onsdag 5 oktober 2022

MIN GODA , KÖTTGRYTA MED BASILIKA - MAJONNÄS, 4 PORT . ( Fest/ Middag/ Rester) .

 


                             HEJSAN  !

RECEPTET är från min Farmor Anna  .

KALOPS  görs av högrev som brukar vara 

ett prisvärt kött .

KALOPS  är en rätt som fungerar att göra storkok av 

och sedan frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g högrev

smör att steka i / kokosfett / margarin

1 gul lök

1/2 dl tomatpure'

2 - 3 dl vatten 

1 buljongtärning 

2 msk Philadelphiaost  eller annan färskost

3 vitlöksklyftor

salt och peppar/pepparmix

1/2 kruka basilika

2 dl majonnäs 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR köttet i 3 cm stora bitar .

Skär löken i skivor .

2)  BRYN kött och lök i smör i en stekpanna ,

lite i taget .   Lägg över i en gryta .

3)  TILLSÄTT  tomatpure' ,  vatten, buljongtärning

och färskost .  Blanda ner riven eller pressad vitlök .

4)  LÅT KOKA på svag värme under lock i 

ca  1 1/2 - 2 timmar . Smaka av med salt och peppar .

5)   HACKA basilikan och blanda med majonnäsen .

6)   SERVERA  grytan med  potatis, sås och inlagda rödbetor .

SÅS   gör Du av skyn som köttet kokat i .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !


PANNBIFF MED STEKT LÖK OCH GRÖNT MOS , 4 port, (lunch / middag) .

 


                           HEJSAN  !


IDAG  blir det klassisk husmanskost 

med grönare mos som nytt sällskap .

mm... !

Kanske lite annorlunda men väldigt gott  !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g blandfärs

1/2 dl majonnäs

1/2 tsk lökpulver

salt å peppar

1 vitlöksklyfta

smör/ margarin att steka i

2 gula lökar

MOS :

500 g broccoli

1/2 dl majonnäs

1 tsk vinäger

1 msk olivolja  /  rapsolja

rivet skal av 1 citron

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  färsen med majonnäs, lökpulver

och salt och peppar .  Riv eller pressa vitlöken 

och forma till 8 biffar och stek i smör .

2)   SKÄR  löken i båtar och stek i rikligt med 

smör/ margarin på medelstark värme .

Rör hela tiden så att den inte tar färg men blir mjuk.

Salta och peppra .

3)  SKÄR  broccolin i buketter och koka den ett par

minuter .  Mixa med majonnäs och tillsätt vinäger, 

olivolja och rivet citronskal .

Smaka av med salt och peppar .

+ några småtomater skurna i bitar och några gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL !



tisdag 4 oktober 2022

MORMORS GODA FILMJÖLKSLIMPA MED MOROT . 1 st limpa , (frukost /lunch) .

 


                            HEJSAN !


När jag sedan bodde hos min mamma 

fick jag och min syster,  smaka denna 

goda limpa till frukost , med margarin och ost på .


HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl rågsikt

2 msk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk stött anis

1 tsk stött fänkål

1 morot

3 dl filmjölk

2 msk sirap


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ  och bröa en form ca 1 1/2 liter .

3)  BLANDA  rågsikt, bakpulver, bakpulver

salt, anis och fänkål .

4)  SKALA och grovriv moroten .

Blanda ner  morot , filmjölk och sirap i blandningen .

Rör ihop till en lös deg .  Häll degen i formen .

5)  GRÄDDA limpan på nedersta  falsen i ugnen , ca 45 min.

6)  LÅT svalna på galler inlindad i bakduk .


LYCKA TILL !



MINA GODA BOHUS - KAKOR , 8 ST (frukost, lunch, kväll )

 


                             HEJSAN !

RIKTIGT  goda  bröd  !

MIN FARMOR , gjorde dem när jag var liten , 

under 1940 - talet .

SOM vuxen gör jag dem lite då och då, alltid är det någon av barn 

och barnbarn,  som vill ha med sig en brödkaka hem !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g jäst

100 g smör/ margarin

7 1/2 dl mjölk

1/2 dl  mörk sirap

1 ägg

1 msk salt

1 msk fin - stött kummin 

ca 2 liter + eventuellt 1 dl 

matbrödsmjöl av fyra sädesslag 

TILL PENSLING :  varmt vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen .  Smält smöret och häll på  mjölken .

Värm till 37 grader (fingervarmt) .  Lös upp jästen i degspadet.

Rör ner sirap, ägg, salt och kummin .

Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig .

2)  LÅT jäsa ca 1 timme .

Arbeta degen väl på bakbordet .

Dela den i 8 delar och kavla ut till runda kakor .

3)  LÄGG på plåtar .  Ta ut ett hål i mitten på varje kaka,

med  ett runt mått  .  Nagga . 

4)  LÅT jäsa , 30 minuter .

Grädda i 250 grader  ca 10 minuter i mitten .

5)  PENSLA med varmt vatten , när brödet är klart .


LYCKA TILL !



måndag 3 oktober 2022

MIN GODA RENSKAVSGRYTA MED BLOMKÅLSMOS OCH LINGON , 4 PORT. (lunch/middag) .

 


                             HEJSAN !


Det är så gott så detta måste Ni prova  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket renskav, 240 g

100 g kantareller

1 paket bacon

1 gul lök

1 msk timjan 

1 msk dijonsenap

3 dl kokosmjölk

2 krossade enbär

havssalt

svartpeppar


BLOMKÅLSMOS :

1 blomkålshuvud 

1 msk olivolja

havssalt

vitpeppar


RÅRÖRDA  LINGON :

1 dl lingon 

1 msk honung 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA löken och stek i smör .

Tillsätt renskavet , klippt bacon  och kantareller .

Krydda med salt, svartpeppar, timjan, dijonsenap

och ett par krossade enbär .

2)  HÄLL över kokosmjölk och låt det puttra ett 

par minuter .

3)  SERVERA med blomkålsmos och rårörda lingon .

4)  BLOMKÅLSMOS : Koka upp skivad blomkål 

och mixa med en klick smör till ett mos .

Smaka av med salt och vitpeppar . 


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


RÅRÖRDA  LINGON :

Rårörda lingon gör DU lätt genom att koka upp 

lingon under omrörning och tillsätta honung .

Även ett litet äpple kan tillsättas.

Du kan även byta ut lingonen mot granatäppelkärnor .

1 dl lingon + 1 msk honung .


LYCKA TILL !


DAGENS MIDDAG , KORV STROGANOFF , 4 PORT , (lunch / middag) .

 


                       HEJSAN !


Nu har jag tänkt på denna rätt i flera dar .

Nu är det dags !

istället för vanligt ris,  har jag blomkåls -ris ,

som idag är ett vanligt tillbehör .

Det är även gott att steka det i smör .  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 röd paprika

500 g falukorv

smör /margarin att steka i 

2 dl creme fraiche

1/2 dl tomatpure'

2 tsk dijonsenap

salt å peppar 

1 stort blomkålshuvud

8 basilikablad

3 msk olivolja/rapsolja

1 msk vitvinsvinäger 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKÄR paprikan i bitar och korven i slantar  eller stavar .

2) STEK i smör och tillsätt creme fraiche .

3)  RÖR i tomatpure' och dijonsenap .

Smaka av med salt och peppar .

4) RIV blomkålen och koka ett par minuter .

Häll av vattnet och tillsätt hackade basilikablad ,

olivolja och vitvinsvinäger .

Smaka av med salt och peppar .

5)  SERVERA grytan med blomkåls -riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

















söndag 2 oktober 2022

MARINERADE KÖTTBITAR PÅ RISOTTOBÄDD , 4 personer, (middag / bjudning ) .

 


                                   HEJSAN  !

Jag har blivit tillfrågad om jag kan lägga  ut recept på 

nötkött , högrev,  kåldolmar och storkok ..... !

                 *******

MARINERAT  kött  blir  mört,  saftigt  och  smakrikt .

Det här receptet är ursprungligen  gjort  med  lammfile'

men  fläsk -file  eller  enkla  grytbitar  går också  bra  

att använda .

Köttet ska marineras i tre dagar .  ( det är det väl värt) . 


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kött skuret i bitar 


MARINAD :

1/2 dl soja 

1 dl olja

2 dl vitt vin 

1 strimlad vitlöksklyfta


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA  samman  marinaden och lägg ner köttbitarna .

Täck med lock och fat eller folie och låt stå kallt i 3 dagar .

Blanda om någon gång under tiden .

2) TAG upp köttbitarna och stek dem i en aning olja .


3) RISOTTO :

1 hackad gul lök 

1 msk olja 

2 1/2 dl långkornigt ris 

5 dl köttbuljong

4 dl frysta ärter

1 liten burk (konserverad paprika)

grovt hackad .


SÅ HÄR GÖR DU :

4) FRÄS löken och riset i oljan i 

en traktörpanna /stekpanna .

Häll på buljongen och låt riset koka under lock 

på svag värme ca 20 minuter .

5) BLANDA ner de tinade ärterna och paprikan .

Rör om och låt det stå på spisplattan ett par minuter .

6)  LÄGG köttbitarna ovanpå riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !