

Skala och skär morötterna i fina stavar.

Ansa och strimla selleri och purjolök .

Skala och tärna potatisen .

FRÄS  korv och grönsaker i lite smör 

/ margarin under omrörning .

TILLSÄTT buljong, tomater, oregano 

och peppar .

Låt soppan koka tills grönsakerna mjuknat .

RÖR ner resten grönsaker och kikärter och 

låt soppan koka ytterligare ca 5 minuter .

Smaka av .

Strö över klippt persilja .

BJUD gott bröd och riven ost till , + något att dricka.


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




tisdag 8 februari 2022

STEKT KYCKLINGBRÖST MED TIMJAN - GREMULATA , 4 PORT.

 


                                        HEJSAN  !


Jag såg i affären idag att en hel del olika potatissorter fanns att välja mellan !

Däribland  en liten påse färskpotatis ?? 

Då kom jag att tänka på denna rätt , med brynt färskpotatis, så ... Varsågoda !


HÄR ÄR  RECEPTET :

4 skinn- och benfria  kycklingbröst

MARINAD :

3 msk olivolja 

2 - 3 msk pressad citronsaft

1 msk soja

2 kryddmått svartpeppar

2 kryddmått salt

TIMJAN- BLANDNING :

1 citron

1 ask färsk timjan 

1 - 2 vitlöksklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA samman alla ingredienserna till marinaden

i dubbla plastpåsar .

Lägg i kycklingbrösten och knyt samman .

LÄGG påsen i kylen och låt den ligga i 3 - 4 timmar.

Vänd påsen några gånger under tiden .

TA FRAM kycklingdelarna och stek dem gyllene på 

båda sidor i smör/margarin.  

Sänk värmen och låt kycklingdelarna eftersteka på svag

värme under lock ca 12 minuter eller tills de är genom -

stekta .

RIV  under tiden skalet av citronen .

Klipp timjan ganska fint och finhacka vitlöken .

Blanda samman det .

STRÖ över timjanblandningen och bjud kycklingbrösten

genast tillsammans med brynt färskpotatis och en grönsallad.


SMAKLIG MÅLTID,

LYCKA TILL !



söndag 6 februari 2022

PATE' MED LÖK OCH ÄPPELKOMPOTT , 4 PERSONER.

 


                                        HEJSAN !

mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g blandfärs

100 g kycklinglever

75 g rökt skinka

10 gröna oliver

2 dl grädde

2 ägg

2 msk vetemjöl

salt och pepparmix

KOMPOTT :

1 rödlök

1/2 dl vatten

1/2 dl vittvinsvinäger

ca 2 msk flytande honung

1 syrligt äpple 

SERVERING :  inlagd gurka och sallad .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader.

Finhacka levern och skär skinkan fint .

BLANDA  färsen med levern, skinkan och resten

av ingredienserna i en bunke .

Krydda med lite salt och peppar.

LÄGG över färsen i en avlång och baka i ugnen 

ca 40 minuter .

Låt pate'n svalna .

GÖR kompotten medan pate'n gräddas .

Skala löken och skär i tunna skivor.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten,

vinäger och honung och koka på svag värme i 5 min.

Skär äpplet i mindre tärningar och låt koka med mot 

slutet .  

SKÄR den färdiggräddade pate'n i skivor  och 

SERVERA med lökkompott, inlagd gurka och en sallad .


SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !



FÄRSBIFFAR MED BLOMKÅLSMOS , 4 PERSONER .

 


                                        HEJSAN  !

mm... himla  gott !

BLANDA  blomkål  och  potatis  för  ett  riktigt  gott  mos ,

till Dina biffar  gjorda  på  blandfärs .


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  blandfärs

1/2  gul lök

1 vitlöksklyfta

3 äggulor

1 dl vispgrädde

salt och pepparmix

smör / margarin till stekning 

1 1 /2 msk koncentrerad kalvfond

2 dl vatten

1 dl grädde

TILLBEHÖR :
2 dl frysta lingon 1 dl socker

200 g haricots verts 

MOS :

500 g mjölig  potatis .

400 g blomkål

1 dl kräm fraiche


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA löken och riv fint .

Blanda färsen med löken och pressa ner vitlöken.

Rör  ner äggulor och vispgrädde.

Salta och krydda med pepparmix.

Forma till små biffar .

LÅT lingonen tina något och mosa sedan lite lätt 

med sockret.

KOKA haricots verts i lättsaltat vatten i 4 minuter .

HETTA upp en klick smör i en stekpanna och stek

biffarna på medelvärme ca 3 minuter på var sida .

Ta upp biffarna och koka ur pannan med fond, vatten

och grädde.

SKALA potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka

i lättsaltat vatten .

Häll bort vattnet från potatisen och blomkålen.

Blanda och mosa med en potatisstöt .

Vispa ner kräm fraiche och smaka av med salt och pepparmix .

SERVERA  biffarna med moset, haricots verts och lite lingon .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !




CURRYPANNA MED FISK OCH RÄKOR . 4 PERS.

 


                                               HEJSAN !

mm.... !

EN krämig och underbart god fisk-panna 

med räkor, lättfrästa grönsaker och ljuvlig 

smak av curry .

Dukat och klart på 30 minuter !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g sej eller annan vit fisk

salt och peppar

500 g räkor med skal

1 broccolihuvud

1/2 ananas

1 gul lök

1 röd paprika

olja till stekning

1 msk curry

2 dl grädde

3 dl fiskbuljong

1 /2 knippa dill 

SERVERING :  Nykokt  Jasminris 


SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  fisken i bitar och krydda med salt och peppar .

Skala räkorna.

DELA  broccolin i mindre buketter . 

Skär av skalet från ananasen och skär bort stocken .

Skär ananasköttet i mindre bitar .

Skala löken och skiva tunt .

Ansa paprikan och skär i tunna skivor .

HETTA  upp oljan i en rymlig stekpanna och fräs 

grönsakerna lätt .

Pudra över curry och rör om .

Tillsätt grädde, buljong och dill .

Låt grytan småputtra i ca 5 minuter .

LÄGG ner fisk och räkor .

Lägg på ett lock och låt grytan få ett uppkok.

SMAKA av med salt och peppar .

SERVERA med ris .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !