onsdag 8 juni 2022

DINKELMUFFINS MED PUMPAFRÖN OCH APRIKOSER .... 4 port, ca 10-12 st .

 


                        HEJSAN !

UGN : 225 grader 

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl  fullkornsdinkel mjöl

4 dl dinkelsikt

4 tsk bakpulver

1 1/2 tsk salt

1 dl torkade aprikoser, hackade

2 ägg 

1 burk kesella, 250 g

3 dl mjölk

10 - 12 stora muffinsformar 

MUFFINS :

BLANDA samman alla de torra ingredienserna i en bunke .

Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och rör sedan ner ägg-

blandningen i de torra ingredienserna .

KLICKA ut smeten med hjälp av 2 teskedar i muffinsformarna .

GRÄDDA mitt i ugnen 12 - 15 minuter .

Servera muffinsen  varma med lite hemlagad sylt och färskost.


HALLONSYLT :
4 portioner  Tid : ca 15 min.

1 paket frysta hallon ,  250 g

0 , 5 g dl strösocker

SYLT :

KOKA  bären och sockret i en kastrull tills 

det mesta av vätskan kokat bort .

HÄLL sylten i en ren burk och ställ in i kylskåpet .


LYCKA TILL !

tisdag 7 juni 2022

SALLAD MED STRÖSSEL - DRESSING , 4 PORTIONER , 10 MIN.

 


                        HEJSAN !


BÄST  salladsresultat  får DU med  torra  blad 

(slungade)  blad  med  en  god  dressing  på .

Mmm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
3 msk frön ,  t ex  pumpakärnor

och  solrosfrön 

2  kryddmått + 1 kryddmått  salt

1  msk vitvinsvinäger

1  tsk honung

1/ 2 - 1 klyfta vitlök - pressad 

3 msk rapsolja 

2 påsar salladsmix (80 g)


SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  frön och 2 krm salt i en medelvarm 

stekpanna 3 - 4 minuter.

RÖR ihop vinäger, honung, olja och 1 krm salt .

SKÖLJ och slunga salladen väl , lägg i en skål .

STRÖSSLA  över fröna och ringla över dressingen .


HOPPAS DET SMAKAR ,

LYCKA TILL !



BJUD PÅ PICKNICK ! HALLONSMOOTHIE, 6 PORT ( 10 min, att göra ordning )

 TIPS !   DU kan också  använda  soja- yoghurt,  havre -och  mandelmjölk .


                       HEJSAN !

Nu  när det börjar  bli  varmare  ute kan det vara käckt att ta med något 

gott  ut  som  är lite fylligare - som en smoothie !

Förvara smoothie och  hallon väl kylda  i en  kylväska .

SERVERA  gärna med småkakor .


HÄR ÄR RECEPTET :

450 g  färska  hallon

5  dl  naturell  yoghurt 

2  msk  florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

ANSA  hallonen  och  lägg  dem  i en  skål ,

lägg  undan  några  till  dekoration .

TILLSÄTT  yoghurt  och  mixa  blandningen

slät  med  en  stavmixer.  Tillsätt  florsockret

och rör  om .

FÖRPACKA  smoothie  och  de  sparade 

hallonen  separat .


PÅ PICKNICK :

HÄLL  upp  smoothien  i  glas ,

dekorera  med  hallon.

Servera  med småkakor .


TREVLIG  PICKNICK !

MIN GODA KIKÄRTSSALLAD MED HALLOUMI, 4 PORTIONER , (lunch ) 15 min.

 


                              HEJSAN !


DEN HÄR SALLADEN KAN UTÖKAS 

MED DE FÄRSKA GRÖNSAKER  DU 

KOMMER ÖVER  .

SNABB  HÄRLIG OCH MATIG SALLAD .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2  förpackning  kokta  kikärter ( 380 g )

1  knippe  persilja

1  påse  rucola  (80 g )

1  ask soltorkade  tomater  i olja (200 g)

100 g svarta  kärnfria oliver.

1  vitlöksklyfta 

1  msk  olja + 1 msk till stekning ,

oliv- eller  rapsolja

1 /2 tsk flingsalt

2 kryddmått svartpeppar

1  paket  tärnad halloumi  (200 g)

1 citron, klyftad 


SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL av och skölj kikärterna i kallt vatten .

STRIMLA persiljan .

Blanda hälften med kikärter , rucola,  tomater och oliver .

SKALA  och finhacka vitlöken .

Blanda den med 1 msk olja och ringla över salladen .

RULLA  halloumi-kuberna  i resterande  persilja .

Stek dem i 1 msk olja till fin färg .

TOPPA salladen  med  halloumin .

SERVERA  med citronklyftor .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


TORTELLINISOPPA , 4 PORT . ( lunch) . 15 min.

 


                       HEJSAN !


En soppa förstärkt med tortellini är en lätt -fixad 

och  mättande lunch .   SERVERA gärna bröd till .


HÄR  ÄR RECEPTET :

1 påse torkad tortellini (250 g )

t ex ricotta / spenat . Barilla

1 flaska passerade tomater (400 g ) Mutti

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 1/2 dl matlagningsgrädde

1 dl riven parmesanost

1 kruka gräslök

1 kryddmått nymalen svartpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA TORTELLININ  enligt  anvisning  på förpackningen .

KOKA UPP  passerade  tomater,  vatten  och  buljongtärning.

Tillsätt  grädden ,  hetta  upp  soppan .

LÄGG lite  tortellini  i  varje  soppskål .  HÄLL på soppan .

STRÖ  över  ost,  klipp  över  gräslök  och  mal  över  lite

svartpeppar .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



söndag 5 juni 2022

JOHANS , SÖT- MUSTIGA ROMESCOSÅS , 20 min . /4 port.

 


                        HEJSAN !

En av mina trevliga medarbetare , på SUS ,   står för receptet .

MANDEL  och  GRILLAD  PAPRIKA ,  gör den här såsen 

både mustig och smakrik .

Såsen kan gärna förberedas dagen före.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 röd paprika

1 tomat

1 vitlöksklyfta

1 röd chilifrukt

1 msk + 1 msk olivolja

100 g skållad och skalad mandel

1 msk rödvinsvinäger

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  paprika och tomat,  skär dem i bitar .

Skala och hacka vitlöken .

Skölj, kärna ur och finhacka chilin .

LÅT allt fräsa i 1 msk olja i en panna ca 5 min.

MIXA mandeln fint i en matberedare / mixer.

Tillsätt grönsaks -fräset och 1 msk olja, mixa slätt .

Tillsätt vinäger , salt och peppar .

SÅSEN  kan  DU  ha  till  grillade  kycklingklubbor .


LYCKA TILL !


GRILLADE KYCKLINGKLUBBOR , 4 PORTIONER .

 


                           HEJSAN !


ETT typiskt smart  grillsätt ;  först ugnssteka tills

köttet nästan är klart (går att göra i förväg),

sedan bränna på det på utegrillen .

TID 5 MIN +  30 MIN I  UGN / PÅ GRILL 

HÄR ÄR RECEPTET :

8 kycklingklubbor

1 msk rapsolja

1 tsk salt

2 kryddmått nymalen svartpeppar


TILL SERVERING :

3 dl ris  t ex  basmatiris 

romesco-sås

krispig  sallad.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN på 200 grader .

PENSLA  kycklingklubborna med oljan , 

salta och peppra runt om .  Ugnsbaka 20 min.

GRILLA kycklingen på utegrillen tills kött -

saften är klar , ca 10 min.

SERVERA med ris, sås och sallad .


LYCKA TILL !