tisdag 16 augusti 2022

MIN , LJUVLIGA CITRONTÅRTA MED FRUKT , 10 BITAR , (att fira någon) .

 


                             HEJSAN !


mm...!  Frisk , underbart god  !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN  :

300 g mandelmassa

3 ägg 

FYLLNING :

4  gelantinblad

3 ägg

1 1/2 dl florsocker

2 dl vispgrädde

2 citroner, rivet skal och pressad saft

1 dl kesella 10%

GARNERING :
3 skivade  kiwi

granatäppelkärnor

UGN :175 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  mandelmassan och blanda med äggen .

Fördela smeten i en bakform med bakplåtspapper

fastklämt  med den löstagbara bottnen som bör

vara 22 cm i diameter .

GRÄDDA  mitt i ugnen .  Låt kallna .

2)  GÖR FYLLNINGEN :

 BLÖTLÄGG  gelantinbladen  i  kallt  vatten  i 5  minuter .

3)  DELA  äggen i  gulor och vitor .

Vispa vitorna till  hårt  skum  med  elvispen i en bunke .

Vispa  äggulor  och  florsocker  fluffigt  i  en  annan  bunke .

Vispa  grädden  hårt  i  en  tredje  bunke .

Om  DU vispar i  den  ordningen  behöver  DU  inte diska  visparna

mellan  momenten !

4)  VÄRM  citronsaften  i  en  kastrull och  krama  ur  gelantinbladen .

Lös  upp  dem  i  den  heta  citronsaften .  Låt  svalna  lite .

Blanda  ner  gelantin -saften  i  äggula - smeten  under omrörning .

Tillsätt citronskal och kesella .  Rör ner vispgrädden och till sist 

äggvitorna .

Häll smeten  i  formen  och  ställ den  kallt i minst 3 timmar .

5)   SKÄR loss tårtan ur formen med en kniv .

Lägg upp tårtan på  ett  uppläggningsfat .

Garnera med skalad, skivad kiwi runt tårtan och 

granatäppelkärnor i mitten , (så gjorde jag)

men DU Garnerar,  som DU tycker !


LYCKA TILL !






                            



måndag 15 augusti 2022

TIPS !



              TIPS 


SÅ här i värmen ,  kan det vara läskande och kanske lite mättande . 

Med denna goda   Jordgubbs - shake .

Varsågoda :

125 g tinade  jordgubbar 

2 dl lättmjölk eller annan mjölk

MIXA jordgubbar och mjölk .

Häll upp i ett fint glas , +  sätt i ett sugrör .


LYCKA TILL !

HAVREMUFFINS, 12 ST . (frukost,lunch, kväll ) .

 


                                     HEJSAN  !


HAVREMUFFINS  är  nyttigaste  nyttiga  och har blivit ett absolut livsvillkor  

för  många med svårbemästrade  kolesterolhalter .

Men de är lika goda för alla  oss andra !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl havrekli

1/2 dl russin

2 tsk bakpulver

3 dl lättmjölk

1/2 dl sirap

1 msk rapsolja

2 äggvitor

1 tsk salt 


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman mjölk , sirap och olja .

BLANDA ner de torra ingredienserna .

VISPA  äggvitorna till hårt skum och

vänd ner dem i smeten .

HÄLL  smeten i 12 muffinsformar .

GRÄDDA i 225 graders ugn 10 - 15 minuter .


LYCKA TILL !



FARLIGT GODA HAVREKNÄCKEBRÖD , 18 - 24 ST ,(frukost, mellanmål,lunch)

 


                            HEJSAN  !


DET tar tid att baka knäckebröd men just dessa havreknäckebröd 

är så goda att man bara inte kan låta bli att äta alldeles för många 

av dem ...  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
12 g jäst, 1/4 paket

 5 dl vatten ,  37 grader 

1 tsk salt

5 1/2 dl havrekli

3 dl vetemjöl

vetemjöl och havrekli  till  utbakning 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR ut jästen i vattnet .

Tillsätt salt, havrekli och vetemjöl .

Arbeta den ganska lösa degen några min.

och låt den sedan jäsa ca 1 timme .

2)  TAG upp degen på mjölat / havrekli

bakbord och dela den i 18 - 24 delar .

Kavla ut degklumparna med kruskakavel 

till tunna runda kakor .

Det behövs rätt mycket mjöl till utbakningen .

3)  LÄGG kakorna på plåtar med bakplåtspapper

och borsta av mjölet .

Grädda i 300 grader ca 5 minuter .

Några av oss har bara ugnar till 250 grader ,

och den lägre värmen fungerar också,  men det 

tog längre tid .


Hembakat knäckebröd är lika nyttigt och gott

som svårt att låta bli...


LYCKA TILL !

FALAFEL, MED SALLAD OCH MYNTA TSATSIKI , 4 port, (lunch / middag) .

 


                               HEJSAN  !


Det här är en rätt som min dotter Lena ,

tyckte väldigt  mycket  om .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl kokta kikärter 

2 tsk mald spiskummin

1 tsk mald chilipeppar

1 tsk mald koriander

3 vitlöksklyftor, pressade

1/2 tsk salt

2 ägg

1 msk majsena

1  tsk  sesamolja

2 msk rapsolja

MYNTA  TSATSIKI ;

2 dl Turkisk yoghurt ,  10 %

1 dl riven gurka

1 msk färsk , hackad  mynta

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk flytande honung

salt

SALLAD :

250 g körsbärstomater

1 rödlök

2 avokador

150 g blandad grönsallad ( påse)

2 msk olivolja

1/2 msk rödvinsvinäger

salt + svartpeppar 

TILL SERVERING :

feferoni

ajvar relish


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR ihop ingredienserna till mynta tsatsikin .

Tänk på att krama ur vätskan ur den rivna gurkan 

innan den blandas i yoghurten .

Smaka av med salt .

2)  SKÖLJ kikärterna ,  lägg dem i en matberedare 

med  spiskummin ,  chilipeppar ,  koriander, vitlök

och salt och kör till en grov massa .

Tillsätt ägg , majsena och sesamolja .

3)  HETTA upp rapsoljan i en stekpanna .

Klicka ut smeten till 8 runda platta klickar .

Stek biffarna i ca 2 minuter på vardera sidan 

på medelvärme .

4)  DELA tomaterna och skala och skiva 

rödlöken tunt .

Gröp ur och tärna avokadorna .

Blanda med grönsallaten ,  häll över olja  och

vinäger samt smaka av med salt å peppar .

5)  SERVERA  falafelbiffarna med sallad och 

mynta - tsatsiki  samt  feferoni och ajvar relish 

som tillbehör .


LYCKA TILL !

och 

SMAKLIG MÅLTID !


söndag 14 augusti 2022

FALUKORV MED STUVAD SPENAT , 4 port, (lunch / middag ) .



                           HEJSAN  !


 Detta har vi till lunch / middag  ibland,

- då säger maken, "det här har Du inte gjort 

 för sista gången "  - det tar vi igen !

 VARSÅGODA  att prova Ni också !


HÄR ÄR RECEPTET :

900 g kokt färskpotatis,  eller vanlig ,

400 g fryst bladspenat 

2 dl creme fraiche

ca 500 g falukorv

2 msk olja

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA potatisen .

2)  FRÄS spenaten i hälften av oljan .

Rör i creme fraiche och låt sjuda några minuter .

Smaka av med salt och peppar .

3)  SKÄR falukorven i skivor och stek i resten 

av oljan .

4)  SERVERA falukorven med potatis och spenat .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !

                                   


HONUNGSYOGHURT PÅ GREKISKT VIS , 5 min, 4 port, (dessert) .

 


                             HEJSAN !


SNABBFIXAD  NJUTNING ,  mm...!

Greklands mest älskade dessert är också 

våldsamt god att äta till frukost 

(när man är på sitt mest lättsinniga humör).

LETA gärna efter Saltå Kvarns

osvavlade aprikoser, de är godast .


HÄR ÄR RECEPTET :


10 torkade aprikoser

1 dl blandade nötter, t ex valnötter,

pistaschnötter och pinjekärnor 

4 dl grekisk yoghurt (10%)

4 msk flytande honung


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  STRIMLA  aprikoserna .  

2)  BRYT sönder eventuellt stora nötter.

     Rosta alla nötter lätt i en torr  panna .

3)  VARVA  yoghurt, aprikoser, nötter 

      och honung i vackra glas och servera .


VARSÅGODA , 

LYCKA TILL !