söndag 21 augusti 2022

OST- RULLE 2 port, (frukost / lunch eller kväll) , med 1 mugg te .

 


                           HEJSAN  !

Det här är väldans gott , särskilt på kvällen 

med en mugg te till .

Eller ett glas öl ...!  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 skivor mjukt tunnbröd,

rektangulärt

1 1/2  dl keso 

2 tsk röd spansk peppar ,

fint hackad

2 msk gräslök , 

fint skuren 

1 krm salt 

1 krm svartpeppar,

nymald

4 skivor rökt kalkonbröst 


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  samman keso, spansk peppar,

gräslök, salt och peppar till en röra .

BRED  blandningen på tunnbröden .

LÄGG  på  kalkonköttet .

RULLA  samman bröden och dela dem

på mitten .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

PASTA MED GRÖNSAKSFRÄS , 1 port , (lunch / middag) .

 


                       HEJSAN  !


VÄLJ DEN PASTA SOM DU TYCKER MEST OM 
OCH LAGA GÄRNA DUBBEL SATS AV SÅSEN .

FRYS IN TILL EN SENARE LUNCH/MIDDAG .

mm....himla gott  !


HÄR ÄR RECEPTET :
10 cm purjolök

10 cm bladselleri

75 g squash

1/4 röd paprika

1/4 gul paprika

1 tsk flytande smör/margarin

1 grönsaksbuljong (tärning)

1 krm örtsalt 

1 krm basilika

1/2 klyfta vitlök (kan uteslutas)

2 msk creme fraiche

 70 g  pasta


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  ANSA  och skölj alla grönsakerna .

Skär dem i små tärningar .

2)  FRÄS  tärningarna i smör på svag 

värme några minuter .

3)  HÄLL  på buljongen och sjud tills 

det blir en lite simmig konsistens .

4)  KRYDDA  med örtsalt, basilika 

och eventuellt pressad vitlök .

Tillsätt  creme fraiche, värm och 

servera till nykokt pasta .


SMAKLIG MÅLTID !

och LYCKA TILL !

                          

lördag 20 augusti 2022

TIPS !



TIPS !

VAD GÖR MAN AV GRÖN GURKA ? !

Några funderingar jag haft då och då !

Några dagar senare kommer MONAS med ett recept 

på GRÖN GURKA, SOPPA !!  

MONAS hade ett recept från sin mamma ! !


GRÖN GURKA -SOPPA  

SKÄR en gul lök och en purjo i strimlor .

SKÄR  en gurka i skivor .

FRÄS   löken i lite rapsolja ,  tillsätt gurkan , 

1  tsk timjan , salt och peppar .

HÄLL  över  6 dl grönsaksbuljong .

LÅT   det hela puttra i 5 minuter .

MIXA  lök och gurka med lite av spadet 

(spara resten) .

HÄLL  tillbaka grönsaksmixet i grytan .

SPÄD  med  buljongen till önskad konsistens .

SMAKA av soppan med 1 - 2 vitlöksklyftor, pressade ,

1  dl  lätt creme fraiche , salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID !

och 

LYCKA TILL !




torsdag 18 augusti 2022

KRÄMIG PESTO - PASTA MED LAX OCH RÄKOR , 4 PORT. (lunch/middag) .

 


                              HEJSAN !


MED  FÄRDIG  PESTO  PÅ  BURK GÖR DU SNABBT 

OCH LÄTT DEN HÄR GODA  PASTARÄTTEN .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g pasta

2 dl creme fraiche

1/2 burk pesto

svartpeppar

50 g pinjenötter


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA pastan enligt förpackningens anvisningar .

2)  LÄGG  creme fraiche i en kastrull  och  låt  det 

koka upp under omrörning .

Tillsätt peston  och rör om .

Smaka av med svartpeppar .

3)  ROSTA pinjekärnorna i en torr stekpanna någon minut.

4)  BLANDA  samman  den  nykokta  pastan med pestosåsen

och strö över pinjekärnorna .

Servera genast .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



onsdag 17 augusti 2022

MÅNDAGS - OMELETT MED SALAMI , 4 port , ( frukost, lunch ) .

 


                       HEJSAN   !


Den här omeletten  är så himla go'

jag gör den till lunch lite då och då 

 med tomater och salami .


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 purjolök

1 msk flytande smör/ margarin

6 ägg

2 msk vatten

salt , nymalen peppar

1 msk flytande smör

1 låda cocktailtomater

50 g salami i bit

 1 knippe  persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  purjolöken .

Vispa samman ägg, mjölk, vatten och kryddor .

Tillsätt  purjolöken .

2)   HÄLL  omelettsmeten  i  en  panna  med  

flytande  smör .

Rör  lätt  med  en  gaffel . 

Omeletten  är  klar  när  har  stelnat något  men

fortfarande  är  krämig .

3)  DELA  cocktailtomaterna  på  mitten .

Hacka  salamin  och  persiljan .

Blanda  samman  det  med  lite  flingsalt  och

nymalen  svartpeppar .

Fördela  det  över  omeletten  .

SERVERA  med  ett  gott  bröd  och  porlande vatten .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



tisdag 16 augusti 2022

MIN , LJUVLIGA CITRONTÅRTA MED FRUKT , 10 BITAR , (att fira någon) .

 


                             HEJSAN !


mm...!  Frisk , underbart god  !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN  :

300 g mandelmassa

3 ägg 

FYLLNING :

4  gelantinblad

3 ägg

1 1/2 dl florsocker

2 dl vispgrädde

2 citroner, rivet skal och pressad saft

1 dl kesella 10%

GARNERING :
3 skivade  kiwi

granatäppelkärnor

UGN :175 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  mandelmassan och blanda med äggen .

Fördela smeten i en bakform med bakplåtspapper

fastklämt  med den löstagbara bottnen som bör

vara 22 cm i diameter .

GRÄDDA  mitt i ugnen .  Låt kallna .

2)  GÖR FYLLNINGEN :

 BLÖTLÄGG  gelantinbladen  i  kallt  vatten  i 5  minuter .

3)  DELA  äggen i  gulor och vitor .

Vispa vitorna till  hårt  skum  med  elvispen i en bunke .

Vispa  äggulor  och  florsocker  fluffigt  i  en  annan  bunke .

Vispa  grädden  hårt  i  en  tredje  bunke .

Om  DU vispar i  den  ordningen  behöver  DU  inte diska  visparna

mellan  momenten !

4)  VÄRM  citronsaften  i  en  kastrull och  krama  ur  gelantinbladen .

Lös  upp  dem  i  den  heta  citronsaften .  Låt  svalna  lite .

Blanda  ner  gelantin -saften  i  äggula - smeten  under omrörning .

Tillsätt citronskal och kesella .  Rör ner vispgrädden och till sist 

äggvitorna .

Häll smeten  i  formen  och  ställ den  kallt i minst 3 timmar .

5)   SKÄR loss tårtan ur formen med en kniv .

Lägg upp tårtan på  ett  uppläggningsfat .

Garnera med skalad, skivad kiwi runt tårtan och 

granatäppelkärnor i mitten , (så gjorde jag)

men DU Garnerar,  som DU tycker !


LYCKA TILL !






                            



måndag 15 augusti 2022

TIPS !



              TIPS 


SÅ här i värmen ,  kan det vara läskande och kanske lite mättande . 

Med denna goda   Jordgubbs - shake .

Varsågoda :

125 g tinade  jordgubbar 

2 dl lättmjölk eller annan mjölk

MIXA jordgubbar och mjölk .

Häll upp i ett fint glas , +  sätt i ett sugrör .


LYCKA TILL !