lördag 30 april 2022

BLÅBÄRSSMOOTHIE , 1 PORT . ( frukost .)

 


                                                       HEJSAN  !


Det här provade jag en morgon, -det var så himla gott ,

så nu vill jag dela med mig till ER !


HÄR ÄR RECEPTET :

125 g kesella

2 dl mjölk

1 dl frysta blåbär 

15 sötmandlar

1/2 msk skalade sesamfrön

1/2 msk krossade linfrön ( det kan DU köpa i affären )

1 kokt ägg

persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  kesella , mjölk, blåbär, mandlar och frön 

i en mixer och kör till en slät drink .

SERVERA,  1 skivat ägg,  med klippt persilja .

Te eller kaffe !


Ha en go' frukost !

fredag 29 april 2022

KOKT FALUKORV MED PEPPARROTSSÅS , 4 PORT. (lunch/ middag )

 


                                                         HEJSAN  !


PRECIS när vi skulle sätta oss och äta , så bankar det på dörren ?

Tur att jag hade lagat mer än vad vi behövde idag ,

för nu blev det 2 middagsgäster till !

ALLA blev mätta och belåtna,  med god stämning runt bordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g falukorv

PEPPARROTSSÅS :

2 msk  vetemjöl

3 dl mjölk

1 kycklingbuljongtärning

4 msk riven pepparrot

salt å peppar(pepparmix)

SERVERA MED :

kokt potatis, kokta , frysta morötter och ärter 

och riven pepparrot .

( är det barn med som ska äta, -så kan DU mixa ärter å morötter

eller mixa potatis ,ärter å morötter) .

Det ser kul ut i potatismoset !-enligt barnen .!

Alla  kan äta samma mat ?


SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA korven och lägg den på en tallrik .

Värm korven i mikron på full effekt i 1 minut,

eller sjud den i buljong i en kastrull på spisen .

VISPA ut vetemjölet i mjölken och tillsätt 

kycklingbuljongen .

Låt koka i 3 minuter under omrörning .

Smaksätt med pepparrot, salt och peppar .

SERVERA  med kokt potatis, ärter och morötter 

eller om DU vill ha 1 finriven morot och 1/2 rivet 

äpple på det grövsta på rivjärnet

Så kan DU bara mixa ärterna å potatis .

+ extra riven pepparrot .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

torsdag 28 april 2022

LÖVBIFFSPASTA , 2 PORT .(lunch/middag)

 


                                            HEJSAN  !

DET HÄR GILLAR VI  !        mm...!

VAD TYCKER DU ?


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g pasta ,  t ex penne

250 g  lövbiff 

1 msk rapsolja

salt, peppar 

1 1/2 dl matlagningsgrädde

1/2 dl vatten

1 msk kalvfond

75 g sockerärter

40 g babyspenat

SERVERA med :

cocktailtomater


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen 

och låt den rinna av .

STRIMLA  lövbiffen och fräs den i en stekpanna med olja .

Krydda med salt och peppar , gärna pepparmix -himla go' !

Tillsätt  grädde, vatten och fond och koka upp .

KOKA sockerärterna 2 minuter i lättsaltat vatten .

Blanda ner dem i pannan tillsammans med sköljd spenat .

HÄLL såsen över pastan och servera med delade cocktailtomater.


SMAKLIG MÅLTID !

RÅKOSTSOPPA , 2 PERSONER . (lunch / middag )

 

   

                                                  HEJSAN  !


RÅA  ROTFRUKTER  i  EN SOPPA  ?

Det låter kanske konstigt  men den här soppan 

har blivit en av mina bästa vänner när jag inte 

har tid, lust eller ork att laga mat .

Vikten på grönsakerna är i skalat skick .


HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  morot, ca 50 g

30 g rotselleri

30 g purjolök

2 persiljekvistar

1/2 grönsaksbuljongtärning

2 dl varm mjölk

3 dl kokande vatten 

örtsalt 

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG grönsakerna, buljongtärningen 

och mjölken i matberedaren 

eller använd en stavmixer .

MIXA tills det är finfördelat .

HÄLL i det kokande vattnet medan 

maskinen är igång .

Krydda .

SERVERA GENAST .

mm...så himla gott !     

LYCKA TILL !

SMAKLIG MÅLTID 


onsdag 27 april 2022

ÄGGFRI MARÄNGTÅRTA MED BÄR , 6 - 8 BITAR .

 


                                                HEJSAN  !


VISSTE DU att man kan använda kikärtsspad till maräng ?

Och nej ,  det  smakar absolut inte kikärter om marängen  !

                              ****

NÄR marängen är riktigt  tjock  och  DU  kan vända på bunken 

utan att marängen faller ut  så är  den  riktigt  klar .


HÄR ÄR RECEPTET :
1  burk (400 g) kikärter ,  spadet .

2 dl strösocker

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk citronsaft

TOPPING :

3 dl vispgrädde

1 dl hallon 

1 dl blåbär

chokladflagor 


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 120 grader .

MARÄNG :

VISPA upp spadet till ett skum .

Häll i socker, vaniljpulver och citronsaft

 och fortsätt vispa  på högsta hastighet .

BRED ut marängen i en cirkel, ca 28 cm i diameter

på en bakpappersklädd plåt .

GRÄDDA i mitten av ugnen  1 1/2 timme  och låt

marängen  SVALNA I UGNEN .

DEKORATION :

VISPA grädden luftig och fin och bred den över 

marängen .

GÖR detta  precis  före  serveringen , så att inte 

marängen mjuknar av grädden .

GARNERA  med Bär och avsluta med Chokladflagor 

eller  Strössel .


LYCKA TILL !

tisdag 26 april 2022

KÖTTFÄRSFYLLDA PAPRIKOR 4 PORTIONER . (lunch el middag )

 


                                      HEJSAN  !


Avlånga  spetspaprikor  passar  bra  att  fylla  med  olika  saker

eftersom  de  ligger  stadigare .

Här  har  jag  valt   nötfärs , det går lika bra  med  blandfärs .

mm...! 


HÄR ÄR RECEPTET :

4  spetspaprikor eller vanliga

500 g  nötfärs

smör  eller  kokosfett  att  steka i

2  vitlöksklyftor 

1/2 dl tomat - pure

1 dl  ajvar  relich

salt och peppar 

3  dl  riven ost 


SÅ HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  225  grader .

DELA  paprikorna  och  skär  bort  kärnorna och  hinnorna.

Lägg  paprikorna  i en  ugnsfast  form .

FRÄS  färsen  i  smör  eller  kokosfett  tillsammans  med 

riven  eller  pressad  vitlök ,  tomat-PURE',   ajvar  salt och

peppar .

Fyll  paprikorna  med  färsen och strö över den rivna osten .

GRATINERA i ugnen i 15 - 20 min.


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


måndag 25 april 2022

BLÅBÄRSKAKA UTAN ÄGG , 10 BITAR .

 


                                            HEJSAN  !


BLÅBÄRSKAKA  går  hem  både  hos STORA  och små ,

mm.. himla god !)  - med en klick vispad grädde /  glass .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g smör / margarin

2 dl mjölk

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 dl råsocker

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 citron, rivet skal 

1 dl blåbär färska +  1/2 -1 dl blåbär - till garnering   


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader ,

smöra och "bröa " med sesamfrön, i en springform .    

SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna, häll sedan i mjölken .

BLANDA  alla  torra  ingredienser samt citronskalet i en

bunke och  häll i  mjölkblandningen .

HÄLL  upp  smeten i formen .

LÄGG  över  1 dl  av blåbären .

GRÄDDA i mitten  av  ugnen  40 minuter tills kakan ser 

gyllene  ut . 

GARNERA  kakan med några extra blåbär .

SERVERA med vispad grädde och /eller glass .


LYCKA TILL !