onsdag 19 oktober 2022

RÖKT LAX MED DILLSTUVAD POTATIS , 4 port , (lunch / middag) . mm...!

 


                               HEJSAN !


mm....himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 - 400 g rökt lax i tunna skivor

DILLSTUVAD POTATIS :

750 g  fast potatis

5 dl mjölk

1/2 dl maizenaredning

1 1/2 tsk salt

3 kryddmått malen vitpeppar

2 msk hackad dill

TILLBEHÖR :

citron, sallad med tomat och gurka

och klippt gräslök.


SÅ HÄR GÖR DU :
Dillstuvad potatis :

1)  SKALA  och skär potatis i små kuber.

Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .

Vispa ihop mjölk och maizenaredning  i 

en kastrull och låt det sjuda under omrörning 

i 3 minuter .

Rör ner potatisen .  Smaka av med salt och 

peppar . Rör ner dillen .

SERVERA  laxen med citronskivor , 

dillstuvad potatis och en sallad med tomat och

gurka samt klippt gräslök .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

FARMORS, GODA KAVRING MED RÅGSIKT , mm...!

 


                                 HEJSAN  !

Farmor var en hejare på att baka ,  med eller utan jäst .

Den här Kavringen är utan jäst  och  det blir 2 mindre limpor 

eller 1 stor , ca 16 skivor .

ca 1 timme och 15 minuter .

Ett  jättegott bröd , med smör och skivad ost på !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl rågsikt

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk  bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor

3 dl filmjölk

2 dl mörk sirap 

DESSUTOM BEHÖVS :

2 st  1 -liters formar eller 1 form som rymmer 2 1/2 liter .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ  formarna med smör /margarin

 och bröa dem med ströbröd eller vetemjöl .

3)  BLANDA rågsikt, vetemjöl, bikarbonat ,

salt och brödkryddor i en bakbunke .

4)  VÄND  ner filmjölk och sirap och rör

 ihop till en jämn smet . 

5)  FÖRDELA  smeten i formarna/ formen 

och grädda mitt i ugnen ,  45 - 60 minuter 

för bröden i de små formarna och 

ca 1 timme och 15 minuter för det större 

brödet .  Känn med sticka .

Låt brödet svalna i formarna .


ALL LYCKA TILL !




MINA KÖTTBULLAR MED SOJASTEKT VITKÅL / SPETSKÅL , 4 port . (lunch / lunchlåda) .

 


                      HEJSAN !


Blir det något över , ta med Dig det till arbetet till lunchen !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g blandfärs

1 ägg

2 msk koncentrerad kalvfond

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

2 msk smör / margarin

2 tsk sesamfrön 

SOJASTEKT VITKÅL :

400 g vitkål

olja till stekning

1-2 msk japansk soja

TILLBEHÖR :

3 morötter

japansk soja


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SOJASTEKT VITKÅL : 

 SKÄR vitkålen i strimlor .

Fräs den i en stekpanna med olja .

Häll över lite soja och fortsätt fräsa 

ett par minuter .   Smaka av .

2)  BLANDA färs, ägg, fond, salt och peppar .

till en slät smet .

Forma smeten till köttbullar och stek dem till 

fin färg i en stekpanna med smör .

Strö över sesamfrön .

3) TILLBEHÖR : SKALA och strimla morötterna 

till långa remsor , gärna med potatisskalare .

4)  SERVERA  köttbullarna med stekt vitkål 

morotsremsor och soja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



      



                

måndag 17 oktober 2022

FARMORS, GODA KARDEMUMMALÄNGDER , 3 ST ,

 

TIPS !

Köp hel kardemumma och stöt eller mal 

kardemummakärnorna själv .

Mald kardemumma i påse eller burk 

ger inte samma smak .   TACK !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl vetemjöl

FYLLNING :

100 g smör 

1 dl socker

1 dl mald mandel

2 tsk stött kardemumma 

PENSLING :
ägg

hackad mandel

GARNERING :

2 dl florsocker

2 tsk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret  och tillsätt mjölk . Värm till 37 grader .

Smula jästen i en skål och häll över lite av degspadet .

Rör tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT resten av degspadet, socker, salt och det

mesta av mjölet .

Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter .

3)  LÅT jäsa övertäckt i 40 minuter .

RÖR under tiden ihop fyllningen .

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 bitar .

4)  KAVLA ut till rektanglar och bred på fyllning .

Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner

på plåt med bakplåtspapper .

5)  KLIPP flikar nästan igenom i längderna och vik 

varannan åt vänster och varannan åt höger .

Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLA med uppvispat ägg och grädda i nedre

delen av ugnen i 200 grader , ca  30 minuter .

Låt svalna .

Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna .


ALL LYCKA TILL !



söndag 16 oktober 2022

RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN , 1 LIMPA =15 SKIVOR , ( Tre - fika -annorlunda kaffebröd)

 


                            HEJSAN  !


BAKAR MED HÖSTGLÖD !

Låt Rödbetor sätta färg på höstbaket och få ett

både saftigt och vitaminrikt bröd .

Ett annorlunda kaffebröd - Gott utan att vara sött !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 små rödbetor (150 g)

25 g jäst

3 dl vatten 

7 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl +

extra till formen 

2 tsk salt

2 tsk timjan

smör till formen


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKALA och riv rödbetorna .

2)  RÖR  ut jästen i kallt vatten .

Tillsätt  övriga ingredienser

och arbeta med träslev 5 minuter.

3) SMÖRJ och mjöla en avlång brödform 

(ca 1 1/2 liter) .

Häll i degen och låt jäsa 1 1/2 timme

under bakduk .

4)  SÄTT ugnen på 250 grader .

5)  SÄTT in brödet  längst ner i ugnen ,

sänk till 200 grader och grädda 1 timma .

6)  LÄT svalna något och stjälp sedan upp .


SERVERA gärna det nybakta brödet 

med krämig avokado .


LYCKA TILL !


MIN , BACONLINDADE KYCKLING I SVAMPSÅS , 4 port , (middag, lunchlåda ) . 35 min .

 


                             HEJSAN  !

mm...! himla gott !


BRYN kycklingen  med  bacon och låt den 

sedan puttra klart i den goda såsen .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklinglårfile'

1 msk dijonsenap

ca 20 blad färsk salvia/  (torkad i mindre mängd )

 - ca 8 små kvistar färsk rosmarin /( torkad i mindre mängd )

140 g bacon

100 g färska champinjoner

1 dl vitt vin/vatten

2 dl grädde

1 hönsbuljongtärning 

salt och peppar

GARNERING 

salvia och / eller rosmarin 

TILLBEHÖR 

3 dl jasminris 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  riset enligt anvisning på förpackningen  .

PENSLA  lårfile'erna med senap och fördela 

salviabladen över dem .

Lägg en liten kvist rosmarin på varje och vira 

en baconskiva runt om .

Stek dem gyllenbruna i en stekpanna .

ANSA  och skiva svampen och låt den steka 

med kycklingen någon minut .

TILLSÄTT vin, grädde och smulad buljongtärning .

Låt småputtra under lock, ca  20 minuter .

SMAKA av såsen med salt och peppar och garnera 

med salviablad och /eller rosmarin .

SERVERA  med jasminris och färgglada små - tomater .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



lördag 15 oktober 2022

FÄRSBIFF MED RÖDBETOR OCH SVAMP, 1 port, (lunch/middag ) . mm..!

 


                          HEJSAN  !


Det här var gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g rödbetor

50 g potatis

1 tsk olja

1 äpple

1/4 tsk senap

1 msk äppelvinäger

20 g sallad

50 g svamp

1/2 schalottenlök

1 tsk smör

salt , peppar

100 g ärter

125 g nötfärs


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  Rödbetorna i 60 minuter, skala  dem 

och skär dem i klyftor .

KOKTIDEN  kan förkortas om DU först skalar dem .  

KOKA potatis och dela dem .

VÄND potatisar och rödbetor i olja i en varm panna 

i 30 sekunder.

SKÄR äpplena i klyftor och vänd ner dem .

TILLSÄTT grov senap och vinäger och lägg upp 

blandningen på salladsblad .

STEK svamp med hackad lök i smör .

NÄR svampen är klar saltar och pepprar DU och 

stänger av plattan .

VÄND blandningen med tinade ärter .

FORMA,  salta och stek färsbiffarna i grillpanna i 

6 - 8 minuter på varje sida .

SERVERA den varma potatis- och rödbetssalladen

samt svamp och ärt-blandningen till färsbiffen .

Här blir DU ordentligt mätt !


TILL BIFFEN:

1/2 dl Turkisk yoghurt

1/2 vitlöksklyfta - pressad 

1 kläm på Akacia honung

BLANDA  ihop allt  och  lägg på biffen .                          

mm..!


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !