måndag 14 mars 2022

FATTIGA RIDDARE , 4 PORT. - ALLT FÖR MINIKOCKEN !

 


                                                     HEJSAN  !


Varför inte göra en av barndomens största  delikatesser 

med  formfranska istället  för  vetebröd ?


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg 

2 dl mjölk

3/4 dl vetemjöl

1 msk smör / margarin 

4 skivor  formfranska ,

gärna dagsgammalt

1 msk strösocker

malen kanel

SERVERING :

lite bär ,  färska eller frysta 


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  samman  ägg , hälften  av  mjölken  och  mjölet 

till  en  klumpfri  smet .

Vispa  ner  resten  av  mjölken .

HETTA  upp  matfett  i  en  stekpanna .

Doppa  brödskivorna  i  äggsmeten och  stek på  medelvärme

tills  de  är  gyllenbruna  på  båda  sidor .

Vänd  dem  i  en  blandning  av  socker  och  kanel .

SERVERA  alldeles  varma  och  nystekta .

Väldigt gott !

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA  TILL !

lördag 12 mars 2022

KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED KARDEMUMMA , 6 port.

  


                                                 HEJSAN !


En riktigt god äppelpaj gör alltid succe' ,  

När vi haft fisk till middag ,

står denna paj till bjuds,  till kaffet efter middagen .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

6 äpplen

1 msk strösocker

1 tsk stött kardemumma

SMULDEG :

125 g smör/margarin

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl strösocker

1 kryddmått salt

1 1/2 msk ljus sirap

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULDEG :

Smält smöret .

Rör ihop de torra ingredienserna .

Tillsätt smöret och sirapen .

Blanda snabbt samman till en smulig deg .

KÄRNA ur äpplena .  

Skär dem i klyftor och lägg dem i en smord

ugnsform , ca 24 cm i diameter .

Blanda socker och kardemumma .

FÖRDELA  smuldegen på äpplena .

GRÄDDA i mitten av ugnen,  25 - 30 minuter .

SERVERA med vaniljsås till !   mm...!


ALL LYCKA TILL !



                                 

CHOKLADFONDANT , FYLLD MED KRÄMIG KOLASÅS , 6 ST .

 


                                           HEJSAN !


BJUD  på en dessert  som  överraskar !

Inuti  den härliga chokladkakan göms ..

ett hjärta  av len kolasås . mm...! gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g mörk choklad 70 %

100 g smör / margarin

+ extra att smörja formarna med

2 ägg

1/2 dl strösocker

2 msk mjöl

1 dl kolasås från tub 


TILL SERVERING :

vaniljglass 

färska hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRJ  sex portionsformar med smör .

Smält choklad och smör i en kastrull .

KNÄCK  äggen i en bunke och häll i socker.

Vispa det poröst med elvisp .

VÄND ner den smälta chokladen och mjölet

i äggsmeten .

Fördela smeten i formarna .

TRYCK  i  kolasåsen mitt i smeten .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 175 grader , 10 minuter .


SERVERA  med  glass och  färska  hallon .

ALL LYCKA TILL !

UGNSBAKAD LAX MED VINSÅS , 4 port .

 


                                               HEJSAN  !


FRESTA  MIDDAGSGÄSTERNA !

BJUD   på gratinerad lax med krämig vinsås och skaldjur .

Det blir garanterat succe' !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 purjolök

2 msk smör /margarin

100 g sockerärter

ca 700 g laxfile' i portionsbitar 

2 dl creme - fraiche

1 dl vitt vin

150 g skalade räkor 

140 g kräftstjärtar 

1/2 dl finhackad dill

SERVERINGSFÖRSLAG 

potatis

grön sparris

citron

UGN :  225 grader


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA  och fräs purjolöken blank och smidig i smör

utan att den tar färg .

KOKA  sockerärterna ca 1 minut, spola av i kallt vatten .

Fördela purjolök och sockerärter i en smord ugnsform .

Lägg  laxen ovanpå .

KOKA  upp creme fraiche och vin .

Ta  kastrullen  från  plattan  och  vänd  ner  räkor, kräftstjärtar 

och  dill .   HÄLL såsen över laxen .

TILLAGA  mitt  i  ugnen  ca  15  minuter .


SERVERA med pressad potatis , kokt sparris  och  citron .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



fredag 11 mars 2022

UGNSBAKAD SEJ MED SPENAT , 4 port, 30 min.

 


                                          HEJSAN !

Här har jag ugnsbakat fisken med god olivolja och citron.

Så himla gott som det blev !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kokt kall potatis

1 purjolök

2 - 3 msk olivolja

1 påse färsk spenat (ca 70 g)

salt och svartpeppar

1 citron

600 g sej,  i portionsbitar 

2 dl kräm fraiche 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Skala och skär potatisen i skivor .

Dela purjolöken längs med och skölj den ren i kallt vatten .

Skär i tunna skivor .

HETTA upp olivolja i en stekpanna och fräs purjolöken i 

3 minuter tills den mjuknat .

Tillsätt spenat och låt allt bli varmt .

Krydda med lite salt och peppar .

Dela citronen på mitten och pressa över saften från 1/2 citron.

VARVA  kokt potatis med de stekta grönsakerna i en smord form.

Toppa med fiskfile' i portionsbitar och avsluta med några msk av 

de stekta grönsakerna .

Ringla över 1 msk olivolja och krydda fisken med lite salt .

BAKA i mitten av ugnen i ca 15 min tills fisken är genomstekt .

SERVERA med citron och kräm fraiche smaksatt med lite salt

och peppar  vid sidan av .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MINIKOCKENS HALLONSMOOTHIE 1 PERSON .

 


                                         HEJSAN !


HÄR  kan  Du  ge  både kropp och själ 

en riktigt god morgon  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl frysta  hallon 

1/2 msk flytande  honung

1 dl  mjölk

1 dl mild  yoghurt vanilj


SÅ HÄR GÖR DU :

MIXA   de  o - tinade  hallonen ,  honung,

yoghurt  och  mjölk  tills  allt  är  blandat .

HÄLL  upp  i  glas  och  toppa  gärna  med  bär .


LYCKA TILL !






torsdag 10 mars 2022

DRAGONFISK , 4 port.

 


                                              HEJSAN  !


Alla äter ju inte Ärtsoppa, - även om det är torsdag ?

Så varför inte smaka denna snabba,- jättegoda fiskrätt !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g fiskfile' ,  t ex gös , torsk eller kolja

1 tsk salt

1/2 kryddmått svartpeppar 

2 dl vispgrädde

1 tsk smulad dragon

1 dl riven lagrad ost 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta och peppra fileerna .

Lägg dem i en smord ugnssäker form .

Blanda grädden med dragon .

Häll den i formen över fisken .

Strö över osten,  

Stek i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA med kokt pressad potatis,

rivna morötter , kokt broccoli  eller

kokta gröna ärter - mosa med stavmixer .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !