tisdag 31 maj 2022

TUNNBRÖDSRULLE MED GRAVAD LAX KOKT ÄGG OCH SPARRIS , 4 PERS, (lunch).

 


                       HEJSAN !


Läckert på en liten rulle med 

gravad lax, ägg och sparris .  Mums !


HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor mjukt tunnbröd

smör till brödet

2 msk fransk ljus senap

1 dl creme fraiche

5 cm purjolök

4 hårdkokta ägg

300 g gravad lax

1 knippa grön sparris

2 kvistar dill

1/2 kruka gräslök

salt+ peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG ut tunnbröden på skärbrädan och bre dem med smör .

BRE även lite senap över och sedan lite creme fraiche .

SKÄR purjolöken tunt och fördela i ena änden på bröden.

SKIVA äggen och skär laxen i tunna skivor .

KOKA sparrisen i 2 - 3 minuter i lättsaltat vatten .

FÖRDELA laxen, äggen, dillvippor, kokt sparris och 

gräslök ovanpå purjolöken .

KRYDDA med salt och peppar .

RULLA ihop det och servera som en macka .


TIPS !

SKÄR rullen i skivor och servera dem 

som entre'rätt eller på buffe'n .


LYCKA TILL ! 


LINSSALLAD , 4 pers , (lunch)

 


                   HEJSAN !


Ibland längtar jag efter linser .

Då gör jag en soppa eller sallad ,  - idag blev det sallad .

Jag gillar  gröna linser , men det går också bra med röda .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl linser

250 g broccolibuketter 

1 liten rödlök

4 blekselleristjälkar

4 tomater

1 dl svarta oliver


TOMATDRESSING :

2 vitlöksklyftor

1 msk vinäger

2 msk mild tacosås

1 msk tamari eller annan soja 

1 msk tomatpure'

oregano ,  paprikapulver 

4 msk olja 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG linserna i en gryta .   Häll på rikligt med lättsaltat vatten .

Lägg på ett lock och koka tills de är mjuka, ca 30 minuter . 

Låt dem rinna av .

PRESSA vitlöken .   Blanda samman de övriga ingredienserna

till dressingen och smaka av .

Häll den över linserna och låt dem svalna .

DELA broccolin i buketter och lägg dem i kokande vatten i 1 minut .

Skala och finhacka löken .  Strimla  blekselleristjälkarna .  Klyfta

tomaterna .  BLANDA ner dem i salladen tillsammans med oliverna .


SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !


söndag 29 maj 2022

RISONI MED RÄKOR OCH AVOKADO , 4 portioner (lunch / kvällsrätt )

 


                  HEJSAN !


Detta är det godaste jag ätit på länge !

Smaka Ni också .

mm..,,!

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g RISONI , ris - formad  pasta ,  finns  i  pastahyllan 

250 g körsbärstomater

3 avokador

pressad citronsaft

1/2 - 1 kg räkor  med  skal

65 g babyspenat

DRESSING :

3 msk olja

2 msk pressad citronsaft

2 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA RISONI , enligt anvisningarna på förpackningen .

DELA  tomaterna .    Skär avokadon i små bitar .

Pressa över lite citronsaft .  Skala räkorna . Skölj spenaten .

DRESSING :

BLANDA olja, citronsaft och salt .

BLANDA  het risoni, tomater,  avokado, räkor och spenat .

Vänd ner dressingen .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



lördag 28 maj 2022

JORDGUBBSPAJ , MORS - DAGS TÅRTA , 10 PERSONER .

 


                                                                  HEJSAN  !


Jag är svag för efterrätter och söta saker .

Lika bra att erkänna det .

På den här goda mandelbottnen  tronar 

stora röda och söta jordgubbar .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g mandelmassa

2 bittermandlar 

2 ägg

1 dl creme fraiche

1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver


GARNERING :

2 liter jordgubbar 

1 - 2 dl äpple - gele'

eller annan gele'.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

Riv mandelmassa och bittermandel fint.

Rör ner ägg och kräm fraiche .

Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det .

Häll smeten i en smord och bröad form med 

löstagbar kant,  ca 20 cm i diameter .

GRÄDDA i 30 minuter  mitt i ugnen .  Låt den svalna .

GARNERA  med bär .   Smält gelen på svag värme  i

en kastrull .

Skeda ut den över bären  så att de blir fint glaserade .

Låt den stå kallt i 10 minuter,  innan den 

SERVERAS  med  t ex  vaniljvisp eller vaniljglass .


Godaste MORS - DAGS  PAJEN !


ALL LYCKA TILL !


MANDELBOTTEN MED HALLONMOUSSE, 8 - 10 BITAR .

 


          HEJSAN !


Nu har jag använt lite mindre socker i denna  supergoda kaka ,

Mmm .....SÅ himla god !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
Mandelbotten :

1 dl sötmandel, ca 65 g

2 äggvitor 

1/2 dl rörsocker strö 

HALLONMOUSSE :

4 gelantinblad 

3/4 dl grädde , mellan - eller vispgrädde

200 g hallon, färska eller osockrade frysta

och tinade .

1 1/2 dl kesella ,  1 % fett 

GARNERA MED :   Hallon .


SÅ HÄR GÖR DU :
Mandelbotten :  Täck en plåt med bakplåtspapper 

och rita en rundel som är 20 cm i diameter .

SKÅLLA , skala och mal mandeln .

Vispa äggvitorna till ett hårt skum .

Vänd ner rörsocker och mandel .

BRED ut massan i rundeln .  GRÄDDA mitt i ugnen 

i 20 minuter .  UGN : 175  GRADER ,


HALLONMOUSSE :

BLÖTLÄGG gelantinbladen  i kallt vatten .

Vispa grädden .

Ta undan ca 15 bär till garnering  och mosa 

resten med en gaffel .

Blanda kesella, grädde och bärmos .

Lös upp gelantinet på svag värme och rör ned i smeten .

LÄGG Mandelbottnen på ett fat och klicka på moussen .

GARNERA  med hallon och låt stå svalt till serveringen .


LYCKA TILL !                                               


torsdag 26 maj 2022

SPARRISFRITTATA MED POTATIS , 4 PERS . (lunch /middag) .

 



                                                  HEJSAN  !


UGNSOMELETT  är enkelt att göra och passar väldigt bra som den är 

med sallad eller med lite rökt skinka eller lax ,

LÄTTLAGAD  VÅRMAT !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 knippe sparris, i bitar 

3 kokta potatisar ,  skalade och skivade

2 salladslökar ,  strimlade tvärsöver

4 ägg

2 dl mellanmjölk eller havredryck

1 dl riven lagrad mager ost .

oliv eller rapsolja  till stekning

1 kryddmått salt och svartpeppar efter smak.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

SLÄNG den nedre torra delen på sparrisen och stek

resterande bitar i lite olja i en panna som tål ugn . /  ugnsfast form 

Ta upp och lägg åt sidan .

STEK potatisen lätt och lägg sedan i sparrisen igen .

LÄGG på salladslöken.

VISPA ihop ägg och mjölk i en bunke .

Blanda i osten och salta och peppra .

HÄLL smeten i pannan grädda mitt i ugnen  ca 25 min .

tills omeletten stannat .

LÅT den svalna en aning innan servering .


SMAKLIG MÅLTID 

LYCKA TILL !


ZUCCHINISOPPA MED RÄKOR , 4 PORT. (lunch /middag)

 



                                                               HEJSAN !


SERVERA gärna soppan med ett gott bondbröd .

Mmm....himla gott alltsamman !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 purjolök  (100 g)

2 zucchini (600 g)

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin /vatten

2 grönsaksbuljongtärningar 

1 liter vatten 

1/2 citron

1/2 tsk salt

1 burk cannellini-bönor (410 g)

1/2 påse spenat (80 g )

150 g skalade räkor

172 msk dillfrön.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ och skiva purjolöken . Skölj och skär zucchinin i bitar .

Skala och finhacka vitlöken .

FRÄS purjolök, zucchini och vitlök mjuka i oljan .

HÄLL på vinet och låt puttra någon minut .

Smula över buljongtärningarna och tillsätt vattnet låt koka 10 min.

MIXA soppan jämn i en blender eller med en stavmixer .

Skölj citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa juicen .

Tillsätt skal och juice till soppan, salta och peppra .

Häll tillbaka soppan i kastrullen .

HÄLL av och skölj bönorna i kallt vatten.  Ansa spenaten .

Tillsätt bönor och spenat till soppan . Värm den .

TOPPA soppan med räkor och dillfrön och SERVERA genast .


SMAKLIG MÅLTID 

LYCKA TILL !