fredag 14 oktober 2022

BÖNPURE' , - ETT GOTT ALTERNATIV TILL POTATISMOS , 4 PORT,

 


                                HEJSAN  !


FAST JAG HAR BÖN PUREN   TILL SMÖRGÅSPÅLÄGG

ISTÄLLET FÖR SMÖR  !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g stora vita bönor, 

blötlagda över natten

2 dl matlagningsgrädde

2 msk smör

salt och nymalen peppar 

riven muskotnöt efter smak

2 finhackade vårlökar  eller

motsvarande mängd 

purjo- eller gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HÄLL bort blötläggningsvattnet från bönorna

och häll över i en stor kastrull .

2)  TILLSÄTT  rikligt med kallt vatten, men salta inte

för då blir de sega .  Koka upp och låt småkoka på

svag värme i ca 1 timme eller tills bönorna är mjuka .

3)  LÅT  rinna av men spar kokvattnet .

4)  BLANDA  bönor, grädde och smör i kastrullen .

Vispa eller mixa till mos.

5)  SPÄD  med kokvattnet till önskad konsistens

och smaka av med salt, peppar och muskot .

6)  BLANDA  ner finhackad lök .

SERVERA .

*DU kan göra till 2 portioner så blir det inte så 

mycket att spara - håller ungefär 1 vecka *

VARSÅGODA ! 

LYCKA TILL !

torsdag 13 oktober 2022

MIN, GODA KYCKLINGWOK, 4 personer , (middag / lunchlåda)

 


                                   HEJSAN  ! 

mm...! 

LAGA LITE EXTRA !

En bit kall kyckling eller kalkon  blir stommen 

i en läcker lunchlåda  nästa dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kyckling  i  strimlor 

1 msk olivolja     

1 röd och 1 grön paprika i bitar 

2 rödlökar i båtar 

200 g förvälld broccoli

200 g förvälld blomkål

200 g haricots verts 

1 burk konserverade kikärter

2 msk soja

salt och peppar

2 msk hackad bladpersilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS   kycklingen i het olja i en wok några minuter .

2)  TILLSÄTT  paprika och rödlök .

Fräs under omrörning  tills paprika och lök börjar mjukna .

3)  TILLSÄTT resten av grönsakerna och stek under 

omrörning  tills kycklingen är klar .

4)  RÖR ner soja och smaka av med salt och peppar .

Strö lite persilja över .

SERVERA .

SMAKLIG MÅLTID .  LYCKA TILL !    


måndag 10 oktober 2022

GLASSDESSERT MED CHOKLADSÅS ELLER KOLASÅS 4 -6 PORT .

 


                                 HEJSAN !


I söndags  hade vi det här till dessert !

Jag brukar nästan alltid ha någon dessert lördag eller söndag .

Barnen blev så glada  förr om åren,  när det var något som 

skilde sig från vardagen !

Men ibland arbetade jag helg -  då fick det bli glasspinne från frysen !

Gamla vanor är inte lätt att rubba !


HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 liter glass

1 paket hallon , 200 g  eller       

2 bananer

1/2 påse små maränger 

CHOKLADSÅS :

3/4 dl vatten 

3/4 dl kakao

3/4 dl strösocker

KOLASÅS :

2 1/2 dl mellan - eller vispgrädde

1 dl farinsocker

1/2 dl ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) VISPA samman ingredienserna till chokladsåsen  och

låt den koka några minuter tills den är blank och 

lagom tjock .  Låt svalna .  Den tjocknar mer när den kallnar.

2)  VARNA glass , chokladsås, hallon eller skivade bananer

och maränger ...     LYCKA TILL !


KOLASÅSEN :

1)  VISPA  samman ingredienserna i en liten kastrull .

2)   KOKA  ca 10 minuter tills den är tjockflytande .

           LYCKA TILL !


ZUCCHINIPLÄTTAR , 4 portioner , (lunch) .

