onsdag 11 maj 2022

SPRÖDA , HEMBAKADE KNÄCKEBRÖD , ca 40 bitar . ( hasselnötsmjöl) (frukost,lunch eller till ostbrickan )


  

                                                     HEJSAN !


Om Du inte hittar hasselnötsmjöl i Din butik 

går det lika bra att mala hela nötkärnor i en

mandelkvarn .

Nöt -mjöl ger fin smak .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl dinkelmjöl fullkorn

1 1/2 dl vetemjöl

2 dl hasselnötsmjöl

1 kryddmått bikarbonat 

1/2 tsk salt

2 dl mjölk

PENSLING & GARNERING :

3/4 dl hackade hasselnötskärnor 

1  tsk  flingsalt 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

MÄT upp alla torra  ingredienser i en bunke .

Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en deg .

DELA degen i fyra jämnstora  bitar och kavla ut till

plåt-långa  längder, ca 15 cm breda .

LÅT vila en kort stund på arbetsbänken innan Du lyfter

över dem på bakpappersklädd plåt .

ANNARS  kan degen dra ihop sig igen .

NAGGA  med en gaffel .

PENSLA  lätt med vatten och strö över 

hackade nötkärnor och flingsalt .

MARKERA  längderna i trekantiga bitar med en sporre.

GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 8 minuter .

LÅT svalna .

 DELA i trekanter  efter markeringarna  .  


LYCKA TILL !




                                  

  

KYCKLINGKLUBBOR MED RUSSIN - RIS . 2 /pers. middag .

 


                                                        HEJSAN !


2 grillade kycklingklubbor.

          *****

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl ris

1/2 gul lök

1 bit ingefära

1 röd paprika

1 tsk olja

1/2 dl russin

1/2 tsk gurkmeja

1 msk flytande honung

1 msk hackad bladpersilja

SERVERING :

mango chutney

sallad


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA riset,  hacka lök, ingefära och paprika fint

och fräs i oljan i en kastrull .

Tillsätt russin ,  gurkmeja och honung .

Rör ner persilja och det kokta riset ...  mm...!  så gott !

 Barnen och ungdomarna godkände  det ! 


LYCKA TILL !


tisdag 10 maj 2022

TIPS !

 TIPS !


Frukost eller kvällsmacka !

mm...!

Blanda vispad grädde med  Kalles Kaviar .

Gott att servera på en grov macka 

med hårdkokta ägg .

Toppa med dill , gräslök eller salladslök.- så himla god, är salladslöken på det hela !

+ något gott att dricka .

TACK !



Gott att servera på en grov macka med 

hårdkokta ägg .

Toppa med  


SUPERSNABBA KAKAN , 10 bitar . 30 min.(fikastund) .

 


                                                 HEJSAN  !

mm... !

BARA att röra ihop alla ingredienser.

Vill DU ha ytterligare smak , tillsätt mer arrak.


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

3 ägg

3 1/2 dl strösocker

ca 1 msk arraksarom

3 1/2 dl  vetemjöl

50 g flisad mandel , 

GARNERING :

godis och / eller bär 

TILLBEHÖR :

vispad grädde 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

SMÄLT smöret i en kastrull  och låt det svalna .

RÖR försiktigt ihop ägg och socker i en skål .

Tillsätt arrak .

Rör ner mjölet och rör sist ner det smälta smöret .

HÄLL smeten i en smord och bröad form, 

ca 23 cm i diameter .

Strö över flisad mandel .

GRÄDDA strax under mitten i ugnen , ca 23 - 25 min .

GARNERA med godis och / eller bär och 

SERVERA  med vispad grädde .

(om DU inte vill ha arrakssmaken kan DU 

-ta rivet citronskal,limeskal, eller apelsinskal)


LYCKA TILL !

HAVETS PYTT MED LAX OCH RÄKOR, 4 port . 40 min. (Bjudning /middag ) .

 


                                      HEJSAN  !


OM DU  inte vill använda potatis , kan DU givetvis byta till  annan rotfrukt ,

som morot, rotselleri eller palsternacka .

mm.. !  Underbart gott  !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 lax 

500 g potatis

4 gulbetor

1 rödlök

20 g färsk dill 

rapsolja till stekning 

salt å peppar

TOPPING :

4 pocherade ägg, se recept

200 g skalade räkor

ca 500 g med skal .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR laxen i tärningar som är 2 x 2 cm .  Ställ åt sidan .

SKALA och tärna potatis, (eller annan rotfrukt )  gulbetor

i samma storlek som laxen .

Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller och förväll potatis 

och betor var för sig , 5 - 7 minuter .

De ska bli mjuka, men inte helt igenom så att de går sönder 

vid stekningen senare .

Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt .

SKALA och finhacka löken .

Hacka dillen, det blir ca 1/2 dl .  Ställ åt sidan .

STEK laxen på medelvärme till fin färg i en stekpanna med olja,

2 - 3 minuter.   Salta och peppra .  Ta upp laxen och ställ åt sidan .

BRYN potatis och betor till fin färg i samma panna .

Tillsätt lök och stek någon minut.  Salta och peppra .

VÄND ner dill och blanda om .

Vänd försiktigt ner lax och skalade räkor .

SERVERA med pocherat ägg .


POCHERADE ÄGG :

KOKA upp vatten med lite vitvinsvinäger och salt .

Sätt " snurr " på vattnet med en sked och knäck ner äggen .

Pochera 2 ägg åt gången .  Håll "snurren " igång, då får 

äggen en fin form .  Pochera i 3 - 4 minuter .

TA upp och låt rinna av innan servering .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

 


GRATINERAD BACON - PYTT , 2 PORT. (lunch / middag ) 30 min.

 


                                                   HEJSAN  !


Detta  är  en  fin  kombo  av  salt  bacon ,

söt  paprika och  mjäll  potatis .

Om DU visste vad gott det är !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g tärnat bacon

200 g potatis

smör / olja  

smör / olja  till stekning,  eller margarin

salt , peppar

1 / 2  gul lök

1 röd paprika

2 ägg

1 dl vällagrad riven ost

2 salladslökar

SÅ HÄR GÖR DU :

STEK baconet knaprigt i  en  stekpanna med lite smör /olja 

eller i ugnen på 225 grader på en plåt med bakplåtspapper,

ca 10 minuter .    Ställ åt  sidan .Skiva potatisen .  

 Stek den mjuk i smör eller olja i en panna som tål  ugnsvärme .  

Gärna en gjutjärnspanna .(annars får DU lägga över i ugnsform )

Salta och peppra.   Ta upp potatisen ur pannan .

SKALA  och hacka löken .   Kärna ur och skär paprikan i bitar.

Stek paprikan mjuk i samma panna som potatisen steks i .

När det är mjukt, tillsätt potatis och bacon .

DRA pannan från värmen .

Knäck över 2 ägg och strö över ost .

GRATINERA  på hög värme 225 grader tills äggen satt sig 

och osten blivit gyllene .

HÅLL UPPSIKT !


VID SERVERING :

Strö över hackad salladslök .

mm.. !





söndag 8 maj 2022

BLÅBÄRSKAKA , 12 bitar ( fika stund )

 


                                                 HEJSAN  !

Här är en jättegod , mm... !

SAFTIG blåbärskaka med smak av citron och nötter ...


HÄR ÄR RECEPTET :

5 ägg

2 dl vetemjöl

100 g färdighackade hasselnötter, t ex Dr Oetker 

125 g smör / margarin

1 dl + 1 dl strösocker

1 citron

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått salt

200 g blåbär , frysta eller färska .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

Smörj en kakform , ca 22 cm i diameter .

DELA  äggulor och vitor i separata skålar .

BLANDA  vetemjöl och hasselnötter.

SMÄLT smöret och låt det svalna lite .

VISPA  äggulor och 1 dl socker vitt och poröst .

Tillsätt det smälta smöret .

SKRUBBA citronen i ljummet vatten , riv skalet .

Tillsätt citronskal, vaniljsocker och salt till

mjölblandningen .

VISPA  äggvitorna styva, tillsätt 1 dl socker i 

omgångar .

Vänd försiktigt ner marängen i hasselnötssmeten 

med en slickepott .

HÄLL smeten i kakformen .

Fördela blåbär över.

GRÄDDA längst ner i ugnen 1 timma .


LYCKA TILL !