fredag 21 oktober 2022

MINA FINA VANILJBULLAR , CA 40 ST . (gott till Söndagskaffet ) .

 


                            HEJSAN  !


Minns  DU  dem  från  förr,  nybakade  varma vaniljbullar 

fyllda med kräm och med en härlig doft .

DU kan baka dem igen !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 hg  * = 200 g  smör / margarin

2 ägg

2 dl ljummen mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 rågad msk vaniljsocker

8 - 10 dl vetemjöl


FYLLNING :
2 dl tjock vaniljkräm av pulver

ca 50 g mjukt smör

1 påse hackade nötter

50 - 100 g .

1 uppvispat ägg till pensling 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret och låt det svalna .

Vispa ägg och mjölk och rör sen ut 

jästen i blandningen .

Tillsätt socker , svalnat smör och vaniljsocker .

VISPA  ihop .

Arbeta sist in så mycket mjöl som behövs för

att degen ska bli smidig .

2)  JÄS INTE DEGEN ,  utan kavla ut den ,

gärna i två delar , direkt på mjölat bakbord .

Bred ut ett tunt lager smör över degplattan

och sen den kalla vaniljkrämen .

3)  RULLA  ihop degen och skär rullen i 

bitar som ställs i formar på plåt .

JÄS bullarna under duk 1 1/2 - 2 timmar .

4)  SÄTT ugnen på 250 grader .

Pensla bullarna med ägg, strö på nötter

och grädda 8 - 10 minuter .


Så underbart goda,  mm...!


LYCKA TILL !





FRUKOST : CHIA - PUDDING MED KOKOS 1 PORT . (glutenfritt å mjölkfritt )

 

                HEJSAN  !                

Glutenfritt och mjölkfritt .

Det här gör jag ibland ..mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 1/2 dl kokosmjölk

3 msk chiafrön

2 msk hackade hasselnötter

1 msk torkade blåbär

1 msk torkade gojibär

2 msk hyvlad kokos 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA kokosmjölk, chiafrön, 

hackade nötter och torkade bär, ställ

i kyl över natten .

2)   RÖR om ,  SERVERA , med kokos 

och eventuellt några färska blåbär .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


                             

torsdag 20 oktober 2022

SMÅ SOCKERSKORPOR , gammaldags, mm..! jättegoda (till Söndagskaffet ) .

 


                HEJSAN !

Så lätta att stoppa rätt i mun !


Dessa småskorpor  kan bakas med vispgrädde eller mjölk i degen .

Med vispgrädde blir de alldeles otroligt möra , men mycket goda 

också med mjölk .

De är hållbara och förvaras bäst torrt -gärna i plåtburk .

Om Du har en underugn är det en bra plats .


HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin

3/4 dl strösocker

1 ägg

250 g vetemjöl (ca 4 dl)

2 tsk bakpulver

1/2 dl *vispgrädde eller mjölk ,  * ovispad .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  matfett,  socker och ägg poröst .

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner .

Sist i röres  grädden eller mjölken .

2)   ARBETA ihop till en slät deg och kavla 

ut den ca 1 1/2 cm tjock .

3)  TA  ut runda små bullar med mått eller 

litet glas och lägg dem på *smord plåt

* bakplåtspapper .

GRÄDDA  dem genast i 225 grader , högt upp 

i ugnen tills de har fin färg , ca 5 minuter .

SKÄR  försiktigt itu dem med VASS kniv medan

de är varma .

Och torka skorporna i 100 grader .  Ca  100 st .

mm...!  himla goa !

ALL LYCKA TILL !



                         

onsdag 19 oktober 2022

RÖKT LAX MED DILLSTUVAD POTATIS , 4 port , (lunch / middag) . mm...!

 


                               HEJSAN !


mm....himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 - 400 g rökt lax i tunna skivor

DILLSTUVAD POTATIS :

750 g  fast potatis

5 dl mjölk

1/2 dl maizenaredning

1 1/2 tsk salt

3 kryddmått malen vitpeppar

2 msk hackad dill

TILLBEHÖR :

citron, sallad med tomat och gurka

och klippt gräslök.


SÅ HÄR GÖR DU :
Dillstuvad potatis :

1)  SKALA  och skär potatis i små kuber.

Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .

Vispa ihop mjölk och maizenaredning  i 

en kastrull och låt det sjuda under omrörning 

i 3 minuter .

Rör ner potatisen .  Smaka av med salt och 

peppar . Rör ner dillen .

SERVERA  laxen med citronskivor , 

dillstuvad potatis och en sallad med tomat och

gurka samt klippt gräslök .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

FARMORS, GODA KAVRING MED RÅGSIKT , mm...!

 


                                 HEJSAN  !

Farmor var en hejare på att baka ,  med eller utan jäst .

Den här Kavringen är utan jäst  och  det blir 2 mindre limpor 

eller 1 stor , ca 16 skivor .

ca 1 timme och 15 minuter .

Ett  jättegott bröd , med smör och skivad ost på !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl rågsikt

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk  bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor

3 dl filmjölk

2 dl mörk sirap 

DESSUTOM BEHÖVS :

2 st  1 -liters formar eller 1 form som rymmer 2 1/2 liter .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ  formarna med smör /margarin

 och bröa dem med ströbröd eller vetemjöl .

3)  BLANDA rågsikt, vetemjöl, bikarbonat ,

salt och brödkryddor i en bakbunke .

4)  VÄND  ner filmjölk och sirap och rör

 ihop till en jämn smet . 

5)  FÖRDELA  smeten i formarna/ formen 

och grädda mitt i ugnen ,  45 - 60 minuter 

för bröden i de små formarna och 

ca 1 timme och 15 minuter för det större 

brödet .  Känn med sticka .

Låt brödet svalna i formarna .


ALL LYCKA TILL !




MINA KÖTTBULLAR MED SOJASTEKT VITKÅL / SPETSKÅL , 4 port . (lunch / lunchlåda) .

 


                      HEJSAN !


Blir det något över , ta med Dig det till arbetet till lunchen !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g blandfärs

1 ägg

2 msk koncentrerad kalvfond

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

2 msk smör / margarin

2 tsk sesamfrön 

SOJASTEKT VITKÅL :

400 g vitkål

olja till stekning

1-2 msk japansk soja

TILLBEHÖR :

3 morötter

japansk soja


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SOJASTEKT VITKÅL : 

 SKÄR vitkålen i strimlor .

Fräs den i en stekpanna med olja .

Häll över lite soja och fortsätt fräsa 

ett par minuter .   Smaka av .

2)  BLANDA färs, ägg, fond, salt och peppar .

till en slät smet .

Forma smeten till köttbullar och stek dem till 

fin färg i en stekpanna med smör .

Strö över sesamfrön .

3) TILLBEHÖR : SKALA och strimla morötterna 

till långa remsor , gärna med potatisskalare .

4)  SERVERA  köttbullarna med stekt vitkål 

morotsremsor och soja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



      



                

måndag 17 oktober 2022

FARMORS, GODA KARDEMUMMALÄNGDER , 3 ST ,

 

TIPS !

Köp hel kardemumma och stöt eller mal 

kardemummakärnorna själv .

Mald kardemumma i påse eller burk 

ger inte samma smak .   TACK !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl vetemjöl

FYLLNING :

100 g smör 

1 dl socker

1 dl mald mandel

2 tsk stött kardemumma 

PENSLING :
ägg

hackad mandel

GARNERING :

2 dl florsocker

2 tsk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret  och tillsätt mjölk . Värm till 37 grader .

Smula jästen i en skål och häll över lite av degspadet .

Rör tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT resten av degspadet, socker, salt och det

mesta av mjölet .

Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter .

3)  LÅT jäsa övertäckt i 40 minuter .

RÖR under tiden ihop fyllningen .

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 bitar .

4)  KAVLA ut till rektanglar och bred på fyllning .

Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner

på plåt med bakplåtspapper .

5)  KLIPP flikar nästan igenom i längderna och vik 

varannan åt vänster och varannan åt höger .

Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLA med uppvispat ägg och grädda i nedre

delen av ugnen i 200 grader , ca  30 minuter .

Låt svalna .

Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna .


ALL LYCKA TILL !