torsdag 15 september 2022

TIPS !

 


                  EN  TANKE  !

ETT År  Från  Nu 

Kommer Du,  eller  Jag   Att  Önska      

Att  Jag  Eller  Du ,  Började Idag !

TACK !



BLÅBÄRSMARMELAD , MED APELSIN . ca 1 liter .

 


                            HEJSAN  !


BLÅBÄR  som inte har så mycket smak får hjälp av frisk apelsin .

Blåbären framträder mera .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 liter blåbär

2 apelsiner

1/2 dl vatten

500 g syltsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RENSA och skölj bären .

Tvätta apelsinerna noga och skär dem i tunna skivor .

Skär sedan skivorna i mindre tårtbitar .

Lägg apelsiner och vatten i en gryta .

2)  HETTA  långsamt upp och koka på svag värme 

under lock ca 5 minuter .

Tillsätt blåbären och koka på svag värme under lock 

ca 15 minuter , skaka lite då och då .

3)  TILLSÄTT syltsocker och höj värmen .

Koka  marmeladen kraftigt utan lock 2 - 3 minuter.

*Gör marmelad prov .  - se tidigare recept . *

4)  TA grytan från värmen och skumma .

Låt marmeladen vila ca 15 minuter ,  rör försiktigt 

någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut .

5)  HÄLL upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar

och sätt genast på locket .

Det är viktigt marmeladen hälls ända upp till kanten .

Förvara marmeladen mörkt och svalt eller i kylskåp .

mm...!

LYCKA TILL !


tisdag 13 september 2022

BJÖRNBÄRSSYLT , MED VANILJ , med vanilj . ca 1 liter.

 


                                HEJSAN !


I den här sylten ger vaniljen en  mjuk smak 

som passar bra till björnbär .

Sylten är så god , att DU kan njuta den som marmelad .


HÄR ÄR RECEPTET :

BJÖRNBÄRSSYLT :

2 liter björnbär

1 vaniljstång

500 g syltsocker 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RENSA  bären och lägg dem i en gryta .

Klyv vaniljstången på längden och skrapa 

ner fröna i grytan .

Lägg även ner vaniljstången .

2)  HETTA långsamt upp bären .

Koka på svag värme under lock ca 15 minuter

Skaka lite då och då .

3)  TILLSÄTT syltsocker och höj värmen .

Koka sylten kraftigt utan lock 2 - 3 minuter.

*Gör marmelad-prov :   KYL  ett tefat i frysen .

Ös upp lite av den heta marmelad-saften på fatet och 

gör en ränna med en sked. Om gelen inte flyter ihop 

är det färdigkokt ,  Koka annars 3-5 minuter till . *

4) TA grytan från värmen och skumma .

Låt sylten vila ca 15 minuter, rör försiktigt någon gång 

under tiden så att temperaturen jämnas ut .

Plocka upp vaniljstången .

5)  HÄLL upp sylten på varma rengjorda burkar och sätt på 

locket .  Det är viktigt att sylten hälls upp till kanten .

Förvara sylten mörkt och svalt eller i kylskåp .


LYCKA TILL !



MIN, LÅNGPANNEKYCKLING , 45 MIN, 4 PORT , (lunch / middag)

 


                              HEJSAN  !

Funkar lika bra till vardag som helg .

mm....himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

900 g fast potatis

2 rödlökar

2 msk olivolja

salt och peppar

4 kycklingklubbor

4 tomater 

1 gul paprika 

1 röd paprika 

1/2 kruka oregano

2 tsk rökt paprikapulver

1/2 dl balsamvinäger

1 dl kycklingbuljong (vatten å tärning eller fond)


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 225 grader och sätt in en långpanna .

2)  DELA potatisen, skala och skär löken i klyftor, blanda det med hälften av olivoljan.

Krydda med salt och å peppar .  Häll ut potatisen och löken på den förvärmda plåten .

3)  BRYN kycklingen i resten av olivoljan i en stekpanna .

Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan på plåten .

 Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter .

4)  DELA tomaterna i halvor.  Dela , kärna ur och skär paprikorna i bitar .

5)  LÄGG  tomater, paprika och oregano på plåten och krydda med paprikapulvret .

Ringla över vinägern och buljongen och stek ytterligare ca 15 minuter .

6)   SERVERA kycklingen , potatisen och grönsakerna med buljongen från plåten .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






























































































































4 tomater

1 gul paprika

1 röd paprika

1/2 kruka oregano

2 tsk rökt paprikapulver

1/2 dl balsamvinäger

1 dl kycklingbuljong 

(vatten å tärning eller fond )

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT  ugnen på 225 grader och sätt in en långpanna .

2)  DELA potatisen , skala och skär löken i klyftor, blanda

det med hälften av olivoljan


måndag 12 september 2022

CHOKLADPUDDING , 4 PORT. (efterrätt , barnkalas ) .

 


                                     HEJSAN  !


CHOKLADPUDDING  tar mig tillbaka till barndomen .

Men glöm den tråkiga pulvervarianten och rör ihop en

egen från grunden .

Enklare och framför allt godare än DU kan ana !

mm... ! himla gott !


TOBIAS sonen , - älskade chokladpudding när han var liten.

Nu fyller Du ju år snart vad vill Du ha för tårta ,- var min fråga ?

Jag vill ha chokladpudding , blev svaret ...???  Såklart skulle han få

chokladpudding , med lite vispad grädde , lite riven choklad och

några hallon, i efterrätts skålar / glas .

HÄR ÄR RECEPTET :
60 g strösocker (2 /3 dl )

20 g majsstärkelse  (2 msk)

12 g kakao (2 msk)

1 krm salt

400 g mjölk ( 4 dl)

15 g smör/margarin (1 msk )

50 g mörk choklad  ca 55 %

1 tsk vaniljpasta

SERVERING :

vispgrädde

färska bär / frysta , - tinade i god tid ,

riven mörk choklad 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR ihop majsstärkelse , strösocker, kakao och salt i en kastrull.

Tillsätt mjölken lite i taget ,  vispa ihop och koka upp .

2)  SJUD  under omrörning i ett par minuter tills det tjocknar .

Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör, hackad choklad och vanilj .

Rör om tills allt har smält .

3)  HÄLL chokladpuddingen i  glas / formar och ställ i kylen tills 

puddingen har satt sig ,  minst  3 - 4  timmar ,  men helst över natten .

SERVERA  gärna med lättvispad grädde och färska bär .

Riv lite choklad på toppen .


LYCKA TILL !

söndag 11 september 2022

MIN GODA HÄLSOSMOOTHIE 1 PERSON , ( mellanmål, efterrätt ) .

 


                               HEJSAN  !

mm...!

Den här yoghurten är väldigt god som som efterrätt ,

tycker jag !?


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl naturell yoghurt - gärna vanilj

1/2 banan 

1 dl blåbär, frysta eller färska

1 tsk honung

2 tsk linfrö

KÖR allt i mixer, lite grann.

KLART !

HOPPAS DET SMAKAR ?

LYCKA TILL !


MIN , MANDEL- LAX , MED SESAMFRÖN , OCH CITRONSÅS, 4 port , ( lunch / middag ) .

 


                               HEJSAN !

mm...!

LAX  är den godaste fisk jag gillar . 

 Man kan variera laxen så mycket , med olika toppingar

eller en  riktigt god sås - som denna, som är i receptet .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 portionsbitar Laxfile'

a' 125 - 150 g

1 msk smör

1 tsk salt

2 krm peppar

30 g flagad mandel

1 msk sesamfrön

TILLBEHÖR :

citronsås,

kokta morötter eller rårivna 

med 1/2 rivet äpple

lättkokt broccoli 

CITRONSÅS:

1 burk creme fraiche 34%

1 tärning fiskbuljong

skalet av 1 citron  = rivet

2 kläm, på citronen = saften 

Koka upp i en kastrull,  - efter första bubblan i kastrullen .

ta bort från plattan . 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BRYN Laxen runt om i en stekpanna med smör .

Salta och peppra .

2)  Lägg över laxen i en ugnsform och strö över 

mandel och sesamfrön .

Tillaga i ugnen tills fisken är klar, ca  10 minuter .

3)  SERVERA laxen med citronsås, kokt ris/potatis,

kokta eller rivna morötter  och lättkokt broccoli .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !