tisdag 25 oktober 2022

MIN MAKARONIPUDDING , 4 Port , ( lunch /middag / lunchlåda) .

 

 

                       HEJSAN !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl makaroner 

200 g färsk korv  t ex  salsiccia  alternativ chorizo 

1 gul lök

1/2 purjolök

1 msk smör / margarin

2 dl riven ost 1 tsk salt 

1 krm peppar

3 ägg

4 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen .

2)  SNITTA upp korven och tryck ut färsen .

3)  SKALA och hacka löken . 

Skölj och strimla purjolöken .

Bryn lök, purjolök och korvfyllning i smör i en stekpanna .

Häll över i en smord ugnssäker form .

Tillsätt makaroner, ost, salt ock peppar .

4)  VISPA ägg och mjölk ,  häll det i formen .

 5)  GRÄDDA puddingen mitt i ugnen  i 30 minuter .


Den här härliga familjerätten  är också god  med  falukorv .

jag har gärna chorizo ....mm..! så himla gott !

+ broccoli , tomater och gröna blad . + vatten att dricka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

HÖGREVS - GRYTA MED SMÖRSTEKT MANGOLD , 4 port. (middag /lunchlåda ) .

  


                          HEJSAN !


PERFEKT  rätt att göra i ordning och sätta in 

i  ugnen ett par  timmar .

Timmar  DU kan ägna åt  något annat  i väntan

på en god middag .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g högrev 

1 tsk paprikapulver

100 g smör

salt och peppar

300 g mangold

3 msk smör /kokosfett

2 dl majonnäs 

några fefferoni

några knippor färsk persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 150  grader .

2)  SKÄR  köttet i lite halvstora bitar .

Krydda med paprikapulver och lägg i

en ugnsfast gryta som har lock .

Hyvla över smör och strö över salt å peppar.

Låt stå i ugnen i 3 - 4 timmar .

3)  SKÄR  mangolden l lite mindre strimlor

och fräs i smör eller kokosfett .

4)   SERVERA  köttet med den smörstekta

mangolden,  en klick majonnäs,  fefferoni

och lite färs persilja .+ kokt potatis och sås ,

av skyn från köttet  och maizena  att reda med.

SMAKLIG MÅLTID 

och  LYCKA TILL !



MIN GODA KORVSTROGANOFF MED BLOMKÅLS RIS , 4 PORTIONER , ( middag /lunchlåda ) .

 


                           HEJSAN  !


DETTA är en enkel vardagsrätt 

som går snabbt att göra .

Himla gott ...mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g falukorv 

1 liten gul lök

3 msk smör /kokosfett /margarin

3 msk tomat pure'

2 tsk finhackad rosmarin

1 dl kräm fraiche

1 dl vatten

salt och peppar

BLOMKÅLS  RIS 

300 g blomkål

50 g smör

2 - 3 tsk pressad citron

1 dl hackade valnötter

8 rädisor

lite färsk rosmarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR korven i bitar och hacka löken .

Fräs i smör eller kokosfett.

Tillsätt tomat pure',  finhackad rosmarin,

kräm fraiche, vatten, salt och peppar .

2)  RIV blomkålen och fräs i smör tills den

blir lite mjuk .  Smaksätt med salt , peppar 

och pressad citron .

Hacka valnötterna och blanda ner dem i 

blomkåls riset .

3)  SERVERA  med rädisor och lite gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID 

och  LYCKA TILL !



måndag 24 oktober 2022

MINA , HAVRERUTOR MED CREME FRAICHE , 30 ST , TILL FIKASTUNDEN .

 


                           HEJSAN  !


Mina havrerutor är fyllda med russin och en kräm 

på kräm fraiche .  mm...!

Riktiga godingar !


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin

1 dl socker

2 1/2 dl vanliga havregryn

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat 

KRÄM :

2 1/2  dl kräm fraiche

1 dl grädde

1 1/2 dl socker

4 äggulor

1 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

3 dl russin


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   RÖR smör och socker vitt .

Tillsätt havregryn , vetemjöl och 

bikarbonat .  Rör till en deg .

2)   DELA degen i två .

Kavla ena till en platta ,  20 x 30 cm ,

på en bakpappersklädd plåt .

Grädda i 200 grader ,  10 minuter .

3)  KOKA en kräm av kräm fraiche,

grädde , socker, äggulor och potatismjöl.

Vispa tills den tjocknar och låt den koka upp.

Tillsätt vaniljsocker och russin .

4)  BRED krämen över den bakade degplattan .

Sänk temperaturen till 175 grader .

5)  SMULA  resterande deg över vaniljkrämen 

och grädda i ytterligare 20 minuter .

6)  LÅT kallna . Skär sedan i fyrkanter .


LYCKA TILL !



KÅLSOPPA MED NÖTFÄRS , 4 port , (lunch/middag) .

 


                          HEJSAN  !


Å....denna goda soppa måste Ni smaka !

Snabbt och enkelt går det ,  mm...!  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g nötfärs

3 msk smör eller kokosfett

400 g vitkål

100 g purjolök

1 msk dijonsenap

1 msk soja

6 dl vatten

salt å peppar

1 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 dl hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS  färsen i smör eller kokosfett .

Strimla vitkålen och purjolöken och 

tillsätt den .

2)  SMAKSÄTT  med dijonsenap och soja 

och tillsätt vatten .

Låt puttra tills kålen blivit mjuk .

3)   SMAKA av med salt och peppar .

Blanda creme fraiche, majonnäs , salt, peppar 

och hackad persilja .

4)   SERVERA soppan med persiljesåsen . (3 :an) .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

MIN , KRYDDIGA KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLS- RIS , 4 port . ( middag/ lunchlåda) .

 


                      HEJSAN  !


Jag provade med färsk gurkmeja i den här grytan .

Smakrikt och färgstarkt,  men hittar DU inte det i

affären så går det bra att ta 1 tsk malen istället .

Gurkmejan ger  grytan en härligt gul färg .

VARSÅGODA !   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklingfile'

100 g röd paprika 

1 bit färsk gurkmeja 

2 vitlöksklyftor

1 tsk chiliflingor

3 msk smör / kokosfett 

300 g blomkål

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

salt och peppar 

2 dl kokosmjölk

lite  vatten

lite färska kryddor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SKÄR kycklingen i ganska små bitar .

Skär också paprikan i bitar .

2)   SKALA  den färska gurkmejan och riv den .

Riv också vitlöksklyftorna .

Fräs kyckling, paprika, gurkmeja och vitlök i smör

eller kokosfett tills kycklingen är genomstekt .

Det tar ca 5 minuter beroende på storlek på bitarna .

3)  RIV blomkålen och förväll den i 1 minut .

Låt ånga av och blanda med olivolja, vinäger, salt

och peppar .

4)   TILLSÄTT  kokosmjölken och låt det bli varmt .

Smaka av med salt och peppar .

Toppa med färska kryddor och SERVERA med 

blomkåls riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




söndag 23 oktober 2022

FARMORS GODA APRIKOSKAKA , ( till efterrätt med vispgrädde) .

 


                    HEJSAN  !

Du kan bjuda kakan som den är eller skiva med en 

klick grädde på  som efterrätt 

En fin kaka med hackade aprikoser och nötter i smeten .

Aprikoserna ger en frisk och syrlig smak .

Vill DU ha en mildare fruktsmak kan hälften av 

aprikoserna bytas mot katrinplommon .  mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 dl socker

4 ägg

3 dl torkade aprikoser, hackade  / blandat med  

1 1/2 dl katrinplommon - hackat 

1 dl hasselnötter  grovt hackade

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker poröst .

2)  TILLSÄTT äggen ett i sänder under kraftig vispning .

3)  BLANDA  frukten med lite av mjölet och rör ner den 

tillsammans med nötter .

4)  BLANDA  resten av mjölet med bakpulvret  och rör

försiktigt ner det i smeten .

5)  GRÄDDA  kakan i smord och bröad form , rymd 

1 1/2 liter , i 175 grader ,  tills kakan känns torr ,

ca 1 timme .


LYCKA TILL !