lördag 10 september 2022

MINA VRIDNA BAGUETTER 3 ST ,

 


                                HEJSAN !


TIPS  !

DU kan pensla bröden med vatten 

och strö på pumpa - eller solroskärnor 

innan DU gräddar bröden .

TACK !


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

6 dl vatten

1 msk flytande honung

1 tsk salt

1 msk olja

14 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en degbunke .  

Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT  honung , salt , olja och det mesta av 

vetemjölet .

Arbeta ihop degen väl .  Degen ska vara lite kladdig . 

Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, ca 2 timmar .

3)  HÄLL upp degen upp degen på mjölat bakbord .

KNÅDA INTE DEGEN !

Dela den i 3 lika stora bitar .

Forma bitarna med väl mjölade händer till vridna baguetter

lika långa som plåtens kortsida .

4)  LÄGG över på en plåt med bakplåtspapper .

Låt jäsa övertäckta på varm och dragfri plats, ca 20 minuter.

5)  SÄTT ugnen på 250 grader .

6)  GRÄDDA bröden strax under mitten i ugnen , ca 15 min.

Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 10 minuter .

Bröden går bra att frysa .


LYCKA  TILL !

fredag 9 september 2022

VANILJOSTKAKA i LÅNGPANNA , 10 bitar , ( till fikastunden, eller bjudningen )

 


                               HEJSAN  !


LÖJLIGT  ENKEL  &  VANSINNIGT GOD !

mm...!

HÄR  har Du  ett recept till nästa gång Du behöver baka

och inte vet vad Du ska göra som passar både vuxna och barn.

En löjligt enkel men annorlunda ostkaka och så vansinnigt god.


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

3 1/4 dl vetemjöl

1 1/4 dl florsocker

115 g normalsaltat smör / margarin 


FYLLNING :

3 stora ägg

11/4 dl strösocker

2 tsk vaniljpasta eller 

4 tsk vaniljsocker

300 g kvarg naturell

1 dl vetemjöl

1/2 tsk rivet citronskal

1 dl mandelspån att toppa med

florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT ugnen på 175 grader , över- och undervärme , 

Fodra en form , ca 20 x 20 cm , med bakplåtspapper.

Ställ åt sidan .

2)  BLANDA  vetemjöl  och florsocker i en stor skål .

Tillsätt  smör och blanda till en smulig deg .

Pressa ut degen i botten den förberedda formen i ett 

jämnt lager .

Baka i 15 minuter,  botten ska inte vara färdiggräddad .

3)  VISPA alla ingredienser (utom mandel) till fyllningen

i en stor skål .

Häll fyllningen över den delvis bakade botten .

Strö över mandelspån och baka i ytterligare 25 minuter,

eller tills fyllningen är stabil, har stelnat och ytan känns

torr .

4)  LÅT kakan kallna helt innan Du skär den i rutor .

Sikta över florsocker innan servering .

Förvaras i lufttät låda eller burk .

TIPS ! 

Det är gott att toppa kakan med frysta bär innan gräddningen .


LYCKA TILL !


onsdag 7 september 2022

MIN, OLIVFYLLDA PAPRIKA , 4 port , ( smårätt ) . mm...!

 


                               HEJSAN ! 


FYLLD PAPRIKA ,  SÅ HIMLA GOTT !  


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 medelstora paprikor

ca 40 svarta oliver i vatten

2 msk kapris

1/2 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

1 tsk rosmarin

2 dl riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  DELA  paprikorna i halvor .

Ansa  dem , 

Lägg dem i en ugnssäker form och 

baka  i 250  grader i 10 minuter .

2)  HACKA  oliver, kapris och purjo .

Fräs löken i oljan ,  pressa  vitlöks -

klyftorna .

3)  BLANDA  oliver, kapris,  lök och

rosmarin .

4)  FYLL  paprikahalvorna .  Strö över  

osten .

GRATINERA  i ugn,  250 grader i

10 minuter .


HOPPAS DET SMAKAR / LYCKA TILL !




MIN, FINASTE FISKSOPPA , mm... 3 personer, ((huvudrätt) .

 


                                  HEJSAN  !


Finaste  fisksoppan  är  inte  en  förrätt,  som  soppor  i  allmänhet  brukar  vara,

utan  fungerar  som  huvudrätt ,   mm...!

Det  ska  vara saffran i , men Du kan utesluta det .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk olja

3 schalottenlökar ,  skivade

1 paket saffran

3 tomater i klyftor

3 dl extra fin fiskbuljong

1 1/2 dl torrt vitt vin /vatten 

1 dl kaffegrädde

1 vitlöksklyfta , strimlad

1 nypa torkad timjan

eventuellt lite salt

200 g räkor med skal

1 burk musslor i vatten , 225 g

300 g fiskfile ' ,  hällefile'


SÅ HÄR GÖR DU :

1) FRÄS lök och saffran i oljan 

på svag värme i några minuter .

Använd gärna en vacker kastrull

som DU kan servera ifrån direkt .

2) HÄLL på fiskbuljongen, vinet

eller vattnet och grädden .

3) LÄGG ner tomatklyftorna och 

den strimlade vitlöksklyftan .

Krydda med timjan .

Låt sjuda sakta i några minuter .

4) SKALA  under tiden räkorna och

skär fiskfile'en i mindre bitar .

5)  ÖPPNA  musselburken .

Smaka av om det behövs mer salt.

HIT KAN SOPPAN FÖRBEREDAS .

6) STRAX före servering,  lägg fisk, 

räkor och musslor (ta med spadet) i soppan 

och låt sjuda sakta några minuter - bara så 

länge att fisken blir precis genomkokt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




tisdag 6 september 2022

EVAS, ANANASKAKA , 200 grader 30 min .( fikastunden ) .

 


                         HEJSAN  !


EVA, en arbetskamrat på sjukhuset 

där vi båda arbetade, hade med sig en 

kaka som hon hade bakat hemma,

- så god, så god, att jag bad att få receptet.


VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

150 g smör/margarin

Röres ihop och tryckes ut i en pajform.

******

FYLLNING  :

2 dl creme fraiche

1 liten burk ananas - krossad

2 dsk  vaniljsocker

1/2 dl socker

1 ägg 

Blanda ihop allt och häll i pajformen .

GRÄDDAS  i  200 grader,   i 30 minuter .


LYCKA TILL !

måndag 5 september 2022

OMELETT MED SPENAT , 1 portion , ( frukost , lunch) .

 


                        HEJSAN  !


IBLAND  känner jag  inte för att äta min  vanliga frukost 

Då  äter jag  den här omeletten , alldeles lagom !

Himla go'   Du känner  Dig  go'  länge !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liten gul lök

1 tsk smör  / margarin ,  att steka i

30 g färsk bladspenat

2 ägg

30 g lufttorkad skinka 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  löken och stek i smöret .

2)  TILLSÄTT  bladspenaten  och låt den bli mjuk .

3)  VISPA  ihop äggen och häll i stekpannan .

4)  STEK  på  medelvärme och rör lite i botten på

stekpannan hela tiden .

5)   VIK ihop omeletten och servera tillsammans 

med skivor av lufttorkad skinka .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



KYCKLINGLEVER - GRYTA , 4 Portioner, (middag) .

 


                             HEJSAN !


DET här gillar jag , vad tycker Du ?

mm...himla gott !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g fryst kycklinglever

smör /margarin/kokosfett att steka i

1/2 purjolök

3 dl vispgrädde

2 msk tomatpure'

1 msk sherry

1/2 tsk mejram

salt och peppar

1 paket bacon

färdig stekta kantareller i såsen 


HÄR ÄR RECEPTET :
1)  TINA levern till hälften och skär den i mindre bitar .

Bryn den i smör / kokosfett /margarin i en stekpanna.

2)   LÄGG i en gryta .  Bryn även purjon i stekpannan 

och lägg sedan i grytan .  Späd med grädden  och  ( lägg gärna i färdigstekta kantareller)

3)   TILLSÄTT  tomatpuren' , sherry och mejram.

Smaka av med salt och peppar .

4)   HACKA  och fräs baconen knaprigt och strö över 

den färdiga  grytan .


SERVERA med kokt ris , blomkål och  bladsallad  .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !