torsdag 6 oktober 2022

FARMORS GODA NÖT - KLICKAR , Riktiga Godingar , - till fikat , vardag som fest ) ca 50 st .

 

 

                        HEJSAN  !


NÖTTERNA fick jag sätta på varje kaka !

På något sätt kändes kakan godare, tyckte jag , 

 när man får vara med och baka .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g nötkärnor 

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

GARNERING :

ca 50 nötkärnor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  MAL nötterna .

3)  VISPA ägg och socker vitt och poröst .

Blanda ner de malda nötterna i äggsmeten .

4)  KLICKA ut smeten med hjälp av två 

små skedar - teskedar, på bakpappersklädda

plåtar .  

5)  TRYCK ner 1 nöt i varje kaka .

6)  GRÄDDA i mitten på ugnen tills kakorna 

är ljust bruna , ca 8 minuter .

(kanske har Du någon liten hjälpreda därhemma )

LYCKA TILL ! 

FARMORS ÄPPELRUTOR ca 35 ST . mm...! ( fikastund el bjudning) .

 


                                   HEJSAN !


Jag har så många  fina, gamla  recept från  min Farmor , 

det är så roligt att använda dem .

Trots att farmor å farfar bodde omodernt

 i Göteborg  så bakade farmor ofta i den gamla järnspisen .

Här är ett  av många recept .


HÄR ÄR RECEPTET :

35 st 

4 ägg 

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl gräddmjölk

25 g smält smör / margarin

3 - 4 äpplen 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  VISPA ägg och socker vitt och pösigt .

3)  TILLSÄTT vetemjölet blandat med 

bakpulvret,  gräddmjölken och det smälta

fettet .  RÖR samman till en jämn smet .

4)  BRED ut smeten i en bakpappersklädd 

långpanna  25 x 35 cm .

5)  SKALA äpplena , dela dem mitt itu och 

ta ur kärnhusen .  Skär halvorna i tunna skivor

och lägg dem i rader på smeten .

6)  GRÄDDA på andra falsen i ugnen tills kakan

är ljust brun , ca 20  minuter .

Strö lite strösocker över och låt kakan svalna på

galler .  SKÄR den i ca 5 x 5 cm stora rutor .

LYCKA TILL !

CHOKLADMUFFINS , 15 ST (nu ska vi fika) mm...!



                         HEJSAN ! 


mm...! 

HÄR ÄR RECEPTET :

125 g smör/margarin 
11/4 dl strösocker
2 ägg 
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver 
3/4 dl kallt kaffe 
GARNERING :
50 g hackad blockchoklad 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 225 grader .
2)  RÖR fett och socker poröst .
Blanda ner 1 ägg i taget .
3)  SIKTA ner vetemjölet blandat med kakaon
och bakpulvret i äggsmeten .
Tillsätt kaffet och arbeta snabbt samman till en 
smet.
4)  FÖRDELA  smeten i pappersformar som bör 
vara fyllda till 3/4 .
5)  GRÄDDA på plåt i mitten av ugnen ca 12 min .
Prova med en sticka att muffinsen är klara .
6)  STRÖ över den hackade chokladen omedelbart
efter gräddningen så att den smälter fast .
Låt kakorna svalna på galler .

TREVLIG FIKASTUND,  LYCKA TILL !



onsdag 5 oktober 2022

MIN GODA , KÖTTGRYTA MED BASILIKA - MAJONNÄS, 4 PORT . ( Fest/ Middag/ Rester) .

 


                             HEJSAN  !

RECEPTET är från min Farmor Anna  .

KALOPS  görs av högrev som brukar vara 

ett prisvärt kött .

KALOPS  är en rätt som fungerar att göra storkok av 

och sedan frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g högrev

smör att steka i / kokosfett / margarin

1 gul lök

1/2 dl tomatpure'

2 - 3 dl vatten 

1 buljongtärning 

2 msk Philadelphiaost  eller annan färskost

3 vitlöksklyftor

salt och peppar/pepparmix

1/2 kruka basilika

2 dl majonnäs 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR köttet i 3 cm stora bitar .

Skär löken i skivor .

2)  BRYN kött och lök i smör i en stekpanna ,

lite i taget .   Lägg över i en gryta .

3)  TILLSÄTT  tomatpure' ,  vatten, buljongtärning

och färskost .  Blanda ner riven eller pressad vitlök .

4)  LÅT KOKA på svag värme under lock i 

ca  1 1/2 - 2 timmar . Smaka av med salt och peppar .

5)   HACKA basilikan och blanda med majonnäsen .

6)   SERVERA  grytan med  potatis, sås och inlagda rödbetor .

SÅS   gör Du av skyn som köttet kokat i .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !


PANNBIFF MED STEKT LÖK OCH GRÖNT MOS , 4 port, (lunch / middag) .

 


                           HEJSAN  !


IDAG  blir det klassisk husmanskost 

med grönare mos som nytt sällskap .

mm... !

Kanske lite annorlunda men väldigt gott  !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g blandfärs

1/2 dl majonnäs

1/2 tsk lökpulver

salt å peppar

1 vitlöksklyfta

smör/ margarin att steka i

2 gula lökar

MOS :

500 g broccoli

1/2 dl majonnäs

1 tsk vinäger

1 msk olivolja  /  rapsolja

rivet skal av 1 citron

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  färsen med majonnäs, lökpulver

och salt och peppar .  Riv eller pressa vitlöken 

och forma till 8 biffar och stek i smör .

2)   SKÄR  löken i båtar och stek i rikligt med 

smör/ margarin på medelstark värme .

Rör hela tiden så att den inte tar färg men blir mjuk.

Salta och peppra .

3)  SKÄR  broccolin i buketter och koka den ett par

minuter .  Mixa med majonnäs och tillsätt vinäger, 

olivolja och rivet citronskal .

Smaka av med salt och peppar .

+ några småtomater skurna i bitar och några gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL !



tisdag 4 oktober 2022

MORMORS GODA FILMJÖLKSLIMPA MED MOROT . 1 st limpa , (frukost /lunch) .

 


                            HEJSAN !


När jag sedan bodde hos min mamma 

fick jag och min syster,  smaka denna 

goda limpa till frukost , med margarin och ost på .


HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl rågsikt

2 msk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk stött anis

1 tsk stött fänkål

1 morot

3 dl filmjölk

2 msk sirap


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ  och bröa en form ca 1 1/2 liter .

3)  BLANDA  rågsikt, bakpulver, bakpulver

salt, anis och fänkål .

4)  SKALA och grovriv moroten .

Blanda ner  morot , filmjölk och sirap i blandningen .

Rör ihop till en lös deg .  Häll degen i formen .

5)  GRÄDDA limpan på nedersta  falsen i ugnen , ca 45 min.

6)  LÅT svalna på galler inlindad i bakduk .


LYCKA TILL !



MINA GODA BOHUS - KAKOR , 8 ST (frukost, lunch, kväll )

 


                             HEJSAN !

RIKTIGT  goda  bröd  !

MIN FARMOR , gjorde dem när jag var liten , 

under 1940 - talet .

SOM vuxen gör jag dem lite då och då, alltid är det någon av barn 

och barnbarn,  som vill ha med sig en brödkaka hem !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g jäst

100 g smör/ margarin

7 1/2 dl mjölk

1/2 dl  mörk sirap

1 ägg

1 msk salt

1 msk fin - stött kummin 

ca 2 liter + eventuellt 1 dl 

matbrödsmjöl av fyra sädesslag 

TILL PENSLING :  varmt vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen .  Smält smöret och häll på  mjölken .

Värm till 37 grader (fingervarmt) .  Lös upp jästen i degspadet.

Rör ner sirap, ägg, salt och kummin .

Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig .

2)  LÅT jäsa ca 1 timme .

Arbeta degen väl på bakbordet .

Dela den i 8 delar och kavla ut till runda kakor .

3)  LÄGG på plåtar .  Ta ut ett hål i mitten på varje kaka,

med  ett runt mått  .  Nagga . 

4)  LÅT jäsa , 30 minuter .

Grädda i 250 grader  ca 10 minuter i mitten .

5)  PENSLA med varmt vatten , när brödet är klart .


LYCKA TILL !