torsdag 7 april 2022

BIFF a' la LINDSTRÖM , 2 - 3 PERS.

 


                                                    HEJSAN !


När en god vän till mig, var utomlands som kock ,

lärde hon sig att blanda rödbetor och kapris i kött-

färsbiffarna .

Riktigt gott kan jag lova !


HÄR ÄR RECEPTET :

360 g köttfärs

2 msk inlagda finhackade rödbetor 

2 msk finhackad gul lök

1 msk kapris

salt , peppar

1 msk flytande smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA färs, rödbetor, lök och kapris .

Smaka av med salt och peppar .

Forma till små biffar .

HETTA upp smöret i en stekpanna och

biffarna på båda sidor .

Häll ett par matskedar vatten i pannan 

om biffarna vill fastna .

SERVERA, Nykokt potatis och råkostsallad 

på rivna morötter och 1/2 - 1 rivet äpple

smakar fint till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




FESTLIG LAXPUDDING ; 2 - 3 PERS .

 


                                                           HEJSAN !

Kanske till PÅSK  ?

GJORD  på rester eller inte , middag med lax känns alltid lite lyxigt .

SERVERA  med krispig grönsallad  och citronklyftor 

att pressa över puddingen ... mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  kallrökt lax 

2 tsk smör/margarin

2 gula lökar

10 kokta potatisar

1/2 dl finhackad dill

peppar

4 ägg 

4 dl lättmjölk

UGN  200 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRA en ugnssäker form med  hälften 

av  smöret .

Skala och skiva löken .

Hetta upp  resten av smöret i en stekpanna 

och låt löken puttra på svag värme tills den

är mjuk och glansig .

SKÄR  laxen i strimlor .   Skiva potatisen .

Varva lax, potatis, lök  och dill i formen .

Strö över lite peppar mellan varje varv .

VISPA  samman äggen och mjölken och häll

över ingredienserna i  formen .

STÄLL  formen  mitt i ugnen och grädda tills

laxpuddingens yta har fått fin färg , ca 30 minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


TIPS !


                                                   HEJSAN !

TIPS !

när DU ska hacka  choklad , så smält den först 

och bred ut den till en platta som får stelna .

Sedan går det lätt att bryta plattan i bitar !

Tack !

onsdag 6 april 2022

FYLLDA PARISER HJÄRTAN , CA 15 ST .

 


                                               HEJSAN  !

mm...!

FÖRFÖRISKT frasiga och med frisk mintsmak .

Och dessutom hjärtans söta att titta på...


HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör / margarin

3 1/2  dl vetemjöl

3 / 4  dl vispgrädde

DEKORATION:

ca 1 dl strösocker

LIME - KRÄM :

150 g smör

2 dl florsocker

2 äggulor

rivet skal & saft av 1 - 2 limer 

eventuellt grön hushållsfärg 

UGN  250 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA  ihop smöret med vetemjölet.

Tillsätt grädden och arbeta ihop till en deg .

Låt degen vila svalt i minst 1 timme .

KAVLA  ut degen till knappt 1/2 cm tjocklek .

DEKORATION :

SOCKRA på ett bakplåtspapper och lägg degen på det .

Strö socker ovanpå degen och kavla lite till, gärna med

en kruskavel .

Tryck ut hjärtan med pepparkaksmått - formar .

GRÄDDA på annat bakpapper på plåt mitt i ugnen i 5 - 6 min.

Låt svalna .

LIME -KRÄM :

RÖR smöret smidigt och poröst tillsammans med florsockret .

Tillsätt äggulorna, en i taget, under kraftig omrörning .

Smaksätt med lime .

Färga eventuellt med några droppar grön hushållsfärg .

LÄGG ihop kakorna två och två med kräm emellan .

Himla goa'  !


LYCKA TILL !





tisdag 5 april 2022

FÄNKÅLSSOPPA MED RÄKOR , 4 PERSONER .

 


                                             HEJSAN !


mm...! så mild och god med sin särskilda smak .

riktigt gott med räkor i soppan .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 fänkålsstånd

1 purjolök

2 msk smör / margarin

6 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

100 g färskost

salt och svartpeppar

TOPPING :

300 g skalade räkor, ca 750 g

oskalad vikt


SÅ HÄR GÖR DU :

DELA fänkålen i klyftor och skär bort den grova stammen .

Tärna fänkålen . Ansa och skär purjolöken i skivor.

Stek fänkål och purjolök glansigt i en stor kastrull med smör.

TILLSÄTT vatten och buljongtärning  och låt koka 15 min.

Tillsätt färskosten .  

 Mixa till en slät soppa .

KOKA upp soppan och smaka av med salt och peppar .

VID SERVERING ;   Toppa med räkor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


EN SMULIG HISTORIA !

 


                                HEJSAN !

Före vedspisens intåg i hemmet kokades kakor i fett, t ex  klenäter och 

munkar, eller så gräddade man gorån i fint utsirade järn över öppen eld.

Kringlor och pepparkakor tillhör de bakverk som tidigast dyker upp i 

gamla kokböcker 

I och med att sockerbetan börjar odlas i Sverige, i slutet av 1800 - talet 

så sjunker sockerpriset radikalt .

Samtidigt blir järnspis med ugn allt vanligare i hemmen och med det så

tar småkakan ett jättekliv framåt .

Smak , form och dekorationer tycks nu kunna varieras i det oändliga !

När dessutom småkakan börjar kila stadigt med kaffet så skapar de båda 

tillsammans social historia med såväl det äldre kafferepet som det något

modernare kaffekalaset på sin meritlista .


Tack !

GRANSKOGENS - KAKA .

 


                                                HEJSAN  !


För många år sen när killarna var i yngre åldrar  , åkte vi ibland på

 helgen till  Hindåsskogen för att plocka svamp .

Efter kaffe å macka , till maken och mig ,  å  nyponsoppa å macka till killarna .

Så tyckte  killarna  att vi skulle ha en kaka ,  - vi kan kalla den för Granskogens kaka !

Det var båda överens om !


VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör/margarin

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

200 g hackad mandel

200 g hackad blockchoklad

UGN  :  175 grader,  20 - 25 minuter.


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  smör, socker, och mjöl och rör sedan ner mandel och choklad .

FÖRDELA   jämnt i långpanna och grädda i 175 grader i 20 - 25 minuter .

SKÄR  kakan i rutor eller i trekanter när den svalnat lite .

Himla goda !

LYCKA TILL !