söndag 3 april 2022

GOTTEGRISENS KOLA- GÖMMOR , ca 35 ST .

 


                                            HEJSAN !


Varför nöja sig med bara en kaka när man samtidigt

kan få en läcker- seg chokladkola ?    mm...! himla go' .

Dessa mjuka sega kakor ,  blev till när jag var så gott -

sugen så det inte gick att stoppa , jag var tvungen att 

göra något ! ? .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör / margarin - rumsvarmt

2 1/ 4 dl strösocker

1 äggula

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakaopulver

1 kryddmått salt

1 tsk vaniljsocker

FYLLNING :

choklad fyllda kolor , dumle eller rollo 

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .

Använd gärna matberedare eller el visp .

Rör ner äggulan .

TILLSÄTT resten av ingredienserna och 

rör  snabbt samman till en deg .

Arbeta inte degen för länge

(gäller speciellt om Du använder matberedare )

Låt degen vila svalt ca 30 minuter .

RULLA bollar och lägg i små  pappersformar .

Tryck ner en kola i varje .

GRÄDDA mitt i  ugnen  12 - 15 minuter .

Gör gärna en provkaka först ,  gräddningstid 

och temperatur varierar från ugn till ugn .


LYCKA TILL !

KNÄCKIGA HAVREFLARN MED HAVSSALT , 20 ST.

 


                                      HEJSAN  !


Flarnen är godast att äta samma dag , 

men kan förvaras torrt och svalt .

Knapriga och jättegoda !

Du kan använda flarnen på olika sätt ...


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin

3 1/2  dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 nypor havssalt


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner havre,

socker och mjöl och blanda till en jämn smet .

KLICKA ut smeten på bakpappersklädda plåtar

och strö över lite havssalt på varje kaka .

GRÄDDA  havreflarnen mitt i ugnen ,  ca 12 min.

Låt svalna .


TIPS !

Havreflarn som blir över kan Du smula ner i 

musli -burken .

Vips, så har Du en lyxigare granola-liknande frukost -

blandning att njuta av när det passar Dig !


LYCKA TILL !


MAZARINKAKA MED JORDGUBBAR OCH VANILJ , 12 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !

INBJUDAN TILL VÅREN !

Saftig  mazarinkaka  med  färska  jordgubbar  - hur låter det ?

mm...! 

Så vacker och god i all sin  enkelhet !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl mandelspån

50 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt 

200 g mandelmassa  - riven

1 1/2 dl vetemjöl

2 ägg

TOPPING:  mandelspån

TILLBEHÖR : Färska Jordgubbar och lättvispad  grädde.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

SMÖRJ  en avlång sockerkaksform och 

bröa med mandelspån .

Spara ca 2 msk till topping .

SMÄLT smöret i en kastrull .

Vänd ner socker, vaniljsocker, salt, mandel-

massa och mjöl .

Rör ner äggen ett i taget och blanda till en 

jämn smet .

BRED ut smeten i formen och strö över de

sparade mandelspånen .

GRÄDDA mitt i ugnen i 15 -18 minuter.

Låt kakan svalna något .

SERVERA kakan , skuren i 4-5 cm bitar ,

med färska jordgubbar skurna i 3-4 skivor

och lättvispad grädde.


LYCKA TILL !

Bjud någon på fika !

torsdag 31 mars 2022

KRÄMIG KYCKLING - OCH BACONGRATÄNG , 4 PORT. MIDDAG .

 


                                                HEJSAN  !


Kycklingfile' erna  blir  härligt  saftiga  när  Du  lindar in

dem  i  bacon  och  gratinerar  dem  på  en  bädd  av 

purjolök ,  spenat  och  broccoli .

Hela  middagen  i  en  och  samma  form !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 purjolök

200 g  färsk  spenat

1 msk  olja

1 kryddmått  svartpeppar

4  kycklingfile'er

2  förpackningar  bacon a' 140 g

2  msk  smör / margarin

250  g  färsk  broccoli

1 1/2  dl  riven  parmesanost 

GRATÄNGSÅS :

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör / margarin

2 dl kräm fraiche

2 dl vispgrädde

2 msk finhackad timjan

2 msk fransk senap

2 msk koncentrerad kycklingfond

salt, peppar

GARNERING:   färsk timjan

TILLBEHÖR :

klyftpotatis ,  haricots verts 


SÅ HÄR GÖR DU :

Sätt  ugnen  på  200  grader .

SKÖLJ  och  strimla  purjolöken .

