tisdag 29 mars 2022

NÖT - OCH FRÖ - PANERAD FISK MED BLOMKÅLSMOS , 4 PORT. LUNCH / MIDDAG.

 


                                                HEJSAN  !

Det  här  måste  Ni  smaka ,  så  gott kan  Ni  tro !

Jag  har  också  lag  till  ett  broccolistånd  till moset .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET  :

600 g  file  av  vit  fisk 

1 dl  hackade  nötter

1 dl  solrosfrö

1 ägg

2 msk smör

salt och peppar


MOS :

1 blomkålshuvud 

1 broccolistånd

1/2 dl grädde


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  blomkål  och broccoli  i  mindre  bitar, 

koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten  ca  15  min.

Häll av  vattnet  och ånga  av .

Mixa  dem  med  grädde  till  bra konsistens .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .


BLANDA  nötter  och  frön ,  vispa  upp  ägget  

med  en  gaffel .

Panera  fiskbitarna  först i  ägget  och  därefter

i  fröblandningen .


STEK  fisken i  smör  ca  4  minuter/per sida .

Salta  och  peppra .

SERVERA  fisken  med  mos  och  en  tomatsallad .


SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !



söndag 27 mars 2022

FRALLOR MED FRÖN , 6 ST. Glutenfritt .

  


                                           HEJSAN !


SMAKA PÅ DE HÄR ,  - DE ÄR SÅ FRASIGA OCH  GODA !

VARSÅGODA ;


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g solrosfrön

30 g sesamfrön

30 g linfrön

30 g fibrex

2 msk fiber-husk 

1 tsk bakpulver

4 ägg

100 g  grekisk  yoghurt


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  fröna  med  fibrex ,  fiberhusk  och bakpulver .

RÖR  ner  ägg  och  yoghurt ,  låt  degen vila 10  minuter .

FORMA  med en sked  till  6 bullar .

Sätt  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

GRÄDDA  bröden  på  250  grader ,  ca  10 - 12 minuter .

SERVERA  med  smör och  ost  eller grillad  kyckling/kalkon .


LYCKA  TILL !

OST - FYLLD LAX MED SENAPSSÅS . 4 port .

 


                                            HEJSAN  !

Det här var godare än godast !

Fräscht och  vackert  !   - Dessutom  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 portionsbitar  lax a' 100 g

100 g västerbottenost

salt å peppar

2  dl  vispgrädde

2 msk dijonsenap

1 msk fiskfond

2 msk hackad gräslök

1 broccolistånd 

2 paprikor, gul och orange 

1/2  rödlök

100 g  gröna  bönor

1 msk  olja

50  g  paranötter eller hasselnötter


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  en ficka i mitten på längden (men inte igenom)

på varje  laxbit .

Lägg  laxen  på  ett  ugnsfast fat .

Fyll  fickan  med  osten .   Salta och peppra .

BLANDA  grädde,  grädde,  senap  och  fond 

och  häll  det  bredvid  fisken .

Ugnsstek  i  225  grader ca  15  minuter .

Strö  över  gräslök .

SKÄR  broccolin  i små buketter,  samt  paprika 

och  lök  i  strimlor .

Woka  alla  grönsaker  i  olja .

Salta  och  strö  över  grovhackade  nötter .

SERVERA  laxen  med  wokgrönsakerna .


SMAKLIG MÅLTID !


LUNCH / MIDDAG , KALKON I CURRY OCH KOKOS , 2 PORT.

 


                                                  HEJSAN !


Det  här  är  dagens  middag , - himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
350 g kalkon  i  tärningar 

3  msk  olja

1  msk  curry

1  gul  lök

500 g  vitkål

1/2  äpple

2  dl  hönsbuljong

20  g  russin

40  g  kokosflingor

salt å peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  köttet  i  olja  och  curry  i  en  gryta .

Skär  kålen  i  strimlor .

Skala  och  kärna  äpplet .

LÄGG kål,  äpple,  buljong,  russin och kokos-

flingor  i  grytan .

Låt  allt  puttra  under  lock  i  20  minuter .


SMAKLIG MÅLTID !   LYCKA TILL !


fredag 25 mars 2022

GAMMALDAGS VÅFFLOR , 8 - 10 LAGGAR .

 


                                 HEJSAN  !


IDAG  ÄR  DET  VÅFFELDAGEN !

Jag  har  ett  recept  som  vi  i  familjen  gjort  i  urminnes  tider .


HÄR ÄR RECEPTET :

Till  8 - 10 laggar :

3  dl  vetemjöl

2 dl kallt  vatten

3 dl  vispgrädde

2  msk  smält  smör/margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  mjölet  och  vattnet  till  en  jämn  smet .

och  låt  den  stå och  svälla  en  stund .

Vispa   grädden .

Rör  försiktigt ner  den  i  smeten  och  sist  det smälta fettet.


PENSLA   järnet med lite smält smör till  första  laggen,

sedan  behövs  det  inte .

TAG  till  varje  lagg  3/4 - 1 dl  smet  och bred ut den något .

GRÄDDA  våfflorna  gulbruna , de är  godast och frasigast 

nygräddade  och  varma .

Lägg inte våfflorna på varandra - de blir mjuka och sega , 

om de inte ska ätas  nygräddade  lägg våfflorna  på  galler .

Våfflorna på gallret kan värmas i svag ugnsvärme  ett par minuter 

om de mjuknat  de får då tillbaka lite av frasigheten .

SERVERA med  sylt och vispad grädde .


HA EN TREVLIG DAG !






torsdag 24 mars 2022

VÅFFLOR MED FRUKT OCH BÄR ; 6 ST .

 


                                                     HEJSAN !


De  här  våfflorna  gillar  vi  ! .mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  mandelmjöl

4 ägg

2 tsk  fiberhusk

1/2 tsk  salt

1 tsk bakpulver 

50 g smör/ margarin

1 dl vispgrädde

1/2  dl  mjölk

TILL  SERVERING ;

vispad grädde,  färska  hallon,  clementiner,

eller vad  Du  gillar ,


SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL  mandelmjölet  i  en  skål och

tillsätt  ägg,  fiberhusk ,  salt  och  bakpulver.

Rör  om.

SMÄLT  smöret .   Häll  grädde ,  mjölk  och  

smör  i  mjölet  och  rör  om .

Låt  blandningen  vila  i  15  minuter .

Grädda  våfflorna  på  ett  våffeljärn  med  lite 

smör .

SERVERA  våfflorna  med färska  hallon ,

vispad  grädde  och  eventuellt citrusklyftor .


LYCKA  TILL !




OMELETT MED BACON , TILL 1 PERSON .



                                                       HEJSAN  !


Det  här  blir  Lördag  eller  Söndags  lunch  !

Så  himla  god ,  enkel att göra ,  - jag åt den till lunch idag !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

3 skivor  bacon

olja

1 vårlök

1 tomat eller 4 småtomater

2 ägg

salt, peppar

1 msk hackad persilja

30 g  fetaost 

1 paprika 


SÅ HÄR GÖR DU :
STEK  bacon  krispigt  på  hög  värme  i  lite  olja .

Låt  rinna  av  på  hushållspapper .

SKÄR  vårlök  i  fina  ringar  och  fräs  lätt .

Dela  tomaterna  i  tärningar ;  lägg  i  pannan  med  vårlöken.

VISPA  ägg  med  salt ,  peppar  och  persilja .

Häll  smeten  över  vårlök  och  tomat  i pannan .

Smula  fetaost  över  äggsmeten .

GRÄDDA  i  ca  5  minuter  tills  omeletten  stelnar .

Vik  över  den  och  servera  med  paprikaringar  och  bacon .


SMAKLIG MÅLTID !