måndag 18 april 2022

PASTAGRATÄNG MED BACON , 4 PERSONER.

 


                                               HEJSAN !


SÅ enkelt och så himla gott !

Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 burk körsbärstomater,  400 g

1 dl basilikablad

2 paket tärnad bacon a' 140 g

ca 400 g färska tomater

300 g pasta

150 g riven mozzarella 

2 msk olivolja

GARNERING :

färska basilikablad 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader.

Finhacka rödlök och vitlök .

Koka burktomaterna med löken och vitlöken

samt hälften av basilikan .

Låt puttra samman 15 minuter .

STEK bacon-tärningarna i en torr stekpanna .

Låt dem rinna av på hushållspapper .

SKÄR tomaterna i tärningar .

Koka pastan al dente (med tuggmotstånd) , 

dvs den kortare tiden på förpackningen .

Häll av vattnet och lägg pastan i smord gratängform 

ca 30 x 18 cm .

RÖR ner det mesta av baconet i formen .

Häll över tomatsåsen och tomaterna .

Strö över resten basilikan samt riven mozzarella .

Ringla över olivolja .

GRATINERA i ugnen till fin färg ca 20 minuter .

Toppa med resten av baconet och några salladsblad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 17 april 2022

MANDELSMOOTHIE , ( mättande , närande och mineralrik .) 1 PERSON , TIPS !

 


                                                       HEJSAN  !


Det här behöver DU :

1 banan - lätt frusen (en övermogen , brun banan blir godast)

1 dl grekisk yoghurt

1 dl lättmjölk / vatten

1 /2 dl mandlar

2 tsk linfrön

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie .


TACK !


fredag 15 april 2022

TORSKRYGG MED POTATIS - OCH BROCCOLI MOS , 4 PORT. / middag.

 


                                             HEJSAN !


RUSKIGT  GOTT  !


HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis

1 - 2  dl grönsaksbuljong

1 broccolistånd

muskotnöt

600 g  torskrygg

1 msk smör / margarin  - flytande

4 morötter

2 lime


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och koka potatisen .   

SKÄR  broccolin i mindre bitar och låt den koka med potatisen mot slutet .

MOSA  potatis och broccoli med  potatisstöt .

TILLSÄTT  buljong och vispa till ett luftigt mos .

SMAKA  av  med salt och peppar  och eventuellt med lite muskotnöt.

DELA torskryggen i 4 bitar  och stek dem i smör .

SERVERA fisken  med mos  rivna morötter+ 1/2 rivet äpple  och limeklyftor .


SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !




MONAS , VEGETARISK CARBONARA , 2 PERS.

 


                                                      HEJSAN  !


DET här var det godaste jag ätit på länge ,

receptet fick jag av MONAS , min goda vän .


HÄR ÄR RECEPTET :

120 g spagetti(okokt vikt)

1 ägg

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk

salt och svartpeppar

30 g grönkål

1 msk smör/margarin

till stekning 

1 dl frysta gröna ärter

50 g riven parmesanost


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Häll av vattnet .

VISPA samman ägg , grädde och mjölk.

Salta och peppra .

Dela grönkålen i små bitar och fräs mjuk i

smör i en stekpanna .

Låt ärterna ligga i en stund så de är tinade .

RÖR ner äggblandningen i kastrullen i den

avrunna spagettin och rör så det blandas väl .

VÄND ner parmesan (spara lite till servering)

och grönsaker och vänd försiktigt runt pastan

på plattan .

 

SERVERA DIREKT !

Smaklig Måltid !



LEMON CURD - FYLLD MANDELRULLTÅRTA , 15 SKIVOR .

 

                                         HEJSAN  !


GÖR den även mjölkfri genom att koka

vaniljkrämen på soja- eller havredryck .

mm...!  så himla go' !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g sötmandel

3 ägg

2 dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver


FYLLNING :

1 dl vaniljkräm 

( t ex  kok-marsan )

1 1/2 dl lemon curd

4 dl blåbär 


SÅ HÄR GÖR DU :

BÖRJA med fyllningen .

Koka vaniljkrämen enligt anvisning på förpackningen .

Blanda med lemon curden medan vaniljkrämen 

fortfarande  är  ljummen ,    Låt svalna .

SKÅLLA och skala sötmandeln.   Hacka den grovt .

VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

Blanda  mandel,  potatismjöl och bakpulver 

och rör ner i äggsmeten .

Bred ut smeten i en bakpappersklädd  långpanna .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 225 grader ca 8 minuter .

VÄND  upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper.

Dra bort papperet som bakats på .

Låt den svalna något och bred därefter på fyllningen .

STRÖ på blåbär och rulla ihop .

Skär i skivor när den svalnat helt .


LYCKA TILL !


onsdag 13 april 2022

BRÖDRUTOR MED VALNÖTTER OCH SOLROSFRÖN, CA 20 ST .

 


                                                      HEJSAN  !


MYCKET BRÖD  för liten insats får DU när 

DU bakar det i långpanna .

I rutorna finns det både vetegroddar ,valnötter

och solrosfrön .   Går att frysa .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

50 g rumsvarmt smör/margarin

2 msk flytande honung

2 tsk salt

3 msk solrosfrön

1/2 dl valnötter - hackade

1 dl vetegroddar 

4 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl , - BERTE QVARN 

TOPPING  solroskärnor 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225  grader .

SMULA ner jästen i en skål .

Värm upp mjölken till fingervarmt ca 37 grader .

Häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp .

Klicka ner matfettet .

TILLSÄTT  honung , salt,  solrosfrön,  hackade valnötter, 

vetegroddar, grahamsmjöl samt det mesta av vetemjölet .

ARBETA samman degen väl, gärna i maskin .

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 40 min.

LÄGG upp degen i en bakplåtspappersklädd  långpanna ca

30 x 40 cm och tryck ut till en platta .

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i 30 min.

MARKERA rutor med en vass kniv eller degskrapa och

pensla med vatten .  

STRÖ över solrosfrön och grädda strax under ugnens mitt

i ca 15 - 17 minuter, känn med en sticka .

VARSÅGODA 

och 

LYCKA TILL !



tisdag 12 april 2022

POTATISBULLAR & BRÄCKT KASSLER . 4 PORTIONER .

 


                                                  HEJSAN !


HÄR  är en rätt som  väcker  angenäma barndomsminnen .

Gyllenstekta  potatisbullar är gott  till  mycket ,

här serverar jag dem med bräckt kassler eller korv .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :
12 potatisar

1 ägg

1 msk flytande smör /margarin

salt , vitpeppar

6  msk ströbröd

2 msk flytande smör /margarin

4 - 6 skivor kassler


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och koka potatisen i saltat vatten .

Häll av vattnet och låt den ånga av .

Pressa potatisen eller mosa  den med elvisp .

Blanda moset med ägg, 1 msk smör , samt 

salt och peppar efter smak .

Låt moset kallna .

FORMA  moset till en lång rulle och dela den  i 12 bitar.

Forma platta bullar och vänd dem i ströbröd .

Hetta upp 2 msk smör i en fettsnål  stekpanna och stek 

potatisbullarna på båda sidor så att de får fin yta och

blir genomvarma .

HETTA  upp en  fettsnål  panna och stek kasslern i TORR 

stekpanna eller grillpanna ,  ett par minuter på varje sida .

Du kan också steka bacon .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !