måndag 3 oktober 2022

MIN GODA RENSKAVSGRYTA MED BLOMKÅLSMOS OCH LINGON , 4 PORT. (lunch/middag) .

 


                             HEJSAN !


Det är så gott så detta måste Ni prova  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket renskav, 240 g

100 g kantareller

1 paket bacon

1 gul lök

1 msk timjan 

1 msk dijonsenap

3 dl kokosmjölk

2 krossade enbär

havssalt

svartpeppar


BLOMKÅLSMOS :

1 blomkålshuvud 

1 msk olivolja

havssalt

vitpeppar


RÅRÖRDA  LINGON :

1 dl lingon 

1 msk honung 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA löken och stek i smör .

Tillsätt renskavet , klippt bacon  och kantareller .

Krydda med salt, svartpeppar, timjan, dijonsenap

och ett par krossade enbär .

2)  HÄLL över kokosmjölk och låt det puttra ett 

par minuter .

3)  SERVERA med blomkålsmos och rårörda lingon .

4)  BLOMKÅLSMOS : Koka upp skivad blomkål 

och mixa med en klick smör till ett mos .

Smaka av med salt och vitpeppar . 


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


RÅRÖRDA  LINGON :

Rårörda lingon gör DU lätt genom att koka upp 

lingon under omrörning och tillsätta honung .

Även ett litet äpple kan tillsättas.

Du kan även byta ut lingonen mot granatäppelkärnor .

1 dl lingon + 1 msk honung .


LYCKA TILL !


DAGENS MIDDAG , KORV STROGANOFF , 4 PORT , (lunch / middag) .

 


                       HEJSAN !


Nu har jag tänkt på denna rätt i flera dar .

Nu är det dags !

istället för vanligt ris,  har jag blomkåls -ris ,

som idag är ett vanligt tillbehör .

Det är även gott att steka det i smör .  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 röd paprika

500 g falukorv

smör /margarin att steka i 

2 dl creme fraiche

1/2 dl tomatpure'

2 tsk dijonsenap

salt å peppar 

1 stort blomkålshuvud

8 basilikablad

3 msk olivolja/rapsolja

1 msk vitvinsvinäger 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKÄR paprikan i bitar och korven i slantar  eller stavar .

2) STEK i smör och tillsätt creme fraiche .

3)  RÖR i tomatpure' och dijonsenap .

Smaka av med salt och peppar .

4) RIV blomkålen och koka ett par minuter .

Häll av vattnet och tillsätt hackade basilikablad ,

olivolja och vitvinsvinäger .

Smaka av med salt och peppar .

5)  SERVERA grytan med blomkåls -riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

















söndag 2 oktober 2022

MARINERADE KÖTTBITAR PÅ RISOTTOBÄDD , 4 personer, (middag / bjudning ) .

 


                                   HEJSAN  !

Jag har blivit tillfrågad om jag kan lägga  ut recept på 

nötkött , högrev,  kåldolmar och storkok ..... !

                 *******

MARINERAT  kött  blir  mört,  saftigt  och  smakrikt .

Det här receptet är ursprungligen  gjort  med  lammfile'

men  fläsk -file  eller  enkla  grytbitar  går också  bra  

att använda .

Köttet ska marineras i tre dagar .  ( det är det väl värt) . 


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kött skuret i bitar 


MARINAD :

1/2 dl soja 

1 dl olja

2 dl vitt vin 

1 strimlad vitlöksklyfta


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA  samman  marinaden och lägg ner köttbitarna .

Täck med lock och fat eller folie och låt stå kallt i 3 dagar .

Blanda om någon gång under tiden .

2) TAG upp köttbitarna och stek dem i en aning olja .


3) RISOTTO :

1 hackad gul lök 

1 msk olja 

2 1/2 dl långkornigt ris 

5 dl köttbuljong

4 dl frysta ärter

1 liten burk (konserverad paprika)

grovt hackad .


SÅ HÄR GÖR DU :

4) FRÄS löken och riset i oljan i 

en traktörpanna /stekpanna .

Häll på buljongen och låt riset koka under lock 

på svag värme ca 20 minuter .

5) BLANDA ner de tinade ärterna och paprikan .

Rör om och låt det stå på spisplattan ett par minuter .

6)  LÄGG köttbitarna ovanpå riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



ROTFRUKTSGRYTA MED NÖTKÖTT, 6 PERSONER (middag ) .

 


                        HEJSAN  !


DETTA är en mustig höst - och  vintergryta,

till vardag, helg och fest .


