tisdag 5 april 2022

FÄNKÅLSSOPPA MED RÄKOR , 4 PERSONER .

 


                                             HEJSAN !


mm...! så mild och god med sin särskilda smak .

riktigt gott med räkor i soppan .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 fänkålsstånd

1 purjolök

2 msk smör / margarin

6 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

100 g färskost

salt och svartpeppar

TOPPING :

300 g skalade räkor, ca 750 g

oskalad vikt


SÅ HÄR GÖR DU :

DELA fänkålen i klyftor och skär bort den grova stammen .

Tärna fänkålen . Ansa och skär purjolöken i skivor.

Stek fänkål och purjolök glansigt i en stor kastrull med smör.

TILLSÄTT vatten och buljongtärning  och låt koka 15 min.

Tillsätt färskosten .  

 Mixa till en slät soppa .

KOKA upp soppan och smaka av med salt och peppar .

VID SERVERING ;   Toppa med räkor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


EN SMULIG HISTORIA !

 


                                HEJSAN !

Före vedspisens intåg i hemmet kokades kakor i fett, t ex  klenäter och 

munkar, eller så gräddade man gorån i fint utsirade järn över öppen eld.

Kringlor och pepparkakor tillhör de bakverk som tidigast dyker upp i 

gamla kokböcker 

I och med att sockerbetan börjar odlas i Sverige, i slutet av 1800 - talet 

så sjunker sockerpriset radikalt .

Samtidigt blir järnspis med ugn allt vanligare i hemmen och med det så

tar småkakan ett jättekliv framåt .

Smak , form och dekorationer tycks nu kunna varieras i det oändliga !

När dessutom småkakan börjar kila stadigt med kaffet så skapar de båda 

tillsammans social historia med såväl det äldre kafferepet som det något

modernare kaffekalaset på sin meritlista .


Tack !

GRANSKOGENS - KAKA .

 


                                                HEJSAN  !


För många år sen när killarna var i yngre åldrar  , åkte vi ibland på

 helgen till  Hindåsskogen för att plocka svamp .

Efter kaffe å macka , till maken och mig ,  å  nyponsoppa å macka till killarna .

Så tyckte  killarna  att vi skulle ha en kaka ,  - vi kan kalla den för Granskogens kaka !

Det var båda överens om !


VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör/margarin

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

200 g hackad mandel

200 g hackad blockchoklad

UGN  :  175 grader,  20 - 25 minuter.


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  smör, socker, och mjöl och rör sedan ner mandel och choklad .

FÖRDELA   jämnt i långpanna och grädda i 175 grader i 20 - 25 minuter .

SKÄR  kakan i rutor eller i trekanter när den svalnat lite .

Himla goda !

LYCKA TILL ! 



måndag 4 april 2022

RUSS- LIMPA , i LÅNGPANNA . 3 - 5 limpor.

 


                                HEJSAN !


DET är bara russ-limpa som gäller, när barnen  och  barnbarnen                

hälsar på ost och marmelad är det godaste sägs det !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
11 dl vetemjöl

10 dl grahamsmjöl

1 msk bikarbonat

3 dl russin

1 1/2  dl strösocker

1 liter filmjölk

2 dl sirap

UGN :200 grader 30 - 45 minuter .


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp de torra ingredienserna, inklusive russinen ,

i en bunke och rör väl .

Tillsätt filmjölk och sirap och rör tills det är en jämn

ganska lös  deg .

SMÖRJ en långpanna och bred ut degen jämntjockt 

i hela  pannan .

GRÄDDA  det i nedre delen av ugnen, 200 grader varm

i 30 - 45 minuter .

Låt brödet vila en stund i långpannan och stjälp sedan 

upp det på galler .

DELA det i 3 - 5 limpor .  Frys gärna in det som inte kommer

att gå åt inom ett par dagar !


JÄTTEGOTT BRÖD !

LYCKA TILL !



RUT- BRÖD MED MYCKET TUGG , i LÅNGPANNA.

 


                                                 HEJSAN  !


DET här är ett himla gott bröd ,  med mycket att tugga på !


HÄR ÄR RECEPTET :

6  dl  blandade gryn eller gryn - blandning 

50 g smör / margarin

9 dl vatten

50 g jäst

2 msk sirap

1/2 msk salt

1/ 2 msk anis,  fin stött

1/2 msk fänkål fin stött 

ca 1 liter vetemjöl

UGN 200 grader ca 30 minuter .


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp gryn - till exempel havregryn, krossat vete ,

krossat råg,  kanske lite linfrö - eller  färdig gryn blandning

och häll i en stor bunke .

KOKA  upp 7 dl vatten .  

Skiva  smöret  över  grynen ,  häll  det  kokande  vattnet  över ,

rör om och låt blandningen svalna till fingervärme .

VÄRM  resterande  vatten  till  fingervärme  och  rör  ut  jästen i det.

Häll ner detta i gryn- blandningen  tillsammans  med  sirap,  salt  och

kryddor .

Arbeta  in det mesta av vetemjölet och lämna degen att jäsa under bakduk 

i ungefär en halvtimme .

ARBETA  samman  degen i bunken och vält upp den i en långpanna  klädd

med bakplåtspapper .

Strö lite mjöl över degen och kavla ut den så att det täcker hela pappret .

DELA med en bakbords -skrapa  först i fjärdedelar  och sedan i mindre 

rutor 4 x 6 cm .

Lägg en bakduk över och låt jäsa ytterligare ungefär en  halvtimme .

GRÄDDA brödet i 200 graders ugnsvärme  mitt i ugnen i 30 min.

Dra sedan över bakplåtspappret med brödet på till ett bakgaller, låt

låt brödet svalna under bakduk och bryt det i bitar före servering .


LYCKA  TILL !




söndag 3 april 2022

GOTTEGRISENS KOLA- GÖMMOR , ca 35 ST .

 


                                            HEJSAN !


Varför nöja sig med bara en kaka när man samtidigt

kan få en läcker- seg chokladkola ?    mm...! himla go' .

Dessa mjuka sega kakor ,  blev till när jag var så gott -

sugen så det inte gick att stoppa , jag var tvungen att 

göra något ! ? .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör / margarin - rumsvarmt

2 1/ 4 dl strösocker

1 äggula

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakaopulver

1 kryddmått salt

1 tsk vaniljsocker

FYLLNING :

choklad fyllda kolor , dumle eller rollo 

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .

Använd gärna matberedare eller el visp .

Rör ner äggulan .

TILLSÄTT resten av ingredienserna och 

rör  snabbt samman till en deg .

Arbeta inte degen för länge

(gäller speciellt om Du använder matberedare )

Låt degen vila svalt ca 30 minuter .

RULLA bollar och lägg i små  pappersformar .

Tryck ner en kola i varje .

GRÄDDA mitt i  ugnen  12 - 15 minuter .

Gör gärna en provkaka först ,  gräddningstid 

och temperatur varierar från ugn till ugn .


LYCKA TILL !

KNÄCKIGA HAVREFLARN MED HAVSSALT , 20 ST.

 


                                      HEJSAN  !


Flarnen är godast att äta samma dag , 

men kan förvaras torrt och svalt .

Knapriga och jättegoda !

Du kan använda flarnen på olika sätt ...


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin

3 1/2  dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 nypor havssalt


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner havre,

socker och mjöl och blanda till en jämn smet .

KLICKA ut smeten på bakpappersklädda plåtar

och strö över lite havssalt på varje kaka .

GRÄDDA  havreflarnen mitt i ugnen ,  ca 12 min.

Låt svalna .


TIPS !

Havreflarn som blir över kan Du smula ner i 

musli -burken .

Vips, så har Du en lyxigare granola-liknande frukost -

blandning att njuta av när det passar Dig !


LYCKA TILL !