fredag 11 mars 2022

UGNSBAKAD SEJ MED SPENAT , 4 port, 30 min.

 


                                          HEJSAN !

Här har jag ugnsbakat fisken med god olivolja och citron.

Så himla gott som det blev !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kokt kall potatis

1 purjolök

2 - 3 msk olivolja

1 påse färsk spenat (ca 70 g)

salt och svartpeppar

1 citron

600 g sej,  i portionsbitar 

2 dl kräm fraiche 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Skala och skär potatisen i skivor .

Dela purjolöken längs med och skölj den ren i kallt vatten .

Skär i tunna skivor .

HETTA upp olivolja i en stekpanna och fräs purjolöken i 

3 minuter tills den mjuknat .

Tillsätt spenat och låt allt bli varmt .

Krydda med lite salt och peppar .

Dela citronen på mitten och pressa över saften från 1/2 citron.

VARVA  kokt potatis med de stekta grönsakerna i en smord form.

Toppa med fiskfile' i portionsbitar och avsluta med några msk av 

de stekta grönsakerna .

Ringla över 1 msk olivolja och krydda fisken med lite salt .

BAKA i mitten av ugnen i ca 15 min tills fisken är genomstekt .

SERVERA med citron och kräm fraiche smaksatt med lite salt

och peppar  vid sidan av .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MINIKOCKENS HALLONSMOOTHIE 1 PERSON .

 


                                         HEJSAN !


HÄR  kan  Du  ge  både kropp och själ 

en riktigt god morgon  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl frysta  hallon 

1/2 msk flytande  honung

1 dl  mjölk

1 dl mild  yoghurt vanilj


SÅ HÄR GÖR DU :

MIXA   de  o - tinade  hallonen ,  honung,

yoghurt  och  mjölk  tills  allt  är  blandat .

HÄLL  upp  i  glas  och  toppa  gärna  med  bär .


LYCKA TILL !






torsdag 10 mars 2022

DRAGONFISK , 4 port.

 


                                              HEJSAN  !


Alla äter ju inte Ärtsoppa, - även om det är torsdag ?

Så varför inte smaka denna snabba,- jättegoda fiskrätt !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g fiskfile' ,  t ex gös , torsk eller kolja

1 tsk salt

1/2 kryddmått svartpeppar 

2 dl vispgrädde

1 tsk smulad dragon

1 dl riven lagrad ost 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta och peppra fileerna .

Lägg dem i en smord ugnssäker form .

Blanda grädden med dragon .

Häll den i formen över fisken .

Strö över osten,  

Stek i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA med kokt pressad potatis,

rivna morötter , kokt broccoli  eller

kokta gröna ärter - mosa med stavmixer .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KORNBRÖD, 2 ST .

 


                                                 HEJSAN ! 


De här  Kornbröden  bakar jag emellanåt ,

de är så himla goda , med mustig smak .

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst 

2 1/2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl ljummen mjölk

2 tsk salt

1 tsk  brödkrydda

1/2 tsk kummin

5 dl kornmjöl

ca 7 dl matbrödsmjöl  av vete 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en degbunke .

Rör ut den i det ljumma vattnet .

Tillsätt mjölken , saltet , brödkrydda, kummin och  

kornmjölet samt största delen av matbrödsmjölet .

ARBETA degen väl tills den blir blank och smidig .

Lägg en fuktad duk över bunken och låt degen jäsa 

till dubbel storlek ca 1 timma .

ARBETA  degen lätt i bunken och ta upp degen på 

mjölat bakbord .

Dela den i 2 delar och forma varje del till en rund 

kaka ca 17 cm i diameter .

Lägg dem på bakpappersklädd plåt .

Nagga  med en gaffel och strö över lite kornmjöl .

Låt jäsa övertäckt med fuktig duk ca 45 minuter 

till dubbel storlek .

Sätt ugnen på 250 grader .

GRÄDDA i mitten på ugnen ca 15 minuter.

Låt kallna på galler , under bakduk .

mm...himla gott !

ALL LYCKA TILL !


onsdag 9 mars 2022

SESAM - & LINGONBULLAR , 24 st .

 


                                             HEJSAN !

DET  fiffiga med det här

långpannebaket  är den långa jästiden - att  använda den 

till nytta eller nöje !

Och utan alltför stor ansträngning kan frysen sedan

fyllas med många goda bullar !

UGN :200 grader .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross

1 dl krossade linfrö

2 dl kokande vatten

2 dl rumsvarmt vatten

25 g jäst

1 dl lingonsylt

1/2 dl vetegroddar

1/2 dl sesamfrön

172 msk salt

ca 1 liter vetemjöl special


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten .

Låt stå minst 1 timma .

SMULA  jästen i en degbunke .

Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen löser sig .

Tillsätt linfröblandningen , lingonsylt , groddar, sesamfrön,

salt och det mesta av mjölet .

Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter .

LÅT JÄSA 2 TIMMAR .  Under bakduk  .

PLATTA  ut degen med mjölade händer i en stor långpanna.

Skär den i rutor .  

Låt jäsa ca 40 minuter .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  20 - 25  minuter .

mm...himla goda bröd !

LYCKA TILL !

SÖTNOSENS HONUNGSSNITT , 24 bitar.

 


                                         HEJSAN  !


Fina som små smycken och gott sega !

Visst ser de mer ut som kondisbitar än

långpannerutor ?


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin

1 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 1/2 msk flytande honung

3 3/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR & GARNERING :

2 dl florsocker,  med jordgubbssmak

1 - 2 msk vatten 

valfritt kakpynt

UGN 175 Grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA  smöret  .

Blanda det med övriga ingredienser till degen för hand 

eller i matberedare .

Kör / rör tills allt är blandat .

Låt degen vila kallt minst 30 minuter .

TRYCK eller kavla ut degen i en liten långpanna .

GRÄDDA kakan mitt i ugnen 10 - 15 minuter .

Skär i fyrkanter  medan den fortfarande är varm .

Låt kallna på plåten .

När kakan kallnat dela den i trekanter .

GLASYR :

Blanda florsockret med lite vatten i taget till en 

trögflytande  glasyr .

Bred den på kakorna och garnera med kakpynt .

Låt glasyren stelna .

(jag tog små silverkulor / eller vita /rosa hjärtan , runt kanterna)

å, så pyssligt å kul !


LYCKA  TILL !





ÄPPELRUTOR MED HAVRETÄCKE , 24 BITAR .

 


                                               HEJSAN !

DET  här  är som gjort för en hemtrevlig eftermiddagsfika...

Med  frasig havretopp och kardemumma i kakan .

mm...! 

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör /margarin

4 dl mjölk

25 g jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

8 - 10 dl vetemjöl

TOPPING :

175 g smör

2 dl strösocker

5 dl havregryn

2 1/2 dl äppelmos


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader .

Smula jästen i en matberedare /degbunke och tillsätt degspadet .

Kör /rör  tills jästen har löst sig .

Tillsätt strösocker, kardemumma och nästan allt mjöl.

Arbeta samman till en smidig men ganska lös deg .

Degen kan naturligtvis göras för hand också !

PLATTA  ut degen i en stor långpanna .

Låt jäsa till dubbel storlek , ca 30 minuter .

TOPPING :

SMÄLT smöret och låt det kallna .

Blanda med socker och havregryn .

Bred äppelmos över kakan och toppa med havregrynssmeten.

GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter .

Låt svalna på galler under bakduk .

Skär kakan i fyrkanter .


LYCKA TILL !