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 paket bacon

ca  800 g nötkött  - ytterlår eller innanlår

1 liter vatten 

3 - 4   köttbuljongtärningar

6 stora morötter

1 stor rotselleri

3 palsternackor

8 - 10  potatisar

1 stor purjolök

salt

svartpeppar 

persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  ANVÄND en stor gryta .

Dela baconskivorna i mindre bitar och fräs dem lätt 

i grytan så att fettet smälter ut .

2)  SKÄR  köttet till ca 3 x 3 cm stora bitar och bryn 

dem i grytan .  Häll på vattnet och lägg i buljong -

tärningarna .  På med locket och låt det småkoka .

3)  SKALA rotsellerin , morötterna och 

palsternackorna , och skär i fyrkantiga bitar och låt 

de koka med i grytan - ca 30 minuter.

Skala under tiden potatisarna och skär purjolöken i bitar.

4)  DELA potatisarna och lägg dem och purjolöken i grytan.

Blanda om .  Tillsätt eventuellt mera  vatten och kanske 

också ytterligare en buljongtärning - buljongen ska täcka.

Låt puttra tills potatisen är klar .

Klipp persilja över .

Buljongen i grytan är stomme till såsen .

Red av med majsena - om det behövs .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



lördag 1 oktober 2022

MORMOR Elin - Marias , MJUKA PEPPARKAKA . - UTAN ÄGG .

 


                    HEJSAN  !


Nu har jag " dykt "  in i min mammas gamla kokbok 

som hon har ärft från sin mamma - min mormor  !

En del recept är lite omgjorda för att passa "vår tid" .

När det gäller mått - hur mycket mjöl,socker...

Denna mjuka pepparkaka är utan ägg  och så ska det vara !


HÄR ÄR RECEPTET :  En kaka .

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

1 tsk malda nejlikor 

1 tsk malen ingefära

1 tsk bikarbonat

100 g smör/margarin

1 dl grädde ( vispgrädde)

1 dl mjölk

1/2 dl sirap

2 msk lingonsylt

smör + ströbröd till formen 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ och bröa en avlång eller rund form ,

ca 1 1/2  liter .

3)   BLANDA alla torra ingredienser i en bunke.

Smält smöret .  RÖR  ner smöret och resten av 

ingredienserna . SKA INTE VISPAS ,  endast röras om 

så att allt blandas väl .  

Häll smeten i formen .

4)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter .


LYCKA TILL !






BOHUSLÄNSK FISKPUDDING , 6 PORT , (lunch/middag ) . mm...!

 


                          HEJSAN  !


Min mamma härstammar från  MÅLLÖSUND  i Bohuslän 

och där lagade min mormor denna fiskpudding .

Vi lagar den då och då, maken och jag , mm..!  så himla god !

VARSÅGODA  Ni  också !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl rundkornigt ris 

7 - 8 dl mjölk

800 g vit fiskfile'  t ex  sej,

4 ägg 

1/2 muskotnöt

1 tsk aromat krydda

salt å peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Koka riset i mjölken enligt anvisning på förpackningen .

Koka upp saltat vatten , lägg ner fisken .

Skumma av .  Sjud i 5 minuter eller tills fisken är klar .

2)  BLANDA  gröten med fisken .

Rör ner äggen .  Fin riv muskoten .

Krydda med aromat krydda , salt å peppar .

Bre ut smeten i en smord ugnssäker form .

3)  STÄLL in i nedre delen av ugnen i ca 1 timma

eller tills puddingen fått en fin gyllenbrun färg .


SERVERA med kokt potatis, smält smör

och fin riven pepparrot . +  några söta små tomater .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 30 september 2022

MORGONDAGENS MIDDAG,, KYCKLING I FORM , 4 PORT, LUNCH/MIDDAG .

 


                       HEJSAN  !


Den här rätten var populär när  grabbarna bodde hemma .

Perfekt till middag en vanlig vardag ! 

Tomaterna kan DU byta ut mot röd eller gul paprika.

SERVERA gärna med blomkålsris och en god sallad .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklingfile'er

smör att steka i

eller margarin

salt å peppar

2 dl vispgrädde

2 msk tomatpure'

3 msk Ajvar  Relish

1 tsk oregano

8 körsbärs -  eller plommontomater

2 dl riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2)  BRYN  kycklingfile'erna i smör och  krydda med salt å peppar.

Smöra en ugnssäker form och lägg i kycklingfile'erna .

Blanda vispgrädde, tomatpure', Ajvar Relish och oregano .

3)  SKIVA tomaterna .  Häll gräddblandningen över kycklingen ,

lägg på tomater och strö över osten .

4)  GRATINERA i mitten av ugnen i ca 35 minuter, tills

kycklingen är genomstekt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !