TIPS !
Jag torkar av diskbänken med en trasa
fuktad med vinäger .
Det gör den glansig och fin !
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
TIPS !
Jag torkar av diskbänken med en trasa
fuktad med vinäger .
Det gör den glansig och fin !
TACK !
HEJSAN !
mm...!
Du kan steka plättarna i förväg och värma vid servering .
Lägg dem på en plåt och värm ca 10 min i 175 grader .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
1 msk strösocker
1 /2 tsk salt
25 g smör/margarin
STEKT BANAN
2 bananer
2 msk smör
2 msk honung
TILLBEHÖR
vaniljglass
rostade kokosflingor
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman ägg och gräddfil .
Blanda ner allt torrt .
Smält smöret och rör i .
Det blir en tjock smet .
HETTA upp en liten stekpanna eller plättlagg.
Smörj med lite matfett .
Klicka ut smeten och stek 12 plättar gyllene .
STEKT BANAN :
SKALA och skiva bananerna .
Smält smöret, lägg i bananskivor och honung .
Stek på medelvärme tills det börjar puttra och
se gyllene ut .
SERVERA plättarna med bananer, glass och
kanske rostad kokos, som Du gör i het torr panna .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
Jättegoda bröd , att göra och att käka !
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standardmjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
1 dl linfrö
4 1/2 dl rågsikt
7 dl dinkelmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm mjölken till 37 grader .
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt
och nästan allt dinkelmjöl spara lite till utbakning .
Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper
från degbunkens kanter, tillsätt mer mjöl om det behövs .
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .
TÄCK en långpanna ca 30 x 40 cm , med bakplåtspapper
och tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom hela
degen ända ner i botten på pannan .
Jäs övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter , eller
tills brödet fått fin färg .
LÅT svalna på galler .
LYCKA TILL !
TIPS !
FYLL EN PÅSE eller LITEN KORG
MED HEMBAKAT BRÖD
OCH GE TILL NÅGON DU TYCKER OM !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Detta bröd är också väldigt saftigt och gott .
Men inte fullt så mycket olika gryn i brödet .
Som det förra .
Men går ändå åt "som smör i solsken "!
Försvinnande gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk sirap
1 tsk flingsalt
6 dl vetemjöl special
5 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl dinkelflingor
GARNERING :
sesamfrö,+ valfri kross
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till 37 grader .
Lös upp jästen i lite av vattnet .
Tillsätt resterande mängd vatten, sirap, olja,
salt, nästan allt mjöl samt dinkelflingor .
Arbeta samman med kraftiga tag till en deg .
Om det behövs tillsätt mera mjöl, degen ska
släppa från degbunkens kanter .
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 250 grader .
Ta upp degen på mjölat bakbord .
Dela degen i två lika stora delar och forma till
två runda limpor .
Strö över det Du önskar garnera med .
Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter .
SÄNK ugnstemperaturen till 225 grader, men
sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen.
GRÄDDA 25 - 30 minuter .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Det här är ett av bröden som DU kan unna DIG .
Vilken tillfredsställelse det är att baka sitt eget matbröd .
Att själv bestämma vilka ingredienser man vill ha för
att få det riktigt saftigt , nyttigt och gott .
Så här gjorde jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl solroskärnor
1 dl vetekross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 msk salt
5 dl siktat Dinkelmjöl
5 dl Dinkelmjöl fullkorn
2 msk bikarbonat
1 liter standard filmjölk
1 /2 dl mörk sirap
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda samman samtliga torra ingredienser
i en stor bunke eller i en rymlig matberedare .
Blanda ordentligt. Tillsätt filmjölk och sirap .
Blanda .
Degen ska vara lös .
SMÖRJ och bröa två brödformar ca 1 1/2 liter
vardera , och häll smeten i formarna .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 45 minuter,
täck nu över bröden med ugnsfolie och grädda
ytterligare 40 - 45 minuter . Känn med sticka .
2 bröd = 1 timme och 45 minuter .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
BJUD denna drink till både Barn och förälder ,
den är riktigt mättande .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 frusen banan
2 1/2 dl havremjölk
1 tsk honung
1 tsk kokosflingor
eventuellt 2 passionsfrukter
SÅ HÄR GÖR DU :
Mixa banan , havremjölk och honung .
Häll upp i glas .
Dela passionsfrukterna och gräv ur innehållet .
Lägg försiktigt upp det så att ytan i glaset täcks .
Strö över kokosflingor och drick genast .
LYCKA TILL !