Fräs purjolök och  spenat  blankt  och  smidigt 

i en  stekpanna  med  olja  tills överflödig  vätska 

försvinner ,  lägg  över  i  en  smord  ugnsform .

STRÖ  svartpeppar  över kycklingen och linda 

baconskivor runt om  file'erna .

Stek kycklingen runt om i en stekpanna med smör, 

3 - 4 minuter  per  sida .

KOKA broccolin några minuter i en kastrull , 

med  lättsaltat vatten .  Låt rinna av .

Lägg över broccolin i formen .

Lägg kycklingen över grönsakerna i formen .

GRATÄNGSÅS :  Skala och finhacka lök och vitlök,

fräs det utan att det tar färg i en stekpanna med smör.

Tillsätt kräm fraiche , grädde, timjan, senap och fond.

Låt det koka upp och sjuda ca 5 min .

Smaka av med salt och peppar.

HÄLL såsen i formen och strö över parmesanost.

Gratinera strax under mitten i ugnen , 15 - 20 min.

VID SERVERING , gratinera med timjan .

Servera med klyftpotatis  och lättkokta  haricots verts .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA  TILL !




tisdag 29 mars 2022

NÖT - OCH FRÖ - PANERAD FISK MED BLOMKÅLSMOS , 4 PORT. LUNCH / MIDDAG.

 


                                                HEJSAN  !

Det  här  måste  Ni  smaka ,  så  gott kan  Ni  tro !

Jag  har  också  lag  till  ett  broccolistånd  till moset .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET  :

600 g  file  av  vit  fisk 

1 dl  hackade  nötter

1 dl  solrosfrö

1 ägg

2 msk smör

salt och peppar


MOS :

1 blomkålshuvud 

1 broccolistånd

1/2 dl grädde


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  blomkål  och broccoli  i  mindre  bitar, 

koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten  ca  15  min.

Häll av  vattnet  och ånga  av .

Mixa  dem  med  grädde  till  bra konsistens .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .


BLANDA  nötter  och  frön ,  vispa  upp  ägget  

med  en  gaffel .

Panera  fiskbitarna  först i  ägget  och  därefter

i  fröblandningen .


STEK  fisken i  smör  ca  4  minuter/per sida .

Salta  och  peppra .

SERVERA  fisken  med  mos  och  en  tomatsallad .


SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !



söndag 27 mars 2022

FRALLOR MED FRÖN , 6 ST. Glutenfritt .

  


                                           HEJSAN !


SMAKA PÅ DE HÄR ,  - DE ÄR SÅ FRASIGA OCH  GODA !

VARSÅGODA ;


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g solrosfrön

30 g sesamfrön

30 g linfrön

30 g fibrex

2 msk fiber-husk 

1 tsk bakpulver

4 ägg

100 g  grekisk  yoghurt


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  fröna  med  fibrex ,  fiberhusk  och bakpulver .

RÖR  ner  ägg  och  yoghurt ,  låt  degen vila 10  minuter .

FORMA  med en sked  till  6 bullar .

Sätt  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

GRÄDDA  bröden  på  250  grader ,  ca  10 - 12 minuter .

SERVERA  med  smör och  ost  eller grillad  kyckling/kalkon .


LYCKA  TILL !

OST - FYLLD LAX MED SENAPSSÅS . 4 port .

 


                                            HEJSAN  !

Det här var godare än godast !

Fräscht och  vackert  !   - Dessutom  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 portionsbitar  lax a' 100 g

100 g västerbottenost

salt å peppar

2  dl  vispgrädde

2 msk dijonsenap

1 msk fiskfond

2 msk hackad gräslök

1 broccolistånd 

2 paprikor, gul och orange 

1/2  rödlök

100 g  gröna  bönor

1 msk  olja

50  g  paranötter eller hasselnötter


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  en ficka i mitten på längden (men inte igenom)

på varje  laxbit .

Lägg  laxen  på  ett  ugnsfast fat .

Fyll  fickan  med  osten .   Salta och peppra .

BLANDA  grädde,  grädde,  senap  och  fond 

och  häll  det  bredvid  fisken .

Ugnsstek  i  225  grader ca  15  minuter .

Strö  över  gräslök .

SKÄR  broccolin  i små buketter,  samt  paprika 

och  lök  i  strimlor .

Woka  alla  grönsaker  i  olja .

Salta  och  strö  över  grovhackade  nötter .

SERVERA  laxen  med  wokgrönsakerna .


SMAKLIG MÅLTID !