lördag 27 augusti 2022

MANDELPLÄTTAR MED BÄR OCH YOGHURT , 1 PORT . ( frukost / lunch) .

  


                               HEJSAN  !


Har DU smakat den här supergoda frukosten ?

Om inte ,  Varsågod !  mm.. himla go' !

ibland äter jag den  till frukost varje dag !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg 

3/4 dl mandelmjöl

1 - 3  msk vispgrädde

smör att steka i

1 dl tjock yoghurt,  10 %

bär (så mycket Du orkar)


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA  ihop ägg , mandelmjöl

och grädde .

2)  GRÄDDA  plättarna i rikligt med  smör / fett .

Använd gärna plättjärn  men det går bra med 

vanlig stekpanna .

3)  SERVERA  med yoghurt och bär .


HOPPAS DET SMAKAR /  LYCKA TILL !

MIN GODA MANDEL- OCH CITRONKAKA MED VISPAD GRÄDDE . 8 - 12 PORT . (som en födelsedagstårta ) .

 


                            HEJSAN  !


KAKAN blir så fin , - med vispad grädde,  hallon och en klase röda vinbär /blåbär

uppe på kakan ,  mm.. så fin ! -och någon grön kvist överst.


HÄR ÄR RECEPTET :
5 ägg

100 g smör 

2 - 4 msk honung eller socker

skalet av 2 citroner

1 dl kokosmjölk

1 tsk vinäger

1 dl mandelmjöl

3/4 dl kokosnötsmjöl

1 tsk bikarbonat

1 msk fiber-husk 

1 kryddmått vaniljpulver

2 dl vispad grädde

200 - 300 g färska bär , t ex hallon , röda vinbär 

eller blåbär, eller frysta 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  VISPA  ägg  och  honung / socker pösigt .

Smält smöret .

3)  RÖR ner det smälta smöret ,  kokosmjölken 

och vinägern i äggblandningen .

4)  RIV skalet av citronerna och blanda ner .

5)  BLANDA  de torra  ingredienserna i en separat

bunke .  HÄLL de torra ingredienserna i äggsmeten 

och blanda  väl .

6)  HÄLL smeten i en smord liten form med avtagbar

kant (22 - 24  cm  i diameter ) .

7)  GRÄDDA  ca 25 minuter .  KÄNN med en sticka 

så att kakan är torr i mitten .

8)   KNÄPP loss kanten  och låt kakan svalna .

9)   VISPA  grädden och bred över kakan när den är 

helt sval .   DEKORERA med färska bär .


LYCKA TILL !




AVDELNINGSFÖRESTÅNDARENS TIGERRUTOR , 24 ST ( till fikat) .

 


                                    HEJSAN !


En avdelningsföreståndare vi hade en gång ,

fick för sig att hon skulle baka på avdelningen ,(lite ovanligt men okej)

sagt och gjort .  Buller å bång , med mycket sång i köket !!

Alla ingredienser hade hon med sig hemifrån .

Kakan var väldans god ,  så vi alla fick receptet .


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/ margarin

3 1/4 dl strösocker

3 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 dl grädde eller mjölk

2 1/2 msk kakao

rivet skal från 1 apelsin

UGN  175  grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker  poröst .

Tillsätt ett ägg i taget under omrörning .

2)  BLANDA  mjölet med bakpulver och

rör ner i smörsmeten  tillsammans  med  

grädde eller mjölk .

3)  HÄLL ca hälften av smeten i en skål 

och blanda den med siktad kakao .

Smaksätt resten med apelsinskal .

4)  SMÖRJ och bröa en långpanna, ca 30 x 20 cm 

eller klä den med bakplåtspapper .

Klicka ut ljus och mörk smet om vartannat i långpannan.

5)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter .

SKÄR  kakan i rutor .


LYCKA TILL !

TREVLIG FIKASTUND !





MINA GODA MUMSIGA ÄPPELBULLAR , 40 ST .(till fikat) .

 


                               HEJSAN  !


Goda vetebullar som  passar  lika  bra i

picknickkorgen som till kaffekalaset , mm...! 


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

200 g kesella 

1 dl  strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk kardemumma

ca 13 dl vetemjöl , 


FYLLNING :
1 dl socker + 4 tsk kardemumma - mald 

ca 2 äpplen + saften av 1/2 citron

PENSLING :  1 ägg + mandelspån

UGN 250 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret ,  tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut den med lite av

degspadet .   Tillsätt  därefter resten av vätskan, kesella, socker,

salt  och  kardemumma .

2)  TA i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig .

Låt degen jäsa i 40 minuter .

3)  BLANDA  socker och kardemumma .

Spara ca 1/4 till garnering .

4)  SKALA  och dela äpplena i klyftor eller bitar .

Pressa citronsaft över .

Vänd  klyftorna i kardemummasockret .

5)  DELA  degen mitt itu .

Knåda och forma till runda släta bullar .

Lägg dem i aluminium - eller  pappersformar .

Tryck några äppelbitar i varje ,  eller  gör ett snitt med en vass k

Låt jäsa 30 - 40 minuter .

6)  PENSLA  med ägg ,  strö på kardemummasocker

och  mandelspån .

Grädda mitt i ugnen  5 - 7 minuter .


LYCKA TILL !





fredag 26 augusti 2022

CHOKLADSNITTAR, 50 ST , (till kaffestunden ) .

 


                           HEJSAN  !

Fyll kakburken med läckra småkakor !

En  riktigt härlig chokladkaka , som det 

dessutom blir många av .


Hoppas på många fina dagar under hösten ,så man 

kan packa  kaffekorgen , och fika ute !

Eller bara till ett glas mjölk / saft  när man är sugen .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

2 1/2 dl strösocker

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 ägg 

5 dl vetemjöl *  BERTE QVARN 

1 tsk bakpulver 

PENSLING och DEKORATION 

1 ägg 

hasselnötter eller mandel

UGN :  200 grader ,  10 - 15 min.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker pösigt .

Blanda i kakao, vaniljsocker och 

ägg .

2)  BLANDA  vetemjöl och bakpulver

och rör ner det i smörblandningen .

3)  DELA  degen i fyra delar .

Rulla dem till längder i plåtarnas längd

och på plåtar med bakplåtspapper.

Platta till dem något .

4)  PENSLA  med  uppvispat  ägg .

Finhacka nötterna/mandeln och strö över .

Grädda mitt i ugnen 10 - 15 minuter.

Skär längderna på skrå /snedden ,

medan de är varma .

LÅT kakorna svalna något .


TREVLIG FIKASTUND ,  LYCKA TILL !


LÄTTKOKT SPENAT MED ÄGG OCH ÖRTSMÖR , 1 PORT, (lunch) .

 


                                   HEJSAN  !

Min mamma gillade detta ! - men inte jag !!

SMAKA ....mm...!  himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g  färsk spenat,  hackad

1 msk vatten

2 ägg 

1 msk smör/margarin

1 tsk pressad citron

1 msk hackade örter , t ex gräslök, körvel, dragon, dill)

salt och peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG spenaten i en kastrull med vatten .

Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme

i 1 - 2 minuter tills  spenaten har slaknat .

Håll  den  varm .  

2)  KOKA  under tiden äggen i ca 3 minuter

tills vitorna är fasta och gulan lös .

Skala äggen när de har svalnat .

3)  SMÄLT smöret med citronsaften .

Ta kastrullen av spisen och rör ner örterna 

och lite salt och peppar .

Lägg upp spenaten på en tallrik med de skalade

äggen ovanpå och häll över örtsmöret .

mm...så gott !

LYCKA TILL !


TIPS !

Man kan tillaga rätten med Vaktelägg, som är 

utsökta när de är löskokta .

Använd 2 vaktelägg för varje hönsägg  och koka

dem bara i 2 minuter , 

men  OBSERVERA att de är svår - skalade .

                                                                       TACK !

torsdag 25 augusti 2022

ÖRTBRÖD 1 STORT , 8 - 9 små bullar .



                            HEJSAN  !


Nästan varje år vid den här tiden ,  slutet på augusti - 

början på september, brukar jag göra detta bröd som

en inbjudan till hösten !  Receptet kommer från

 Elin-Maria,  min mormors bakbok .

Det är fint att titta på , roligt att bryta sig en egen bulle.

Nu sätter vi igång !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 1/2 dl vatten

1 dl filmjölk

25 g jäst

2 msk olja

1 1/2 tsk salt

8 - 10 msk hackade färska örter ,

som oregano, basilika,

 mynta och timjan

150 g grahamsmjöl

ca 400 g vetemjöl

1 ägg till pensling

solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM vattnet till fingervarmt .

Rör ihop vatten, filmjölk och jäst .

Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl

och det mesta av  vetemjölet .

Knåda in resten av vetemjölet lite i 

taget .  Arbeta degen tills den är blank 

och smidig .  Låt den jäsa övertäckt 

i rumstemperatur  (ca 20 grader), ca 1 timme .

2)  KNÅDA  degen lätt .

Ta ungefär hälften av degen och forma den till

en stor, tillplattad bulle . Lägg den på på en plåt 

med bakplåtspapper .

3)  SKÄR resten av degen i 8 - 9 lika stora bitar 

och rulla till bullar .  Lägg dem runt den stora 

bullen , men inte för tätt eftersom degen jäser .

Låt brödet jäsa ca 20 minuter .

4)  PENSLA  med uppvispat ägg och strö solrosfrö

över den stora bullen .

Grädda brödet på nedersta falsen i 200 grader 

cirka 30 - 35 minuter .

Låt svalna på galler .


LYCKA TILL !