måndag 20 juni 2022

KASSLER MED ÄPPELBULGUR , 4 portioner, 20 min , ( lunch / middag )

 

                    HEJSAN  !


Snabblagad  rätt med  vardagskassler .

Här ska DU ha sambal oelek .

Himla gott !   mm... !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl bulgur 

8 dl vatten 

2 tärningar grönsaksbuljong

2 msk olivolja 

1 stor rödlök

2 stora röda äpplen

(gärna Aroma)

1 kruka bladpersilja

2 kryddmått salt  +  2 krm svartpeppar 

1/2 lime + klyftor till servering

1 1/2 dl matyoghurt

1 tsk sambal oelek

500 g kassler


SÅ HÄR GÖR DU :

 1)  KOKA bulguren i vatten och buljong , 10 minuter .

Häll i durkslag , ringla över oljan .

 2) SKALA  och finhacka rödlöken . 

Kärna ur och tärna äpplena . Finhacka persiljan .

Blanda  allt  med  bulguren .

3)  SALTA och peppra .  Pressa över lime .

4) BLANDA yoghurt och sambal oelek .

5)  SKIVA kasslern  tunt och stek ca 1 min per sida

i en het torr panna .

SERVERA  med  bulgur och sambal oelek - yoghurten .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


                                   



FISKGRATÄNG MED PRICKIGT MOS , 4 PORT. (middag ) .

 


                             HEJSAN  !


Jag gillar det här med hela middagen i en form !

Den här rätten är Krämig ,  Smakrik och Vacker .

Klicka på Stenbitsrom och garnera med citronklyftor

precis vid servering  -  det blir pricken över i !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g valfri fryst  vit fisk -tinad 

200 g krämig färskost, naturell

2 dl grädde

2 - 3 msk fiskfond

salt ,  vitpeppar 

PRICKIGT MOS :

6 potatisar ,  mjöliga

400 g gröna ärter

1 - 2 dl mjölk

salt och peppar

GARNERING :
50 g Stenbitsrom 

strimlad bladpersilja

citronklyftor

UGN :200 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG den tinade fisken i botten av en smord ugnsfast form .

VISPA samman färskost , fiskfond,  salt och peppar, bred 

blandningen över fisken .

Tillaga i ugnen ca 10 minuter .


MOS :  KOKA potatisen och förväll ärterna .

Mixa potatisen till en pure' med mjölken .

Vänd ner ärterna och blanda om .

Smaka av med salt och peppar .

KLICKA  moset runt kanten av fiskformen .

Grädda ytterligare 10 minuter .


GARNERING :

Klicka stenbitsrom över fisken och garnera med 

hackad persilja och citronklyftor .

SERVERA ...


SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !


söndag 19 juni 2022

JORDGUBBSKRÄM , 4 PORT , ( efterrätt ) TID 10 min.

 


                                 HEJSAN ! 


Så himla gott med en klick vispad grädde på  !

eller  kall mjölk .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g frysta  jordgubbar

4 dl vatten 

1 dl socker

2 msk maizena 


SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp bär ,  vatten  och  socker .

Rör ut maizenan i lite kallt vatten .

Ta kastrullen från plattan och  häll i

maizenaredningen i en fin stråle ,

rör under tiden .

Krämen skall sedan bara koka upp .


SERVERA krämen ljummen eller kall .

LYCKA TILL !

JORDGUBBSMOUSSE , (mellanmål) 1 PERSON .

 


                         HEJSAN !

mm...!

Låt 1 dl djupfrysta  jordgubbar tina lite .

Mixa dem med 1/2 dl naturell yoghurt

och 1 msk flytande honung till ett 

krämigt mos .

Hoppas det smakar !


TACK !

lördag 18 juni 2022

SOMMARTÅRTA & RÖDA BÄR , 8 - 10 BITAR .

 


                                    HEJSAN  !


Detta  är  en  härlig  sommartårta  med alla ljuvliga röda  bär .

Naturligtvis  kan  DU breda ut grädden på TÅRTAN ,  men 

har DU tillgång  till spritspåse blir det extra fint .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

3 ägg

3 dl strösocker

1/2 dl kakao

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

DEKORATION :
5 dl vispgrädde,

jordgubbar och andra röda bär .

UGN : 175 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .

VISPA ägg och socker  vitt och pösigt .

BLANDA  kakao, vetemjöl, och vaniljsocker

och rör ner det i äggblandningen tillsammans

med det avsvalnade smöret .

SMÖRJ och bröa en form med löstagbar botten 

ca 23 cm i diameter .

Häll i chokladsmeten och grädda i ca 35 minuter .

Låt kakan svalna och stabiliseras minst 4 timmar.

DELA  kakan mitt itu med en vass kniv .

Stick in knivspetsen mot kakans mitt och skär 

runt hela kakan .

VISPA  grädden .   Lägg på ett lager jordgubbar 

och bred ett tunt lager grädde på den understa

bottnen .  Lägg den andra ovanpå .

BRED resten av grädden över Tårtan och på

kanterna eller spritsa kanterna .

DEKORERA  med alla slags röda bär .


ALL LYCKA TILL !


TREVLIG MIDSOMMARAFTON .















































SOLRUTOR I LÅNGPANNA , 20 ST .

 


                            HEJSAN  !


PRAKTISKT - DU  häller  upp degen  direkt  i  långpannan

och  plattar  sen  ut  den  med  mjölade  händer .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör / margarin

5 dl vatten

50 g  jäst

1  tsk  salt

1 dl  solroskärnor

2 dl finriven morot 

6 dl rågsikt

6 - 7 dl  special vetemjöl

TILL PENSLING :

vatten och solroskärnor 

UGN :  200 grader .

 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret .   Häll i  vattnet  och  värm  till  

fingervärme 37 grader.

SMULA ner jästen i en bunke .  Tillsätt degspadet 

och  rör  om tills jästen  löst sig .

TILLSÄTT salt, solroskärnor,  rågsikt,  och  nästan 

allt  vetemjöl  special .

Arbeta  degen  smidig  i maskin  eller  för  hand .

LÅT degen  jäsa  övertäckt  ca  40 minuter .

SKRAPA  ner degen i en långpanna, ca 30x 40 cm ,

klädd  med  bakplåtspapper.

Platta  ut  degen  med  handen  och  markera  rutor 

med  en  mjölad  kniv .

LÅT  brödet  jäsa  övertäckt ca 30 minuter .

Pensla med  ljummet  vatten och strö över solroskärnor.

GRÄDDA  i  nedre delen av ugnen ca 20 - 25 minuter .

Stjälp upp på galler och låt kallna under bakduk .

VARSÅGODA !


LYCKA TILL !






fredag 17 juni 2022

MIDSOMMAR PAJ MED JORDGUBBSTRÄNGSEL , 10 PERS .

 


                                                      HEJSAN !


HÄR ÄR EN LÄTTBAKAD PAJ SOM ÄR RIKTIGT GOD I SMAKEN .

HÄRLIG LYSTER FÅR JORDGUBBARNA NÄR DE PENSLAS MED
SMÄLT APRIKOSMARMELAD .


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g kallt smör /margarin

1 äggula

2 msk iskallt vatten 


FYLLNING :

1 dl kokos

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl kräm fraiche 

1/2 liter jordgubbar 

3 msk aprikosmarmelad 

UGN :  200 GRADER :


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA samman vetemjöl, strösocker och smör

skuret i tärningar till en smulig massa, gärna i 

matberedare .

Tillsätt äggulan och det iskalla vattnet genom 

röret när maskinen går, eller för hand .

Stanna maskinen när en degboll bildats .

Låt degen vila i kylskåp minst 1 timma .

KAVLA eller tryck ut pajdegen i en form 

med löstagbar botten, eller en vanlig pajform 

med veckad kant .

Vik till folieremsor och tryck till längs kanten 

så att kanterna inte sjunker ner under gräddningen.

GRÄDDA pajskalet ca 15 minuter.

VISPA samman kokos , strösocker , vaniljsocker 

och kräm fraiche .

Bred ut fyllningen i det avsvalnade pajskalet .

SKIVA  jordgubbarna och lägg dem tätt, med

snittsidan uppåt .

SMÄLT  aprikosmarmeladen tillsammans med 

1 msk vatten och bred / pensla över pajen .


PAMPIG ,  MIDSOMMAR- PAJ !


TREVLIG MIDSOMMARAFTON !