fredag 26 augusti 2022

CHOKLADSNITTAR, 50 ST , (till kaffestunden ) .

 


                           HEJSAN  !

Fyll kakburken med läckra småkakor !

En  riktigt härlig chokladkaka , som det 

dessutom blir många av .


Hoppas på många fina dagar under hösten ,så man 

kan packa  kaffekorgen , och fika ute !

Eller bara till ett glas mjölk / saft  när man är sugen .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

2 1/2 dl strösocker

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 ägg 

5 dl vetemjöl *  BERTE QVARN 

1 tsk bakpulver 

PENSLING och DEKORATION 

1 ägg 

hasselnötter eller mandel

UGN :  200 grader ,  10 - 15 min.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker pösigt .

Blanda i kakao, vaniljsocker och 

ägg .

2)  BLANDA  vetemjöl och bakpulver

och rör ner det i smörblandningen .

3)  DELA  degen i fyra delar .

Rulla dem till längder i plåtarnas längd

och på plåtar med bakplåtspapper.

Platta till dem något .

4)  PENSLA  med  uppvispat  ägg .

Finhacka nötterna/mandeln och strö över .

Grädda mitt i ugnen 10 - 15 minuter.

Skär längderna på skrå /snedden ,

medan de är varma .

LÅT kakorna svalna något .


TREVLIG FIKASTUND ,  LYCKA TILL !


LÄTTKOKT SPENAT MED ÄGG OCH ÖRTSMÖR , 1 PORT, (lunch) .

 


                                   HEJSAN  !

Min mamma gillade detta ! - men inte jag !!

SMAKA ....mm...!  himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g  färsk spenat,  hackad

1 msk vatten

2 ägg 

1 msk smör/margarin

1 tsk pressad citron

1 msk hackade örter , t ex gräslök, körvel, dragon, dill)

salt och peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG spenaten i en kastrull med vatten .

Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme

i 1 - 2 minuter tills  spenaten har slaknat .

Håll  den  varm .  

2)  KOKA  under tiden äggen i ca 3 minuter

tills vitorna är fasta och gulan lös .

Skala äggen när de har svalnat .

3)  SMÄLT smöret med citronsaften .

Ta kastrullen av spisen och rör ner örterna 

och lite salt och peppar .

Lägg upp spenaten på en tallrik med de skalade

äggen ovanpå och häll över örtsmöret .

mm...så gott !

LYCKA TILL !


TIPS !

Man kan tillaga rätten med Vaktelägg, som är 

utsökta när de är löskokta .

Använd 2 vaktelägg för varje hönsägg  och koka

dem bara i 2 minuter , 

men  OBSERVERA att de är svår - skalade .

                                                                       TACK !

torsdag 25 augusti 2022

ÖRTBRÖD 1 STORT , 8 - 9 små bullar .



                            HEJSAN  !


Nästan varje år vid den här tiden ,  slutet på augusti - 

början på september, brukar jag göra detta bröd som

en inbjudan till hösten !  Receptet kommer från

 Elin-Maria,  min mormors bakbok .

Det är fint att titta på , roligt att bryta sig en egen bulle.

Nu sätter vi igång !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 1/2 dl vatten

1 dl filmjölk

25 g jäst

2 msk olja

1 1/2 tsk salt

8 - 10 msk hackade färska örter ,

som oregano, basilika,

 mynta och timjan

150 g grahamsmjöl

ca 400 g vetemjöl

1 ägg till pensling

solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM vattnet till fingervarmt .

Rör ihop vatten, filmjölk och jäst .

Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl

och det mesta av  vetemjölet .

Knåda in resten av vetemjölet lite i 

taget .  Arbeta degen tills den är blank 

och smidig .  Låt den jäsa övertäckt 

i rumstemperatur  (ca 20 grader), ca 1 timme .

2)  KNÅDA  degen lätt .

Ta ungefär hälften av degen och forma den till

en stor, tillplattad bulle . Lägg den på på en plåt 

med bakplåtspapper .

3)  SKÄR resten av degen i 8 - 9 lika stora bitar 

och rulla till bullar .  Lägg dem runt den stora 

bullen , men inte för tätt eftersom degen jäser .

Låt brödet jäsa ca 20 minuter .

4)  PENSLA  med uppvispat ägg och strö solrosfrö

över den stora bullen .

Grädda brödet på nedersta falsen i 200 grader 

cirka 30 - 35 minuter .

Låt svalna på galler .


LYCKA TILL !




onsdag 24 augusti 2022

FREDAGS-GOTT ! MED ÖRTDOFTANDE FRIKADELLER , 4 port. ( middag ) .

   


                           HEJSAN  !

Vem kan väl motstå ett stort  fat eller skål

med härlig pasta och smakrika frikadeller ?

mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 liten gul lök 

1 vitlöksklyfta

1 dl havregryn

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl grädde

1 ägg 

500 g blandfärs

1 dl blandade hackade örter

t ex persilja, basilika och timjan

rivet skal av 1 liten citron, 1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 liter kalvbuljong =

 ( 1 liter vatten + 3 msk koncentrerad kalvfond )

smör / margarin till stekning.

SERVERING :

500 g spagetti ,  140 g soltorkad tomatkräm t ex Zeta .

riven parmesanost,  basilika .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA lök och vitlök .

Blanda med havregryn, potatismjöl, mjölk och ägg.

Låt stå i 10 minuter .

2)  VÄND ner färs, örter, citronskal, salt och peppar .

Blanda ordentligt .

3)  KOKA upp buljongen .

Forma små köttbullar av färsen och släpp ner dem 

försiktigt i den kokande buljongen .

Låt sjuda 8 -10 minuter.  Lyft upp frikadellerna 

med hålslev .

4)  KOKA spagettin enligt anvisningar på förpackningen .

Lägg tillbaka i kastrullen och blanda med tomatkrämen .

5)  STEK frikadellerna i lite smör precis före servering

så att de blir vackert gyllenbruna .( det är en smaksak, eftersom de redan är tillagade)

6)  SERVERA spagettin med frikadellerna, toppa med 

parmesanost och basilika . + en sallad med blad, delade tomater

 och   fetaost -kuber i glasburk med kryddor .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !

tisdag 23 augusti 2022

KESOPLÄTTAR MED RÄKOR GRÄDDFIL OCH ROM , 4 port (lunch)

 


                              HEJSAN  !


Den här lunchen har vi  ätit idag ,  mm....Himla gott !


VARSÅGODA  NI  OCKSÅ  !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

1 stor burk naturell keso

2 msk  fibrer , -  Husk eller psylliumfrön 

lite salt

1 dl gräddfil 

200 g räkor  utan skal

1/2 dl ishavsrom

1/2 finhackad rödlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA ägg, keso, fiberhusk och salt .

2)  HETTA upp en plättlagg med smör/margarin

och grädda plättarna några minuter på var sida .

Lägg upp på ett stort serveringsfat .

3)  LÄGG på en klick gräddfil på varje plätt .

Fördela räkorna över .

Toppa med lite rom och finhackad rödlök .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

måndag 22 augusti 2022

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA, 2 port, (lunch/middag) .

 


                              HEJSAN  !


DEN här soppan kan du ha till ost - rullen ... (i föregående recept)

det passar alldeles  utmärkt .  mm....!   eller 1 glas öl till ... 

Så himla go soppa,  med ost-rullen till !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 potatisar,  skalade och skivade

1 purjolök,  skivad

1 vitlöksklyfta,  hackad

1 msk olivolja

6 dl grönsaksbuljong

1 krm salt

1 krm vitpeppar

DEKORATION :

1 dl mini fraiche

2 msk gräslök

2 msk purjolök, skivad

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS potatis, purjolök

och vitlök i olivolja i en gryta.

2)  SPÄD  med grönsaksbuljongen 

och koka under lock tills potatisen

är riktigt mjuk .

3)  MIXA soppan med en mixerstav 

eller vispa den med en ballongvisp

tills potatisen går sönder .

Smaksätt med salt och peppar .

4)  RINGLA  minifraiche i soppan 

vid serveringen och dekorera med 

gräslök och purjolök .


SMAKLIG MÅLTID

och 

LYCKA TILL !




söndag 21 augusti 2022

OST- RULLE 2 port, (frukost / lunch eller kväll) , med 1 mugg te .

 


                           HEJSAN  !

Det här är väldans gott , särskilt på kvällen 

med en mugg te till .

Eller ett glas öl ...!  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 skivor mjukt tunnbröd,

rektangulärt

1 1/2  dl keso 

2 tsk röd spansk peppar ,

fint hackad

2 msk gräslök , 

fint skuren 

1 krm salt 

1 krm svartpeppar,

nymald

4 skivor rökt kalkonbröst 


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  samman keso, spansk peppar,

gräslök, salt och peppar till en röra .

BRED  blandningen på tunnbröden .

LÄGG  på  kalkonköttet .

RULLA  samman bröden och dela dem

på mitten .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !