måndag 4 april 2022

RUSS- LIMPA , i LÅNGPANNA . 3 - 5 limpor.

 


                                HEJSAN !


DET är bara russ-limpa som gäller, när barnen  och  barnbarnen                

hälsar på ost och marmelad är det godaste sägs det !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
11 dl vetemjöl

10 dl grahamsmjöl

1 msk bikarbonat

3 dl russin

1 1/2  dl strösocker

1 liter filmjölk

2 dl sirap

UGN :200 grader 30 - 45 minuter .


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp de torra ingredienserna, inklusive russinen ,

i en bunke och rör väl .

Tillsätt filmjölk och sirap och rör tills det är en jämn

ganska lös  deg .

SMÖRJ en långpanna och bred ut degen jämntjockt 

i hela  pannan .

GRÄDDA  det i nedre delen av ugnen, 200 grader varm

i 30 - 45 minuter .

Låt brödet vila en stund i långpannan och stjälp sedan 

upp det på galler .

DELA det i 3 - 5 limpor .  Frys gärna in det som inte kommer

att gå åt inom ett par dagar !


JÄTTEGOTT BRÖD !

LYCKA TILL !



RUT- BRÖD MED MYCKET TUGG , i LÅNGPANNA.

 


                                                 HEJSAN  !


DET här är ett himla gott bröd ,  med mycket att tugga på !


HÄR ÄR RECEPTET :

6  dl  blandade gryn eller gryn - blandning 

50 g smör / margarin

9 dl vatten

50 g jäst

2 msk sirap

1/2 msk salt

1/ 2 msk anis,  fin stött

1/2 msk fänkål fin stött 

ca 1 liter vetemjöl

UGN 200 grader ca 30 minuter .


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp gryn - till exempel havregryn, krossat vete ,

krossat råg,  kanske lite linfrö - eller  färdig gryn blandning

och häll i en stor bunke .

KOKA  upp 7 dl vatten .  

Skiva  smöret  över  grynen ,  häll  det  kokande  vattnet  över ,

rör om och låt blandningen svalna till fingervärme .

VÄRM  resterande  vatten  till  fingervärme  och  rör  ut  jästen i det.

Häll ner detta i gryn- blandningen  tillsammans  med  sirap,  salt  och

kryddor .

Arbeta  in det mesta av vetemjölet och lämna degen att jäsa under bakduk 

i ungefär en halvtimme .

ARBETA  samman  degen i bunken och vält upp den i en långpanna  klädd

med bakplåtspapper .

Strö lite mjöl över degen och kavla ut den så att det täcker hela pappret .

DELA med en bakbords -skrapa  först i fjärdedelar  och sedan i mindre 

rutor 4 x 6 cm .

Lägg en bakduk över och låt jäsa ytterligare ungefär en  halvtimme .

GRÄDDA brödet i 200 graders ugnsvärme  mitt i ugnen i 30 min.

Dra sedan över bakplåtspappret med brödet på till ett bakgaller, låt

låt brödet svalna under bakduk och bryt det i bitar före servering .


LYCKA  TILL !




söndag 3 april 2022

GOTTEGRISENS KOLA- GÖMMOR , ca 35 ST .

 


                                            HEJSAN !


Varför nöja sig med bara en kaka när man samtidigt

kan få en läcker- seg chokladkola ?    mm...! himla go' .

Dessa mjuka sega kakor ,  blev till när jag var så gott -

sugen så det inte gick att stoppa , jag var tvungen att 

göra något ! ? .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör / margarin - rumsvarmt

2 1/ 4 dl strösocker

1 äggula

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakaopulver

1 kryddmått salt

1 tsk vaniljsocker

FYLLNING :

choklad fyllda kolor , dumle eller rollo 

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .

Använd gärna matberedare eller el visp .

Rör ner äggulan .

TILLSÄTT resten av ingredienserna och 

rör  snabbt samman till en deg .

Arbeta inte degen för länge

(gäller speciellt om Du använder matberedare )

Låt degen vila svalt ca 30 minuter .

RULLA bollar och lägg i små  pappersformar .

Tryck ner en kola i varje .

GRÄDDA mitt i  ugnen  12 - 15 minuter .

Gör gärna en provkaka först ,  gräddningstid 

och temperatur varierar från ugn till ugn .


LYCKA TILL !

KNÄCKIGA HAVREFLARN MED HAVSSALT , 20 ST.

 


                                      HEJSAN  !


Flarnen är godast att äta samma dag , 

men kan förvaras torrt och svalt .

Knapriga och jättegoda !

Du kan använda flarnen på olika sätt ...


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin

3 1/2  dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 nypor havssalt


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner havre,

socker och mjöl och blanda till en jämn smet .

KLICKA ut smeten på bakpappersklädda plåtar

och strö över lite havssalt på varje kaka .

GRÄDDA  havreflarnen mitt i ugnen ,  ca 12 min.

Låt svalna .


TIPS !