 


                              HEJSAN !


Det här är inte min favorit !

Men kanske Eran ?

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 zucchini

4 ägg 

2 dl västerbottenost 

2 dl mandelmjöl

1/2 tsk cayennepeppar

smör eller kokosfett / margarin

att steka i 

lite creme fraiche eller majonnäs

att klicka ovanpå 

ishavs - rom 

1 liten rödlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  zucchinin grovt  och  lägg  i  durkslag .

Salta och låt dra i några minuter och krama ur vätskan .

2)   VISPA  äggen .  Riv västerbottenost fint .

Blanda ner den rivna zucchinin, ägg, västerbottenost,

mandelmjöl och kryddor .

3)  HETTA upp smör och stek plättarna på bägge sidor

tills de fått färg .

4)   SERVERA med klickar av creme fraiche / majonnäs,

ishavs - rom och finhackad rödlök .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !

lördag 8 oktober 2022

VITKÅLSPASTA a' la carbonara . 4 port , (lunch ) .



                      HEJSAN  !


"BLANDA den rivna vitkålen med bacon, creme fraiche och riven ost "  mm...!

Krämig  sås med creme fraiche och riven ost smakar gott till den rivna vitkålen  

och de knaperstekta  baconbitarna .  Så himla gott  kan NI tro !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ganska stor bit vitkål  ca 3/4 kg

2 paket bacon

2 dl creme fraiche

50 g riven pecorino eller parmesanost 

salt och peppar

salladsblad


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV vitkålen med osthyvel eller i matberedare .

Koka upp en stor kastrull med vatten .

2)  KOKA  vitkålen ca 1 minut.  Häll sedan av vattnet .

3)  KLIPP baconen i små bitar och knaper - stek dem .

4)  BLANDA  den rivna vitkålen med bacon, 

creme fraiche och riven ost .

Smaka av med salt och peppar .

5)  SERVERA  med salladsblad , lite extra pepparmix

och mer riven ost för den som önskar .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



MIN GODA RENSKAVSGRYTA MED SVAMP , 4 PORT. ( lunch / middag / lunchlåda) . ) .

 


                           HEJSAN  !


Detta är ett hälsosamt kött som många av oss kanske glömmer bort .

Det är iallafall mycket gott tillsammans med kantareller och en skvätt grädde .


HÄR  ÄR RECEPTET :

1 schalottenlök

150 g kantareller

smör att steka i 

400 g renskav 

2 - 3 dl vispgrädde 

salt och peppar 

lite frysta lingon

salladsblad

olivolja

vinäger 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  löken och putsa och skär 

kantarellerna i mindre bitar .

Fräs i smör tills en del av vätskan försvunnit .

2)   TILLSÄTT  lite mer smör och lägg i renskav .

Fräs tills köttet är brynt och häll sedan i grädden .

Smaka av med salt och peppar.

3)   SERVERA  grytan med tinade lingon , sallad

med olivolja och vinäger .


GOTT TILL HÖSTMYSET !

LYCKA TILL !



fredag 7 oktober 2022

MINA GODA MANDELFLARN , 65- 70 ST . (fikastunden ) .

 


                         HEJSAN ! 

mm...himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g sötmandel, (ca 3 dl )

200 g smör / margarin

2 dl strösocker

3/4  dl vetemjöl

1 1/2 msk mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
 

1)  SKÅLLA och hacka mandeln.

2)  BLANDA  alla ingredienser utom mandeln ,

i en kastrull .

Rör kraftigt medan massan kokar upp .

3)  BLANDA ner mandeln och låt massan få ett

nytt uppkok .

4)  ANVÄND en tesked och klicka smeten mycket 

glest på plåtar med bakplåtspapper .

5)  GRÄDDA  i 200 grader , 5 - 7 minuter , tills 

kakorna blir guldgula .  BÖR EJ FRYSAS .


LYCKA TILL !