onsdag 18 maj 2022

MINA, LJUSA FRALLOR , 6 FRALLOR .

 


                                                      HEJSAN !


LJUVLIGA  till Söndagsfrukosten eller som Kuvertbröd .

Himla goda ...mm...!

Ibland längtar jag efter dessa godingar !


HÄR ÄR RECEPTET :

30 g smör /margarin

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl riven, fet ost gärna lagrad

2 dl mandelmjöl

3 msk kokosnötsmjöl

3 msk fiber -husk 

1/2 dl pofiber

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

svart vallmofrö att strö över


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 190 grader .

Smält smöret . 

Vispa äggen till en fluffig smet i en bunke ,

ca 3 min med elvisp .

Tillsätt smör samt grädde och rör om väl .

Blanda ner osten .

RÖR ihop de torra ingredienserna och 

blanda ner dem i smeten .

Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .

FORMA  6 bullar och lägg dem på plåt med

bakplåtspapper .

Strö över svarta vallmofrön och grädda i ugnen

tills bullarna har fått fin färg ca 20 minuter .

LÅT svalna på galler utan bakduk .


LYCKA  TILL !






VÅRENS GODA HALLONBULLAR , CA 16 STORA BULLAR .

 


                                                HEJSAN !


Hela köket fylls av doften - nybakat vetebröd .

 Njut av bullarna tillsammans  med ett glas mjölk 

eller 1 kopp kaffe .   mm....!

UNDERBART GODA BULLAR !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl mjölk

50 g jäst -knappt

1 1/2 dl strösocker

14 dl vetemjöl

2 tsk nystött kardemumma 

1/2 tsk salt

150 g rumsvarmt smör /margarin

FYLLNING :

1 1/2 dl hallonsylt

1 1/2 dl kokosflingor

1 ägg till pensling

pärlsocker till dekor 


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke, häll över mjölken

(ljummen om Du vill att degen ska jäsa fort, annars kall )

och rör tills jästen lösts upp .

BLANDA de torra ingredienserna och häll allt i degbunken .

Klicka även ner det mjuka smöret .

Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 

i köksassistent eller för hand , 5- 10 minuter .

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter .

KAVLA  ut degen till en stor rektangel .

BRED på hallonsylten och strö över kokosflingorna .

Rulla ihop degen till en tjock rulle och skär den i ca 16 bitar .

SÄTT ugnen på 200 grader .

Placera bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform 

ca  25 x 30 centimeter .

Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

PENSLA  bullarna med lite uppvispat ägg och strö över 

pärlsocker .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20 - 25 min.


LYCKA TILL !



söndag 15 maj 2022

SESAMKAKOR , 40 ST , ( LÄTT SÖTAT )

 


                                                        HEJSAN  !


SMAKA på dessa  goda kakor , mm.. riktigt goda tycker vi !

Receptet fanns i en gammal skolköksbok, som vi fann när 

vi städade i skolan , min väninna och jag !

Det var bara detta blad kvar i hela boken ! !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl vetemjöl + 1/2 dl grahamsmjöl

eller 2 1/2 dl fullkornsmjöl

125 g smör eller margarin

2 msk kaffegrädde

1/2 dl skalade sesamfrön

1 msk rörsocker

SÄTT ugnen på 225 grader


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT  upp mjölet och skär fettet i bitar .

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa.

Tillsätt grädden och blanda till en deg .

Låt degen vila i kylen i minst 30 min .

TA upp degen på mjölat bord och dela den i 4 bitar .

Kavla ut varje bit, till 3 mm tjocka plattor .

Ta ut runda kakor med ett glas som är ca 5 cm i diameter.

LÄGG kakorna på plåtar med bakplåtspapper,

Strö över en blandning av sesamfrön och rörsocker.

GRÄDDA mitt i ugnen i 8 - 10 minuter eller till lagom färg.

Låt svalna på galler .

Kan frysas .


LYCKA TILL !

FISK MED RÄKTOPP , 2 PORT. (lunch /middag ) .

 


                                                         HEJSAN  !


mm....!  Så himla gott  !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g vit fisk  t ex  Torsk

salt , peppar

1 dl lätt kräm fraiche

 1/2 dl räkost 

2 msk hackad dill 

100 g skalade räkor,  250 g oskalad vikt

SERVERA  MED:

pressad potatis

ärtor och citron.

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG fisken i en smord ugnsfast form 

och krydda med salt och peppar .

Blanda kräm fraiche, räkost och dill och 

bred över fisken .

BAKA  fisken i ugnen i ca 20 minuter 

tills fisken är vit och fast .

Strö över räkor och servera med pressad

potatis , ärtor och citronklyftor .

SMAKLIG MÅLTID !


LYCKA TILL !


torsdag 12 maj 2022

MORMORS GODA TEKAKOR , 12 ST . frukost .

 


                                                   HEJSAN  !


Härligt mjukt bröd som nästan smälter i munnen , ....himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör /margarin

4 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt 

2 msk strösocker

ca 11 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull,  häll i mjölken 

och värm blandningen till 37 grader .

SMULA  ner jästen i en bunke och häll på 

mjölkblandningen .

TILLSÄTT  salt och strösocker och vetemjöl.

BLANDA  till  en smidig deg .

HÄLL upp lite varmt vatten i diskhon och ställ

degbunken i vattnet .

LÅT degen jäsa övertäckt  i 10 minuter .

SÄTT UGNEN  på 250 grader .

TA UPP  degen på mjölat bakbord och arbeta

 den smidig .

DELA  degen i 12 delar och forma dem till tekakor .

LÄGG  dem på en bakplåtspappersklädd plåt och

nagga dem med en gaffel .

LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter .

GRÄDDA  dem i nedre delen av ugnen i 6 - 8 minuter .


SERVERAS med  smör,  ost, eller skinka  och tomater, gurka .


LYCKA TILL !




                                           



onsdag 11 maj 2022

SPRÖDA , HEMBAKADE KNÄCKEBRÖD , ca 40 bitar . ( hasselnötsmjöl) (frukost,lunch eller till ostbrickan )


  

                                                     HEJSAN !


Om Du inte hittar hasselnötsmjöl i Din butik 

går det lika bra att mala hela nötkärnor i en

mandelkvarn .

Nöt -mjöl ger fin smak .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl dinkelmjöl fullkorn

1 1/2 dl vetemjöl

2 dl hasselnötsmjöl

1 kryddmått bikarbonat 

1/2 tsk salt

2 dl mjölk

PENSLING & GARNERING :

3/4 dl hackade hasselnötskärnor 

1  tsk  flingsalt 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

MÄT upp alla torra  ingredienser i en bunke .

Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en deg .

DELA degen i fyra jämnstora  bitar och kavla ut till

plåt-långa  längder, ca 15 cm breda .

LÅT vila en kort stund på arbetsbänken innan Du lyfter

över dem på bakpappersklädd plåt .

ANNARS  kan degen dra ihop sig igen .

NAGGA  med en gaffel .

PENSLA  lätt med vatten och strö över 

hackade nötkärnor och flingsalt .

MARKERA  längderna i trekantiga bitar med en sporre.

GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 8 minuter .

LÅT svalna .

 DELA i trekanter  efter markeringarna  .  


LYCKA TILL !




                                  

  

KYCKLINGKLUBBOR MED RUSSIN - RIS . 2 /pers. middag .

 


                                                        HEJSAN !


2 grillade kycklingklubbor.

          *****

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl ris

1/2 gul lök

1 bit ingefära

1 röd paprika

1 tsk olja

1/2 dl russin

1/2 tsk gurkmeja

1 msk flytande honung

1 msk hackad bladpersilja

SERVERING :

mango chutney

sallad


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA riset,  hacka lök, ingefära och paprika fint

och fräs i oljan i en kastrull .

Tillsätt russin ,  gurkmeja och honung .

Rör ner persilja och det kokta riset ...  mm...!  så gott !

 Barnen och ungdomarna godkände  det ! 


LYCKA TILL !