Havreflarn som blir över kan Du smula ner i 

musli -burken .

Vips, så har Du en lyxigare granola-liknande frukost -

blandning att njuta av när det passar Dig !


LYCKA TILL !


MAZARINKAKA MED JORDGUBBAR OCH VANILJ , 12 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !

INBJUDAN TILL VÅREN !

Saftig  mazarinkaka  med  färska  jordgubbar  - hur låter det ?

mm...! 

Så vacker och god i all sin  enkelhet !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl mandelspån

50 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt 

200 g mandelmassa  - riven

1 1/2 dl vetemjöl

2 ägg

TOPPING:  mandelspån

TILLBEHÖR : Färska Jordgubbar och lättvispad  grädde.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

SMÖRJ  en avlång sockerkaksform och 

bröa med mandelspån .

Spara ca 2 msk till topping .

SMÄLT smöret i en kastrull .

Vänd ner socker, vaniljsocker, salt, mandel-

massa och mjöl .

Rör ner äggen ett i taget och blanda till en 

jämn smet .

BRED ut smeten i formen och strö över de

sparade mandelspånen .

GRÄDDA mitt i ugnen i 15 -18 minuter.

Låt kakan svalna något .

SERVERA kakan , skuren i 4-5 cm bitar ,

med färska jordgubbar skurna i 3-4 skivor

och lättvispad grädde.


LYCKA TILL !

Bjud någon på fika !

torsdag 31 mars 2022

KRÄMIG KYCKLING - OCH BACONGRATÄNG , 4 PORT. MIDDAG .

 


                                                HEJSAN  !


Kycklingfile' erna  blir  härligt  saftiga  när  Du  lindar in

dem  i  bacon  och  gratinerar  dem  på  en  bädd  av 

purjolök ,  spenat  och  broccoli .

Hela  middagen  i  en  och  samma  form !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 purjolök

200 g  färsk  spenat

1 msk  olja

1 kryddmått  svartpeppar

4  kycklingfile'er

2  förpackningar  bacon a' 140 g

2  msk  smör / margarin

250  g  färsk  broccoli

1 1/2  dl  riven  parmesanost 

GRATÄNGSÅS :

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör / margarin

2 dl kräm fraiche

2 dl vispgrädde

2 msk finhackad timjan

2 msk fransk senap

2 msk koncentrerad kycklingfond

salt, peppar

GARNERING:   färsk timjan

TILLBEHÖR :

klyftpotatis ,  haricots verts 


SÅ HÄR GÖR DU :

Sätt  ugnen  på  200  grader .

SKÖLJ  och  strimla  purjolöken .

Fräs purjolök och  spenat  blankt  och  smidigt 

i en  stekpanna  med  olja  tills överflödig  vätska 

försvinner ,  lägg  över  i  en  smord  ugnsform .

STRÖ  svartpeppar  över kycklingen och linda 

baconskivor runt om  file'erna .

Stek kycklingen runt om i en stekpanna med smör, 

3 - 4 minuter  per  sida .

KOKA broccolin några minuter i en kastrull , 

med  lättsaltat vatten .  Låt rinna av .

Lägg över broccolin i formen .

Lägg kycklingen över grönsakerna i formen .

GRATÄNGSÅS :  Skala och finhacka lök och vitlök,

fräs det utan att det tar färg i en stekpanna med smör.

Tillsätt kräm fraiche , grädde, timjan, senap och fond.

Låt det koka upp och sjuda ca 5 min .

Smaka av med salt och peppar.

HÄLL såsen i formen och strö över parmesanost.

Gratinera strax under mitten i ugnen , 15 - 20 min.

VID SERVERING , gratinera med timjan .

Servera med klyftpotatis  och lättkokta  haricots verts .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA  TILL !




tisdag 29 mars 2022

NÖT - OCH FRÖ - PANERAD FISK MED BLOMKÅLSMOS , 4 PORT. LUNCH / MIDDAG.

 


                                                HEJSAN  !

Det  här  måste  Ni  smaka ,  så  gott kan  Ni  tro !

Jag  har  också  lag  till  ett  broccolistånd  till moset .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET  :

600 g  file  av  vit  fisk 

1 dl  hackade  nötter

1 dl  solrosfrö

1 ägg

2 msk smör

salt och peppar


MOS :

1 blomkålshuvud 

1 broccolistånd

1/2 dl grädde


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  blomkål  och broccoli  i  mindre  bitar, 

koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten  ca  15  min.

Häll av  vattnet  och ånga  av .

Mixa  dem  med  grädde  till  bra konsistens .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .


BLANDA  nötter  och  frön ,  vispa  upp  ägget  

med  en  gaffel .

Panera  fiskbitarna  först i  ägget  och  därefter

i  fröblandningen .


STEK  fisken i  smör  ca  4  minuter/per sida .

Salta  och  peppra .

SERVERA  fisken  med  mos  och  en  tomatsallad .


SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !