torsdag 5 maj 2022

ZUCCHINILASAGNE med köttfärs , 4 portioner , (middag ) .

 


                                         HEJSAN  !


Fick för mig att jag skulle göra en lasagne med zucchini .

Receptet  har jag fått av min goda vän MONAS .

Man känner sig  mycket  lättare på något sätt , -att använda zucchini,

tycker jag .  Inte så proppmätt, som man kan känna sig efter vanliga 

lasagneplattor .


VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g nötfärs / lammfärs

smör eller kokosfett att steka i

3 msk tomatpure'


1 dl vatten

6 soltorkade tomater

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

1 stor zucchini el, 2 mindre

3 msk olivolja

100 g riven ost

1 liten burk svarta oliver


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

FRÄS  färsen i smör eller kokosolja

Tillsätt tomatpure'n, vatten och strimlade soltorkade tomater .

Tillsätt pressad eller riven vitlök och smaka av med salt å peppar.

SKÄR zucchinin i tunna skivor .

Häll olivolja i en ugnsfast form och varva zucchini och färs-såsen .

AVSLUTA  med färs-såsen och riven ost .

GRÄDDA i 20 minuter .

SERVERA  med svarta oliver och färska kryddor .




onsdag 4 maj 2022

BANAN å BLÅBÄRS SMOOTHIE / 4 ST (frukost)

   


                                          HEJSAN !


DEN  här smoothien är då ruskigt god !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 bananer

4 dl frysta blåbär

4 dl vaniljyoghurt

4 dl apelsinjuice

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  bananerna och skär i bitar .

Mixa banan,  blåbär, vaniljyoghurt

och apelsinjuice tills allt är blandat.

SERVERA  direkt i stora glas .


SMAKLIG MÅLTID !

måndag 2 maj 2022

SPENATSOPPA , till torsdag , 4 port. (lunch/middag ) .

 


                                      HEJSAN  !


SOPPAN  är  så  himla  god,  så  Ni  måste smaka !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör /margarin

3 msk vetemjöl

1 dl grädde

1 liter grönsaksbuljong av tärning el fond 

ca 300 g fryst hackad spenat

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

TILLBEHÖR :

4 hårdkokta ägg, ca 7 min.

eventuellt bröd 


SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölet och blanda om väl .

SPÄD med grädde och buljong, och rör om.

Koka upp  under omrörning  och låt sjuda i 3 min.

LÄGG ner spenaten och låt den tina i buljongen .

Låt soppan koka ett par minuter när spenaten tinat .

Smaka av med salt och peppar .

SKALA och dela äggen i två halvor .

Servera soppan med ägg och bröd .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


söndag 1 maj 2022

RÅRÖRD LINGONSYLT ,

 


                                              HEJSAN  !


Gillar  DU  lingonsylt  ?

Här har jag ett enkelt recept ,  från farmors  lilla bok , Frukt och Bär .

Kanske har Du lingon i frysen ,  Som Du plockat ?


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg lingon 

3/4 - 1 kg  strösocker .

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  lingonen  och  lägg dem i en kruka 

tillsammans  med  strösockret .

RÖR om i krukan  dagligen,  tills sockret är 

helt upplöst .

LINGONSYLTEN  hälls på  rena  glasburkar, 

som tillsluts .

 RÅRÖRDA  lingon  är mycket  lämpliga  

att djupfrysa .


LYCKA TILL !


KIWI - TÅRTA , 8 - 9 PERSONER . ( KALAS ) .

 


                                      HEJSAN  !


KANSKE NÅGON SOM FYLLER ÅR ?

En älskad tårta  !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

3 ägg 

150 g kokta , mosade potatisar 

50 g skållad, hackad mandel 

DEKORATION :

4 kiwifrukter

2 1/2 dl vispad grädde


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och socker .

Rör i äggen omväxlande med potatisen .

Rör ned den hackade mandeln .

Häll smeten i en smord bakform .

GRÄDDA  i 200 grader i 20 minuter.

TA loss tårtbottnen från formen och grädda 

ytterligare 10 - 15 min, så att den blir knaprig i kanten .

LÅT tårtbottnen svalna .

Skala kiwifrukterna och skär dem i skivor . 

Lägg hälften av skivorna på tårtbottnen .

FÖRDELA vispgrädden ovanpå och dekorera  

med resten av kiwifrukterna .


LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSBIFFAR , 4 PORT , (lunch el middag) .

 


                                                           HEJSAN  !


Det är väldigt gott med fetaostkräm till köttfärsbiffarna .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g köttfärs

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

1 ägg

1 msk potatismjöl

1 dl mjölk

1/2 riven gul lök

1 tsk torkad timjan

1 msk smör / margarin

SÅS :

2 dl grädde

2 dl vatten

2 msk kalvfond el oxfond   

eventuellt 1 msk soja 

TILLBEHÖR :

kokta morötter 

kokt potatis 

Fetaost + vallmofrön.

FETAOSTKRÄM :

smula 150 g fetaost och blanda med 2 dl kräm fraiche (valfri fetthalt)

 och 1 - 2 msk svarta vallmofrön .   Smaka av med salt och peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA färs, salt, peppar, ägg, potatismjöl, mjölk, 

lök och timjan till en smet .

Forma ca 12 biffar av smeten . (det som blir över -frys dem, )

Stek dem på båda sidor i en stekpanna med smör .

SÅS :   BLANDA grädde, vatten, mjöl och fond i en kastrull .

Koka upp under omrörning .  Låt sjuda i 5 minuter .

Tillsätt eventuellt 1 msk soja.

Häll såsen runt biffarna i stekpannan och koka upp .

SERVERA  biffarna med sås , fetaostkräm, kokta morötter

och kokta potatis, + gärna några gröna blad !


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



   


ENKLASTE PAJEN , - FIKASTUND !

 


                                    HEJSAN  !


SNABBT,  enkelt  och  göra- gott !

Bara 4 ingredienser ,  - bra va !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 äpplen 

ca  1 1/2 dl strösocker

ca  1 1/2 dl vetemjöl

smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

TVÄTTA ,  kärna ur  och  skiva äpplen .

LÄGG  i en ugnsfast  form .

BLANDA  lika mycket socker  som mjöl 

och lägg  ovanpå .

SKIVA smör med osthyvel och täck hela 

formen  med  smöret .

GRÄDDA  i  200  grader i ca  30 minuter.

Det blir knäckigt  och  gott !


LYCKA TILL !