måndag 25 juli 2022

KYCKLING - OCH PANCETTA RULLAR 4 PORT. (lunch/middag) .

 


                            HEJSAN !


PANCETTA  är en sorts lättrökt sidfläsk som 

används mycket i Italien .

Detta recept ger en härligt  rökig smak till 

kycklingen 

Det kan ersättas med bacon .


HÄR ÄR RECEPTET :

140 g  rökt pancetta

alt. bacon i skivor

4 kycklingfile'er

12 färska salviablad 

2 kryddmått nymalen svartpeppar

1 msk olivolja

4 små kvistar körsbärstomater


SÅ HÄR GÖR DU :
1)   SÄTT ugnen på 175 grader .

2)   PLACERA  1/4 av pancettan på rad på en skärbräda 

så att skivorna överlappar varandra längs långsidorna .

Lägg ett kycklingbröst år motsatt håll, tvärs över

pancettaskivorna 

Toppa med 3 salviablad och lite nymalen svartpeppar .

Rulla in kycklingen i pancettan .

Gör ytterligare 3 likadana rullar .

3)  STEK rullarna i oljan tills pancettan är gyllene och

krispig .

4)  UGNSSTEK  rullarna färdiga i en ugnssäker form 

ca 10 minuter eller tills innertemperaturen  är 68 grader.

5)  STEK tomaterna genomvarma i skyn som finns kvar 

i stekpannan .( låt kvistarna stekas med )

SERVERA tomaterna med pancettarullarna .


Om Du vill kan Du göra rätten matigare med en 

enkel potatissallad , smaksatt med senapsvinägrett,

persilja och gräslök .

Somrigt  gott !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

söndag 24 juli 2022

MIN SMALA GODA LAXSALLAD , TILL 2 PORT (lunch/middag) .

 


                              HEJSAN !


En fräsch och jättegod sallad , som jag  gjorde första gången  år 2006 ,

sen har receptet legat i träda , jag har glömt av det , tills det dök upp 

härom dagen, när en kamrat frågade om hon fått det av mig ??

-ja så var det ju !

Då gjorde vi den tillsammans , till dagens lunch !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g romansallad'

4 kokta skivade,  potatisar 

150 g varmrökt lax

50 g vindruvor , delade

8 pärltomater, delade

1/2 purjolök

DRESSING :
1/2 msk lime , pressad saft

1 - 2 msk rapsolja

2 msk dill , finhackad

1 kryddmått salt

1 kryddmått svartpeppar

DEKORATION :

2 msk solroskärnor,  rostade .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG upp ingredienserna till salladen 

i grupper på tallrikar .

2)  MIXA samman dressingen och droppa 

den över salladen .

Strö över de rostade solroskärnorna .


Hoppas det smakar !

LYCKA TILL !

MIN SMAKFULLA FLÄDERBLOMSSAFT , 2 FLASKOR.

 


                                 HEJSAN  !


Svalkande skön fläderblomssaft ,....mm !


HÄR ÄR RECEPTET :

20 klasar fläderblommor

2 msk citronsyra

pressad saft av 1 citron

6 dl strösocker 

7 dl farinsocker

eller råsocker strö

1 liter kokande vatten 

1 tsk flytande Atamon 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKÖLJ blomklasarna och ta bort grova stjälkar .

Lägg dem i en stor skål .

2)  TILLSÄTT citronsyra, citronsaft, socker  och

farinsocker .

Häll det kokande vattnet och Atamon över .

Lägg på ett lock och låt skålen stå svalt i 4-5 dygn .

Rör i saften efter några timmar .

3 )  DISKA flaskorna och skölj dem med Atamon .

Sila saften och häll upp den i de kalla flaskorna .

Tillslut  flaskorna och förvara dem kallt .

Väl värt att göra !


LYCKA TILL !

lördag 23 juli 2022

GODA VÄNNENS , LÄTTLAGADE GI- LIMPA 1 ST.

 


                               HEJSAN !


Jag var hemma hos en god vän å fikade ,

då bjöd hon på detta supergoda bröd med 

ost å skinka , ...mm...! 



HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl rågmjöl

3 dl dinkel fullkornsmjöl

1/2 dl linfrö

1/2 dl solrosfrö

1/2 dl pumpafrö

2 dl blandade nötter

(valnötter, mandel, cashewnötter, paranötter, hasselnötter)

5 st torkade osvavlade, aprikoser

1 tsk salt

1 1/2 tsk bikarbonat

6 dl naturell yoghurt


SÅ HÄR GÖR DU :


1) SÄTT ugnen på 175 grader .

Smörj en avlång form , bröa med sesamfrö .

2)  RÖR ihop alla ingredienser i en skål.

Lägg över i formen.

3)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen i

45 - 50  minuter .


LYCKA TILL !


fredag 22 juli 2022

MAKENS SMOOTHIE MED BJÖRNBÄR , 4 GLAS. .

 


                              HEJSAN !

DEN här smoothien är god kan Du tro ,

maken har mixat några dar,  för att få det 

som han vill ha det , - riktigt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g björnbär

5 dl kefir

4 msk flytande honung

1 nypa malen kardemumma

40 g mandelspån

4 - 5 kvistar mynta

4 bitar vit choklad (20 g)


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKÖLJ  och ansa björnbären  och låt dem rinna av .

Passera bären genom en fin sil .

2)  MIXA  björnbärs pure'n , kefir, 3 msk honung och

kardemumma till en skummig blandning .

Täck över med plastfolie och ställ i frysen minst 1 tim.

3) HACKA mandelspånen i en torr stekpanna och hacka

dem fint .   Ta av myntabladen från kvistarna och lägg 4

blad åt sidan .  Hacka chokladen och mixa myntablad,

mandel och choklad och resten av honungen .

4)  MIXA  den kalla björnbärs-blandningen och häll upp

i 4 glas .  Lägg 1 tsk mynta-pesto på varje drink .

Garnera med myntablad och servera genast .

gott !


Lycka Till !



måndag 18 juli 2022

APRIKOS - OCH HAVREKAKOR MED CHOKLADTOPPING , 12 ST.

 


                               HEJSAN  !

Å,,,de här kakorna blev riktigt goda .

Gottsugen ,  mm.. - måste göra något !

Himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g torkade aprikoser

1 1/2 dl kokosflingor

3 dl fiberhavregryn

50 g smör/margarin

1 tsk vaniljpulver

2 msk pressad apelsinjuice

1 1/2 dl grovhackade hasselnötter

3 ägg

DEKORATION :  50 g mörk choklad + 2 msk sesamfrön


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  LÄGG alla ingredienser i en matberedare 

och mixa till en jämn röra .

Tryck ut röran på ett bakplåtspapper och forma 

till en rektangulär kaka .

Skär ut 12 st mindre kakor och sära lite på dem .

3)  SÄTT in i ugnen i ca 12 minuter .

Låt kakorna svalna.

4)  SMÄLT chokladen i ett  vattenbad och bred

ut en klick på varje kaka .

Toppa med lite sesamfrön och ställ kallt .


LYCKA TILL !

TIPS !

 


TIPS !


Till 1 portion.


1 1/2 dl - 2 dl hallon -fil

5 st physalis- frukter 

3 jordgubbar 

musli


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  Häll fil  i en skål.

2)  Dela physalis- frukt och jordgubbar 

och lägg på hallon-filen .

3)  Toppa med 1/2 dl musli eller nötter

och frön .   mm...!


TACK !