torsdag 7 juli 2022

MIN GODA OMELETT, MED GRODDAR, NÖTTER OCH ÄRTSKOTT, 1 port . (frukost) .

 


                                HEJSAN !


mm....så gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg

2 msk vatten

salt och pepparmix

1 tsk smör/margarin

ärtskott och alfa - alfa 

 Hackade hasselnötter


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KNÄCK  äggen i en skål och vispa 

ihop med vatten, salt och pepparmix

2 )   HETTA upp en stekpanna med smör

och häll ner smeten .

Låt steka några minuter på medelvärme .

3 )  FÖRDELA  groddar och hasselnötter

över omeletten och Servera .


SMAKLIG MÅLTID !

ÄGGHACK MED LAX , 1 port , (frukost).

 


                                  HEJSAN !


Ge Dig själv den bästa starten på dagen !

Ät gott och må gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kokta ägg

2 msk majonnäs

1 msk hackad gräslök

salt och svartpeppar 

50 - 75 g lax 

bladsallad med rödbetsstavar -finns i påse i affär.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Hårdkoka äggen i en kastrull .

2)  Skala och hacka äggen och blanda med 

majonnäs, gräslök, salt och peppar .

3)  Skär laxen i skivor och servera med ägghacket

och bladsallad med rödbetsstavar,  mm..himla gott !


HOPPAS DET SMAKAR !

MITT GODA BLOMKÅLSMOS MED ISTERBAND , 4 port , (lunch/middag) .

 


                             HEJSAN !


Det  här  gillar  jag ,  men maken gillar inte isterband .

Men  då  får  maken chorizo ,  det gillar han !

Det  vitsigaste  med  det  hela, är  blomkålsmoset ,

så himla gott och krämigt !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stort blomkålshuvud 

1/2 - 1 dl vispgrädde

3 msk smör/margarin

1 tsk salt

1 kryddmått pepparmix eller svartpeppar

1 kryddmått riven muskot


SÅ HÄR GÖR DU :

BLOMKÅLSMOS  :

1 )  DELA blomkålen i bitar och koka mjuk i   

lättsaltat vatten ca 7 minuter .

Häll sedan bort vattnet .

2 )  MIXA  blomkålen med en mixerstav eller i en blender ,

tillsätt vispgrädde och smör till önskad  krämighet .

3 )  KRYDDA med salt och peppar och lite riven muskot .


4 ) HETTA upp en stekpanna med smör och bryn

isterbanden i ca 10 minuter eller chorizon .


SERVERA , med  bladsallad och  rödbetsstavar  (finns i påse i butik)  till   blomkålsmoset .

DEKORERA  med  gräslök .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !




tisdag 5 juli 2022

MIN SUPERGODA RABARBERPAJ , (4 småpajer ) (dessert)

 


                            HEJSAN !


SERVERA  den här pajen i små portionsskålar så

alla middagsgäster får sin egen minipaj .


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN 

3 dl mandelmjöl

1 ägg 

50 g smör/margarin

1/2 dl rörsocker


FYLLNING

2 rabarberstänger

1 1/2 dl grädde

1/2 dl rörsocker

1 kryddmått vaniljpulver

2 äggulor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

Blanda alla ingredienser till botten i en skål 

och tryck ut degen i små pajformar .

Sätt in i frysen 10 minuter .

2 )  FÖRGRÄDDA  pajerna i 10 minuter 

Skala rabarber och skär i små bitar .

Koka upp grädde i en kastrull och lägg ner 

rabarber, rörsocker och vaniljpulver .

3 )  TA av från värmen och vispa ner äggulorna.

Häll fyllningen i paj-formarna och sätt in i ugnen 

i ca 20 minuter .


SERVERA med vaniljsås !

LYCKA TILL !

måndag 4 juli 2022

PANNBIFF MED STUVAD VITKÅL, 2 - 3 portioner, mm....! (dagens middag )

 


                                   HEJSAN !

SÅ  himla gott ! - Det får Du laga igen , säger maken här !

Stuvad  vitkål var förr en rätt som ofta lagades till diabetiker .

Potatisen var bannlyst .

Vitkålen höjer inte blodsockret som potatis gör .


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g nöt  eller  viltfärs ( jag hade nötfärs bara , ingen fläskfärs denna gången )      )

250 g fläskfärs 

1 gul lök                                                         

1 ägg 1/2 dl grädde

1 tsk psyllium - fibrer 

1 1/2 - 2 tsk salt

1/2 kryddmått vitpeppar

1/2 kryddmått kryddpeppar

3 msk smör


SÅ HÄR GÖR DU :

1 ) FINHACKA löken och stek den mjuk i smöret .Blanda färsen med ägg,

och grädde .  Rör ner kryddor och fibrer .

Blanda väl och låt svälla i kylen 30 minuter .

2)  FORMA  till små biffar, blöt händerna i kallt vatten  så fastnar inte 

smeten på händerna . Lägg på vattensköljd skärbräda .

3)  BRYN  biffarna i smör , ett par minuter på var sida .

Börja med hög värme , sänk efter vändningen ,  låt eftersteka på svag värme 

ca 5 min. Krydda lätt .


STUVAD VITKÅL :

1/2 liter vitkål i bitar .

2 msk smör 

2 dl grädde

1/2 ekologisk buljongtärning 

salt å peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKÄR vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor .

Fräs i smöret, 10 min på medelvärme  utan att det tar färg .

Krydda och smula över buljongtärningen.

Häll på grädden och koka upp .

2 ) LÅT småputtra 30 min, rör då och då .

Blir stuvningen för tjock  späd med lite mjölk .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL 

( receptet är Annika Dahlqvist )







LÄTT JORDGUBBSGLASS , 4 port .

 


                            HEJSAN !


FRÄSCHT...  Jordgubbsglassen  

svalkar gott varma sommardagar ,  mm... Himla go' !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  frysta  jordgubbar 

1 burk kesella  jordgubb/ lime,  250 g

Skal och saft av en lime

1 msk vaniljsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG de frysta jordgubbarna i en matberedare

och mixa i någon minut .

Lägg  över jordgubbsröran i en skål och blanda ner

kesella, rivet limeskal, limesaft och vaniljsocker .

2)  LÄGG  glassen i en plastskål och ställ in i 

frysen i minst i minst 4 timmar .

LYCKA TILL !

söndag 3 juli 2022

JORDGUBB - OCH HALLONFRUTTI , 4 Portioner, (efterrätt) .

 


                               HEJSAN ! 


Ibland får det väl vara lite efterrätt,

mm....så gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stor burk keso, 500 g

2 askar hallonkesella 

600 g färska jordgubbar 

(1 tsk vaniljsocker om det behövs)


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA keso och kesella i en skål .

Skiva jordgubbarna (spara några till dekoration)

och blanda ner .

2)  FÖRDELA  i 4 glas eller skålar och 

dekorera med en jordgubbe eller två .


LYCKA TILL !