tisdag 12 april 2022

POTATISBULLAR & BRÄCKT KASSLER . 4 PORTIONER .

 


                                                  HEJSAN !


HÄR  är en rätt som  väcker  angenäma barndomsminnen .

Gyllenstekta  potatisbullar är gott  till  mycket ,

här serverar jag dem med bräckt kassler eller korv .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :
12 potatisar

1 ägg

1 msk flytande smör /margarin

salt , vitpeppar

6  msk ströbröd

2 msk flytande smör /margarin

4 - 6 skivor kassler


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och koka potatisen i saltat vatten .

Häll av vattnet och låt den ånga av .

Pressa potatisen eller mosa  den med elvisp .

Blanda moset med ägg, 1 msk smör , samt 

salt och peppar efter smak .

Låt moset kallna .

FORMA  moset till en lång rulle och dela den  i 12 bitar.

Forma platta bullar och vänd dem i ströbröd .

Hetta upp 2 msk smör i en fettsnål  stekpanna och stek 

potatisbullarna på båda sidor så att de får fin yta och

blir genomvarma .

HETTA  upp en  fettsnål  panna och stek kasslern i TORR 

stekpanna eller grillpanna ,  ett par minuter på varje sida .

Du kan också steka bacon .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

måndag 11 april 2022

ÄNGAMAT , " ÄNGLAMAT " , 4 PERSONER .

 


                                            HEJSAN !


Förr om åren serverades denna soppa lite då och då .

Den perfekta restmaten , sa  alla mammor !

Hacka de grönsaker som finns i kylen koka dem och red av .  

Men vi barn kallade den för "änglamat"  jättegott tyckte vi alla !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 blomkålshuvud

5  morötter

1 purjolök      

 2  dl sockerärter

7 - 8 dl vatten 

1 tsk salt

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

salt och peppar 

1/2 dl finhackad persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :

ANSA  och  skölj  grönsakerna .

Dela  blomkålshuvudet i små buketter, skiva morötterna och purjolöken .

  KOKA  upp  vatten och salt .  

Lägg i blomkål och morötter  och koka i 10 minuter.

Tillsätt purjo och sockerärter och koka ytterligare 5 minuter .

RÖR ut mjölet med lite av mjölken till en slät redning .

Blanda i resten av mjölken .

Häll redningen i soppan ,  rör om och låt koka några minuter.

SMAKA av med salt och peppar .

Strö över persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


FARMORS , GROVA BONDBRÖD , 1 ST .

 


                                              HEJSAN   !


DETTA  bröd  bakade   min  Farmor ,  gärna med smör och ost på 

det gick  hem hos alla .  Det var inte alltid Farmor hade  kaffebröd

att bjuda på , men då gick det lika bra med  Farmors  hembakta  bröd !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5 dl vatten

25 g smör/ margarin

2 msk strösocker

1 1/2 msk salt

1/2 dl vetekli

1/2 dl vetegroddar 

1/2 - 1 dl solrosfrön 

8 dl grahamsmjöl

ca 7 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i en bunke .

Smält fettet, häll i vattnet och värm till 37  grader .

Häll spadet över jästen ,  rör om så den löser sig .

Blanda ner alla torra ingredienser utom vetemjölet .

Detta blandas ner allteftersom degen  bearbetas .

LÅT DEGEN jäsa till dubbel storlek ca 50 minuter .

Arbeta den jästa degen på bakbord .

Forma till en enda stor limpa .

Rulla brödet i grahamsmjöl .

Lägg på smord eller bakpapper och låt jäsa i ca 30 min .

GRÄDDA  brödet i 200 grader i ca 50 minuter .

Om brödet blir för mörkt kan man lägga över en bit folie

den sista tiden i ugnen .

Låt brödet svalna på galler under bakduk .


HOPPAS ATT DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !

söndag 10 april 2022

MARÄNGTÅRTA , - FÖR MINI - KOCKEN , 6 PERSONER .

 

                             HEJSAN  !

VAD  vi  än  firar ....  en  tårta  måste  vi  ha !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g smör / margarin

1 1/2 dl strösocker

4 ägg 

1 1/2 dl vetemjöl

1 1 /2 tsk bakpulver

5 msk gräddmjölk

100 g hackade valnötskärnor

2 1/2 dl socker

3 dl vispad grädde


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .

RÖR smör och socker pösigt - elvisp

BLANDA  i äggulorna , en i taget ,  rör mellan varje.

TILLSÄTT  mjölet  blandat  med  bakpulvret .

Dela smeten i  två  delar  och  häll  den i 2 smorda 

bröade  formar .

Fördela  valnötshacket  över  dem .

VISPA  äggvitorna  hårt  och  blanda  i  sockret .

BRED  smeten  över  bottnarna  och  grädda  ca 40  minuter.

STJÄLP  försiktigt  upp  dem  och  låt  dem  svalna .

LÄGG  ihop  bottnarna  med  den  vispade  grädden  emellan .


KLART ATT SERVERA  !

LYCKA TILL !

lördag 9 april 2022

VÅRSOLS - SMOOTHIE , 1 portion . FÖR MINI - KOCKEN .

 


                                           HEJSAN !


" se nu tittar den lilla solen in igen "

förr om åren så spelades denna låt , på radion ,  när solen började titta fram !

 HÄR ÄR RECEPTET !

1 djupfryst banan

1 dl fryst mango

1 dl babyspenat

1/2 avokado

1 dl mandelmjölk

2 tsk honung

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  ingredienserna i en mixer .

Drick och Njut !

LYCKA TILL !

KOKT LAMM I DILLSÅS , 3 PORT.

 


                                         HEJSAN  !

LAMM ,  nja...men nu har jag fått till mig ett nytt  recept

som jag ska prova .

SÅSEN har en fin syrlig smak tillsammans med dill .

Har Du svårt att hitta lammkött ,  går det bra med kalvkött .

SERVERA  med nykokt potatis  .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  dillkött

1 morot

1 msk salt

6 vitpepparkorn

4 kryddnejlikor

dillkvistar 

SÅS :

3 dl vatten 

1 buljongtärning

2 msk vetemjöl

1 dl lättmjölk

1/2 dl hackad dill

1 msk pressad citronsaft


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ köttet och lägg det i en gryta .

Häll på kallt vatten så det täcker.

Ta upp köttet och låt vattnet koka upp .

Lägg i köttet igen .

SKALA och skiva moroten .

Lägg morot, kryddor och dill i grytan .

Låt sjuda under lock ca 1 timme .

Ta grytan från värmen och låt köttet 

ligga kvar i kokspadet ca 20 minuter .

Ta upp köttet och skär det i mindre bitar .

SÅS :

KOKA upp vatten och buljongtärning .

Rör ut mjölet i mjölken och vispa ner 

blandningen i buljongen .

Låt såsen koka några minuter .

Smaksätt med dill och citron .

SERVERA med nykokt potatis, blomkål och broccoli .


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !




torsdag 7 april 2022

BIFF a' la LINDSTRÖM , 2 - 3 PERS.

 


                                                    HEJSAN !


När en god vän till mig, var utomlands som kock ,

lärde hon sig att blanda rödbetor och kapris i kött-

färsbiffarna .

Riktigt gott kan jag lova !


HÄR ÄR RECEPTET :

360 g köttfärs

2 msk inlagda finhackade rödbetor 

2 msk finhackad gul lök

1 msk kapris

salt , peppar

1 msk flytande smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA färs, rödbetor, lök och kapris .

Smaka av med salt och peppar .

Forma till små biffar .

HETTA upp smöret i en stekpanna och

biffarna på båda sidor .

Häll ett par matskedar vatten i pannan 

om biffarna vill fastna .

SERVERA, Nykokt potatis och råkostsallad 

på rivna morötter och 1/2 - 1 rivet äpple

smakar fint till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !