fredag 29 juli 2022

MIN LÄCKRA CHEESECAKE, 10 - 12 BITAR .

 


                                   HEJSAN !


EN  CHEESECAKE  räcker till många .

Den är dessutom  jättegod  att servera

på  sommarfesten, - eller när det passar Dig .


TOPPA  kakan med de bär eller frukt 

som DU själv tycker bäst om .


HÄR ÄR RECEPTET :

175 g smör eller margarin

1/2 dl farinsocker

2 1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vetemjöl


FYLLNING 1 :

400 g PHILADELPHIA - ost 

1 dl socker - strö

rivet skal av 1 lime

1 kryddmått salt

1 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

3 ägg 


FYLLNING 2 :

3 dl gräddfil

2 msk socker - strö

1 tsk vaniljsocker

ca 5 dl färska hallon

UGN 175  Grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT matfettet i en kastrull .

Tillsätt farinsocker, mjöl och havregryn .

Arbeta samman allt till en deg .

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 

ca 24 cm i diameter .  STÄLL formen åt sidan .


2)  RÖR samman PHILADELPHIA - osten med 

rivet limeskal, socker, salt, potatismjöl  och 

vaniljsocker till en krämig massa .

Tillsätt äggen ett och ett, under fortsatt omrörning .

Rör allt till en jämn smet .

Häll fyllningen i formen ,  - GRÄDDA mitt i ugnen 

i 35 - 40  minuter .


3)  RÖR samman samman gräddfilen med socker och 

vaniljsocker .

Ta ut kakan och och bred blandningen över .

STÄNG AV UGNEN  och ställ tillbaka kakan i 6 - 8 min.

i eftervärmen .


4)  LÅT kakan kallna .

Ansa bären / frukten  och fördela dem över hela kakan .

Förvara den kallt tills den ska serveras .

Vänta med att lägga på bären / frukten 

Tills DU ska servera  kakan .


Så himla fin att titta på  och ännu godare att smaka  !

LYCKA TILL ! 






                                 

torsdag 28 juli 2022

DOPP -- i -- KOPP, 4 PORT. (entrerätt )

 


                             HEJSAN !


Detta är en klassiker för potatisälskare .


HÄR ÄR RECEPTET :

KOKA små potatisar med dill .

Lägg en stor klick smör och klippt dill 

i kaffekoppar, - en för varje gäst .

Häll lite av potatisvattnet i kopparna så 

att smöret smälter .

Krydda efter smak och doppa potatisen i 

smöret .

ÄT OCH NJUT !


LYCKA TILL !


FÄRSKPOTATIS PÅ RUCOLA - BÄDD , 4 PORT, (lunch/middag, buffe') .

 


                                   HEJSAN !


EN HÄRLIG OCH LITE ANNORLUNDA POTATISSALLAD .

ÄT DEN TILL KÖTT OCH FISK ELLER SOM ENSAMRÄTT .

(så här blev det till slut) !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 800 g färskpotatis

1 rödlök

1 kruka rucolasallad

1 bunt rädisor


DILLVINÄGRETT :

2 msk olja

1 msk vinäger

2 msk vatten

1 tsk fransk senap

2 msk finklippt dill

1 kryddmått salt

1/2 kryddmått vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1) KOKA potatisen, skala och skiva den .

Skala och skiva löken tunt och skölj salladen .

2) LÄGG rucolasalladen på ett större fat eller 

på 4 tallrikar .

Lägg potatisskivor och lökskivor ovanpå.

3) SKAKA samman dillvinägretten av alla 

ingredienserna .  Häll den över salladen .

4) GARNERA  med skivade rädisor  - som 

en ring runt på tallriken ,

om Du använder ett stort fat 

SERVERA salladen med ett gott bröd + 

något att dricka .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !




onsdag 27 juli 2022

MUMSBITAR , 4 PORT. .(middag eller entre'rätt)

 


                          HEJSAN !

Läckert  av  färskpotatis  !

När DU ätit Dig mätt på den nykokta primören 

med en klick smör/margarin till så prova någon

av de här delikata smårätterna med färskpotatis.


HÄR ÄR RECEPTET :

12 - 16 små färskpotatisar

vatten + salt

FYLLNING :
100 g rökt lax

1 - 2 msk riven pepparrot

100 g Philadelphia-ost

1 msk hackad dill

1 dl creme fraiche

gärna lätt

1 lime

salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINHACKA  laxen och dillen .

Riv pepparroten och pressa limen .

2)  BLANDA fyllningen av alla ingredienserna 

smaka av med lite salt och peppar.

3)  BORSTA de små potatisarna ytterst väl 

och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka,

inte längre .

4)  SKÄR av en liten bit i botten på potatisen

så att den står stadigt .

Skär också av en liten topp .

Gräv ur potatisarna lite och fördela röran på dem.

De är goda både ljumma och kalla serverade som 

entre'rätt  .


SÅ himla gott , mm..!

LYCKA TILL !



ANITAS , MANDELBULLAR MED GLASYR , 20 ST ,

 


                                 HEJSAN  !

JÄTTEGODA BULLAR, mm...!

EN av mina lekkamrater, när vi var 11 år , hon hette Anita .

Hon älskade att baka och hennes bullar blev alltid så himla goa !


HÄR ÄR ANITAS RECEPT :

7 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

150 g smör/margarin ,  rumstempererat 

25 g jäst 

3 dl mjölk

FYLLNING :

100 g mandelmassa

1/2 dl sötmandel

PENSLING :  1 ägg ,

GLASYR :
1 dl florsocker

2 tsk citron, pressad saft

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG vetemjöl, strösocker, smör och smulad jäst 

i beredningsskålen till matberedaren.

Kör det till en smulig massa .

Tillsätt den kalla mjölken och arbeta samman till en deg .

2)  KÖR mandelmassa och mandel i mixer till smulor .

3)  TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till 

en rektangel .

Strö fyllningen över degen .

Vik in långsidorna mot mitten, platta till och kavla lätt .

4)   SKÄR  degen i två cm breda remsor .

Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp i fästet .

Snurra remsorna åt var sitt håll och forma samman dem 

till en knut .  Fäst ändarna undertill .

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem

jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylskåp över natten .

5)  PENSLA  bullarna två gånger med uppvispat ägg ,

då blir de riktigt blanka .

Grädda dem  mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt bullarna svalna på galler.

6)  RÖR  ihop glasyren och glasera bullarna före serveringen .


mm...!

LYCKA TILL !


tisdag 26 juli 2022

KNAPRIGA OST KEX - PARMESAN, ca 30 kex . ( frukostbröd/saftiga festbröd) .

 


                              HEJSAN  !


Du kan ha kexen till både frukost och fest .

mm...!  riktigt goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g färskriven parmesan

2 dl vetemjöl

100 g rumstempererat smör/margarin

1/2 kryddmått malen muskot

1/2 kryddmått cayennepeppar

2 msk torkade örter och/ eller 

hackade nötter , t ex hasselnötter

1 tsk flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV parmesanosten .

2)  BLANDA  ost, mjöl, smör, muskot och cayennepeppar

till en jämn deg i en matberedare eller för hand i en bunke .

Om degen verkar torr och smulig kan Du tillsätta 1-2 msk

vatten .

3)  TA  upp degen på bakbord och forma 2 rullar, ca 3 cm 

i diameter.

4) STRÖ kryddor och salt på en skärbräda .

Rulla degrullarna så att de täcks med kryddor .

5)  LÄGG rullarna i kylen 30 minuter .

6)  SÄTT ugnen på 200 grader .

7)  SKÄR rullarna i tunna skivor med en vass kniv.

Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och

grädda kexen 8 - 10 minuter eller tills de fått lite färg.

Låt svalna och förvara kexen i papperspåse eller burk .


LYCKA TILL !



måndag 25 juli 2022

KYCKLING - OCH PANCETTA RULLAR 4 PORT. (lunch/middag) .

 


                            HEJSAN !


PANCETTA  är en sorts lättrökt sidfläsk som 

används mycket i Italien .

Detta recept ger en härligt  rökig smak till 

kycklingen 

Det kan ersättas med bacon .


HÄR ÄR RECEPTET :

140 g  rökt pancetta

alt. bacon i skivor

4 kycklingfile'er

12 färska salviablad 

2 kryddmått nymalen svartpeppar

1 msk olivolja

4 små kvistar körsbärstomater


SÅ HÄR GÖR DU :
1)   SÄTT ugnen på 175 grader .

2)   PLACERA  1/4 av pancettan på rad på en skärbräda 

så att skivorna överlappar varandra längs långsidorna .

Lägg ett kycklingbröst år motsatt håll, tvärs över

pancettaskivorna 

Toppa med 3 salviablad och lite nymalen svartpeppar .

Rulla in kycklingen i pancettan .

Gör ytterligare 3 likadana rullar .

3)  STEK rullarna i oljan tills pancettan är gyllene och

krispig .

4)  UGNSSTEK  rullarna färdiga i en ugnssäker form 

ca 10 minuter eller tills innertemperaturen  är 68 grader.

5)  STEK tomaterna genomvarma i skyn som finns kvar 

i stekpannan .( låt kvistarna stekas med )

SERVERA tomaterna med pancettarullarna .


Om Du vill kan Du göra rätten matigare med en 

enkel potatissallad , smaksatt med senapsvinägrett,

persilja och gräslök .

Somrigt  gott !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !