måndag 8 augusti 2022

MINA , MUMSIGA ÄPPELBULLAR, 40 ST , ( till fikastunden ) .



                               HEJSAN  !


MUMSIGA VETEBULLAR SOM  PASSAR LIKA BRA  i

PICKNICKKORGEN  SOM TILL KAFFEKALASET .   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

200 g kesella

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk mald kardemumma

ca 13 dl vetemjöl

FYLLNING :

1 dl socker

4 tsk kardemumma,  mald

ca 2 äpplen 

saften av 1/2 citron

PENSLING :
1 ägg

mandelspån 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMÄLT smöret ,  tillsätt mjölken och värm till 37 grader .

Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den  med lite av degspadet .

Tillsätt  därefter  resten  av  vätskan, kesella, socker, salt och kardemumma .

2)  TA i  det mesta av mjölet och arbeta degen smidig .  Låt jäsa 40 minuter.

3)  BLANDA socker och kardemumma.  Spara ca 1/4 till garnering .

4)  SKALA och dela äpplena i klyftor eller bitar . Pressa citronsaft över .

Vänd klyftorna i kardemummasockret .

5)  DELA degen mitt itu . Knåda och forma runda och släta bullar .

Lägg dem i aluminiumformar  eller pappersformar .

Tryck ner några äppelbitar i varje .  Låt jäsa 30 - 40 minuter .

6)  PENSLA med ägg , strö på kardemummasocker och mandelspån.

7)   GRÄDDA mitt i ugnen 5 - 7 minuter .

HIMLA GODA !


TREVLIG FIKASTUND !

LYCKA TILL !







SANDWICH MED VATTENKRASSE , 1 PERSON , (mellanmål) .

 


                             HEJSAN  !

VATTENKRASSE .

En liten portion på 80 g ,  täcker Ditt  dagliga behov av C - vitamin 

det ger Dig också Ditt dagliga behov av A- vitamin (42%)

Vattenkrasse innehåller också järn som är bra för blodprocenten .

När DU köper vattenkrasse i affären ,  se till att få en bunt  med            

mörkgröna  kraftiga  blad - de smakar mycket mer .


HÄR ÄR RECEPTET :

SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA lite mjukt smör med fransk senap -

den ska vara ganska stark - och bred det på 2 

skivor fullkorns - eller - grahamsbröd .

2)  SKÖLJ  en näve vattenkrasse, riv den lätt i 

bitar och lägg den mellan de 2 brödskivorna och 

pressa ihop dem lätt med handen .

3)  Skär itu sandwichen diagonalt .

mm...!


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !









lördag 6 augusti 2022

MIN , FÄNKÅLS - OCH FETAOSTPIZZA , TILL 4 PORT , 2 avlånga pizzor , (när det passar Dig) .

 


                                      HEJSAN !


När Du vill äta grönt ,  så tänkte jag bjuda på det godaste 

av mina  gröna rätter .

 Jag  börjar med denna supergoda pizza !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 sats pizzadeg

2 dl  ajvar relish 

på burk (paprikasås)

ca 600 g färsk fänkål,  strimlad

1 kryddmått salt

1 msk olivolja

200 g fetaost

2 grillade paprikor - som Du grillar i ugnen 

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

färsk basilika

UGN :  250 GRADER


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  VÄRM ugnen .

Sätt in en plåt i mitten av ugnen .

2)  DELA  degen i 2 delar och kavla ut till 2 avlånga pizzor .

      Lägg dem på bakpappersklädd plåt .

3)  FÖRDELA  ajvar relish  över bottnarna , men inte ända 

      ut i kanten .

4)  FRÄS  fänkålen i olja i en stekpanna så att den mjuknar

     något .   Salta .  Lägg fänkålen över ajvar relishen .

5)  DELA  fetaosten i kuber och lägg överst på pizzorna 

     tillsammans med breda strimlor av grillad paprika .

Peppra .

6)  GRÄDDA  pizzorna på het plåt i ca 10 minuter .

     Dekorera med färsk basilika 

7)   HA gärna en skål med småtomater vid sidan om  .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !


TISDAGSGRYTA , MED POTATIS, PAPRIKA & OLIVER, 4 PORT, ( ensamrätt, lunch/middag) .

 


                               HEJSAN  !


Det  här gillar jag !

Vad säger DU ?

VARSÅGOD !


HÄR ÄR RECEPTET :

800 g potatis

4 tomater

1 röd paprika

1 grön paprika

1 squash

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 msk tomatpure'

2-3 dl grönsaksbuljong

1 tsk salvia 

salt, peppar 

2 msk hackad  färsk persilja 


TILLBEHÖR :

parmesanost

oliver 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR potatis, tomater, paprika och squash i bitar .

Hacka lök och vitlök ,   Fräs  alltsammans i olivoljan .

Blanda ner tomatpure', häll över buljongen och låt allt

puttra under lock ca 15 - 20 minuter .

Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer buljong .

Krydda med salvia, salt och peppar .  Strö över persilja .

2)  SERVERA  grytan som ensamrätt med tillbehör som

parmesan och oliver eller till kött eller fisk .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




                    

torsdag 4 augusti 2022

WRAPS MED RENKÖTT OCH COLESLAW , 6 WRAPS , (lunch/ förrätt) .

 


                                HEJSAN  !


DU kan servera WRAPSEN  som enkel lunch eller matig förrätt .

Rulla med smakrikt renkött och sensommar god vitkål i fullkornstortilla .  

Himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

6 WRAPS

300 g vitkål

2 morötter

1/2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

1 1/2 tsk dijonsenap

2 kryddmått svartpeppar

12 skivor rökt renkött

2 dl smakrik ost-riven

1 paket fullkornstortilla bröd (336 g)

1/2 paket ärtskott (40 g)

1 rött äpple tunt skivat 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA vitkålen, skär bort rotstocken och strimla

den med osthyvel, mandolin eller kniv.

Skala och riv morötterna .

2)  BLANDA  vitkål och morötter .

Tillsätt gräddfil, majonnäs och senap .

Rör om och smaka av med salt och peppar. 

3)  FÖRDELA  renkött och riven ost på varje tortilla

bröd .

Lägg på en klick coleslaw och några ärtskott .

Rulla ihop wrapsen och linda folie eller smörgås- 

papper runt .

Toppa med skivat äpple .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL ! 





MIN GODA PASTAGRATÄNG , (middag ), 6 port .

 


                                  HEJSAN  !


Pasta är bra som är gjort på durumvete 

den har stor andel ägg och lång koktid (11-13 min)

SERVERA med en sallad .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g fullkornsspagetti 

1 gul lök

3 paprikor i olika färger 

1 msk olivolja

1 msk curry

2 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk salt + 2 kryddmått svartpeppar

1 grillad kyckling

1 dl riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2)  KOKA spagettin enligt anvisning på paketet .

3)  SKALA och hacka löken .

Skölj och skär paprikorna i mindre bitar .

Fräs lök och paprika i olja och curry 1-2 min i 

en stor kastrull .

4)  TILLSÄTT vatten , hönsbuljongtärning och grädde.

Låt småputtra i 10 minuter .

Smaka av med salt och peppar .

5)  LÄGG den kokta spagettin i en ugnssäker form .

6)  PLOCKA köttet från kycklingen, dela det i mindre bitar 

och fördela över spagettin .

7)  HÄLL såsen över spagettin. Strö över den rivna osten .

8)  GRATINERA mitt i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA med en sallad med skurna tomater .


SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL !


onsdag 3 augusti 2022

VILD KÖTTFÄRSSÅS MED SPAGETTI , 10 PERS , (lunch/ middag)

  


                                  HEJSAN !

DETTA ÄR EN MUSTIG KÖTTFÄRSSÅS 

MED ROSMARIN OCH VILTSMAK AV ÄLG .

FÖR DEN SOM VILL GÅR NÖTFÄRS LIKA BRA .

SERVERA MED EN GOD SALLAD .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg älgfärs eller annan viltfärs

2 msk olja

2 msk tomatpure'

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

2 msk hackad chilifrukt, t ex jalapeno

2 mosrötter

500 g rotselleri

2 burkar passerade tomater (a 400 g)

5 dl vatten

2 msk koncentrerad kalvfond

2 dl rödvin

2 tsk timjan

1 tsk rosmarin

700 g pasta

1 tsk salt + 2 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1) FRÄS älgfärs och  tomatpure' i omgångar i 1 msk olja .

Lägg åt sidan . 

2)  SKALA och hacka lök och vitlök .  

Kärna ur och finhacka jalapenon .

Fräs lök, vitlök och jalapenon  i 1 msk  olja i en stor gryta

några minuter utan att löken tar färg.

3)  SKALA och riv morot och selleri.

Tillsätt till löken och fräs ytterligare några minuter .

4)  TILLSÄTT  älgfärs , tomater, vatten , fond, rödvin , timjan 

och rosmarin till det frästa . Låt småputtra i 40 minuter .

5)  KOKA  pastan enligt anvisning på förpackningen .

6)  SMAKA av grytan med salt och peppar.


SERVERA med pastan .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !