tisdag 6 september 2022

EVAS, ANANASKAKA , 200 grader 30 min .( fikastunden ) .

 


                         HEJSAN  !


EVA, en arbetskamrat på sjukhuset 

där vi båda arbetade, hade med sig en 

kaka som hon hade bakat hemma,

- så god, så god, att jag bad att få receptet.


VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

150 g smör/margarin

Röres ihop och tryckes ut i en pajform.

******

FYLLNING  :

2 dl creme fraiche

1 liten burk ananas - krossad

2 dsk  vaniljsocker

1/2 dl socker

1 ägg 

Blanda ihop allt och häll i pajformen .

GRÄDDAS  i  200 grader,   i 30 minuter .


LYCKA TILL !

måndag 5 september 2022

OMELETT MED SPENAT , 1 portion , ( frukost , lunch) .

 


                        HEJSAN  !


IBLAND  känner jag  inte för att äta min  vanliga frukost 

Då  äter jag  den här omeletten , alldeles lagom !

Himla go'   Du känner  Dig  go'  länge !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liten gul lök

1 tsk smör  / margarin ,  att steka i

30 g färsk bladspenat

2 ägg

30 g lufttorkad skinka 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  löken och stek i smöret .

2)  TILLSÄTT  bladspenaten  och låt den bli mjuk .

3)  VISPA  ihop äggen och häll i stekpannan .

4)  STEK  på  medelvärme och rör lite i botten på

stekpannan hela tiden .

5)   VIK ihop omeletten och servera tillsammans 

med skivor av lufttorkad skinka .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



KYCKLINGLEVER - GRYTA , 4 Portioner, (middag) .

 


                             HEJSAN !


DET här gillar jag , vad tycker Du ?

mm...himla gott !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g fryst kycklinglever

smör /margarin/kokosfett att steka i

1/2 purjolök

3 dl vispgrädde

2 msk tomatpure'

1 msk sherry

1/2 tsk mejram

salt och peppar

1 paket bacon

färdig stekta kantareller i såsen 


HÄR ÄR RECEPTET :
1)  TINA levern till hälften och skär den i mindre bitar .

Bryn den i smör / kokosfett /margarin i en stekpanna.

2)   LÄGG i en gryta .  Bryn även purjon i stekpannan 

och lägg sedan i grytan .  Späd med grädden  och  ( lägg gärna i färdigstekta kantareller)

3)   TILLSÄTT  tomatpuren' , sherry och mejram.

Smaka av med salt och peppar .

4)   HACKA  och fräs baconen knaprigt och strö över 

den färdiga  grytan .


SERVERA med kokt ris , blomkål och  bladsallad  .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

MONAS , LAMMFÄRSBULLAR PÅ SPETT , 4 port, (lunch / middag) .

 


                           HEJSAN !


SJÄLV är jag inte så mycket för lamm,

men MONAS gillar det väldigt mycket

MONAS hade med sig receptet , så vi 

lagade rätten tillsammans !


VARSÅGODA ,

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lammfärs

(bland-eller nötfärs går också bra)

6 soltorkade marinerade tomater

2 vitlöksklyftor

2 msk hackad persilja

salt, peppar

CITRONTZATZIKI :

2 dl matlagningsyoghurt

1/2 gurka

2 vitlöksklyftor

salt, svartpeppar

1/2 citron


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  de soltorkade tomaterna 

och blanda dessa med färs, pressad vitlök,

persilja, salt och peppar .

Forma till runda köttbullar .

Stek i pannan på svag värme .

Trä upp på spett .

2)  SKÄR  gurkan på mitten och gröp ur 

kärnorna, riv resten på rivjärn .

Blanda gurka, yoghurt, pressade vitlöksklyftor,

salt, svartpeppar och saften av den 1/2 citronen .

3)  SERVERA spetten med värmda pitabröd, 

sallad och citrontzatziki .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


lördag 3 september 2022

KYCKLINGBRÖST MED PEPPARROTSSÅS , 4 port . (middag ) .

 


                             HEJSAN  !


mm....!  Jättegott ,  - det här är dagens middag här hemma !


VARSÅGODA !

1)  SJUD  4  kycklingbröst  i  5 dl hönsbuljong ca 20 min .

2)  RED  buljongen med 3 msk vetemjöl utrört i 1 1/2 dl grädde .

3)  SALTA  och peppra .

4)  RÖR  ner  2 - 3  msk  pepparrot  och  finhackad  persilja .

5)  LÄGG  kycklingbrösten  i  såsen  .

6)  SERVERA  kokt  ris  och  gröna  ärter till + tomater och 

gröna blad .


SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !

BAKA MINA MUMSIGA BLÅBÄRSMUFFINS , 6 STORA , 10 mindre, (till fika-stunden ) .

 


                        HEJSAN !

SMAKA 

NI OCKSÅ - HIMLA GODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg 

1 dl strösocker

1/2 dl yoghurt

1/2 dl flytande smör/margarin

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl blåbär

2 msk pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA ägg och socker,  tillsätt yoghurt

och flytande smör .

RÖR ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker .

FÖRDELA smeten i muffinsformar .

LÄGG blåbär i formarna , tryck gärna ner dem 

lite i smeten .

STRÖ över pärlsocker .

BAKA  i 225 grader ca 12 minuter .


TREVLIG FIKASTUND och LYCKA TILL !



fredag 2 september 2022

FARMOR ANNAS, FISKFÄRS I UGN , 4 personer, (middag) .

 


                       HEJSAN  !


Smarrigt värre !  ...mm...!


Farmor gjorde den här i den gamla järnspisen 

förr om åren .

Det luktade gott i hela farstun ,  alla som kände 

doften visste att nu lagar  Farmor Anna  mat !

Himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2  dl gräddmjölk

(2 dl mjölk + 1/2 dl grädde)

2 ägg

1 1/2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar 

3 msk smör /margarin

1 msk potatismjöl

400 g fiskfile'  t ex kolja eller sej

1 1/2 msk dill, hackad

1 1/2 msk gräslök, fint skuren

TILL SERVERING :

kokt ris blandat med ärter, majs 

och paprika .

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  LÄGG alla ingredienser i en mixer .

3)  SKÄR  fisken i mindre bitar och lägg

den överst i mixern .

Kör några minuter tills färsen är slät å fin .

4)  LÄGG en bit bakplåtspapper i botten 

på en smord avlång 1 1/2 liters form .

Lägg fisken i formen .  

Banka formen i arbetsbänken, så bildas

inga luftbubblor i färsen .

Grädda fiskfärsen i vattenbad i ugnen ca

1 timme .

5)  LÅT kallna och skär upp i skivor .


SERVERA  med skirat smör, kokt ris , citronskivor och gräslök.

Eller fördela i matlådor med kokt ris .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !