tisdag 1 november 2022

BAKAD POTATIS MED KRÄFTRÖRA , 4 port ,

 


                           HEJSAN !

mm...! 

Det tar 50 - 60  minuter att baka , men det är det värt !

Det finns  alltid något Du kan göra under tiden - typ

hänga tvätt ! läsa läxor !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 stora bakpotatisar 

200 g kräftstjärtar

8 msk fraiche , max 10 %

2 msk stenbitsrom

2 msk hackad dill

salt och peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader ,  picka potatisen 

 och baka den i 50 - 60 minuter. 

2)  HACKA kräftstjärtarna  grovt och blanda med

fraiche , rom och dill .    Krydda .

 LÅT röran stå och mogna i kylen .

3)  Skär ett snitt i potatisen när den är mjuk

och tryck upp det mjuka innehållet .

4)  LÄGG i  Kräftröran . 

Nu är det klart !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GULASCH GRYTA , 2 portioner , ( middag / lunchlåda) . 20 minuter .

 


                                HEJSAN  !


Jag gillar när det är nötfärs,  istället för helt kött ...

Varsågoda ,- Vi tar det såhär !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g nötfärs  10 %

1 gul lök,  hackad

2 vitlöksklyftor , hackade

1 tsk olja

4 potatisar = 300 g

2 morötter

1 stor röd paprika

3 1/2 - 4 dl vatten

1 tsk kummin

2 1/2 dl krossade tomater

salt , peppar , persilja 

SERVERA med 2 msk matlagningsyoghurt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HETTA  upp oljan  och fräs färs, lök 

och vitlök .

Skala och skär potatis och morötter i bitar .

Ansa och tärna  paprikan .

2)  VÄND ner allt  tillsammans med kummin 

och krossade tomater i lökröran, späd med vatten.

3)  KOKA under lock i 10 - 15 minuter på svag

värme .  Salta och peppra .

4)  KLIPP  kryddgrönt över och  servera .


SMAKLIG MÅLTID ,  och LYCKA TILL !



CITRON - OCH ÖRTBAKAD TORSK MED PEPPARROTSSÅS , 4 PORT. ( middag / lunchlåda ) .

 


                       HEJSAN  !

Om Ni är 1 person  i hushållet , laga mat till 2 personer ,

då kan DU ta med Dig  lunchlåda, till arbetet .

Om Ni är 2 personer i hushållet , laga mat till 4 personer ,

då kan Ni ta med lunchlåda, till arbetet .

Det här är så gott , så himla gott !  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
Torsk i ugn .

500 g torskrygg, i fyra bitar 

1 citron , finrivet skal

2 kryddmått salt

malen vitpeppar 

2 1/2 dl mellangrädde

2 tsk riven pepparrot

TILLBEHÖR :
200 g haricots verts eller sockerärter 

100 g skalade räkor

8 kokta potatisar

1 knippe dill

20 g ärtskott

4 citronklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT ugnen på 175 grader .

2) LÄGG fisken i en ugnsfast form .

Riv citronskalet över fisken och salta och peppra .

3) BLANDA mellangrädden och  pepparroten ,

häll blandningen över fisken .

4) TILLAGA mitt i ugnen tills fisken är genomstekt ,

cirka 20 minuter .

5) KOKA  haricots verts eller sockerärter i lättsaltat

vatten ett par minuter .  HÄLL av vattnet .

6)  SERVERA  haricots verts eller sockerärter samt 

räkor och potatis till fisken , SÅSEN är runt fisken .

GARNERA  med dill , ärtskott och citronklyftor .

SMAKLIG MÅLTID ,  och  LYCKA TILL !



söndag 30 oktober 2022

KÖTTBULLAR I TOMATSÅS , 4 PORT, (middag / lunchlåda) .

 

                                                                                                       


                            HEJSAN !

EN av våra favoriträtter är köttbullar

 med persilja och het tomatsås . 

Så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

KÖTTBULLAR :

500 g blandfärs

1 ägg 

2 vitlöksklyftor

1/2 msk paprikapulver

1 dl vatten

1 kruka persilja -hackad

salt och peppar

olivolja till stekning

TOMATSÅS :

2 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

2 dl vitt vin 

1 burk hela tomater

(1 hel chili)  - om det passar Er smak ,

en liten klick honung

färsk timjan

salt och peppar / pepparmix


SÅ HÄR GÖR DU:

1) KÖTTBULLAR:  

Blanda färsen med  de övriga ingredienserna.

Krydda med salt och peppar .

Rulla till köttbullar .  Lägg köttbullarna råa i tomatsåsen .

2)  TOMATSÅS :

Fräs vitlöken i olja utan att den tar färg .

Tillsätt vitt vin, tomater, (en hel chili), honung 

och några timjankvistar .

3)  LÅT sjuda i 10 minuter .

Smaka av med salt och pepparmix / peppar  .

4)  SERVERA  gärna köttbullarna med pasta .

Här har du ett säkert kort  !


ALL LYCKA TILL !


TIPS !

När köttbullarna flyter upp till ytan är de klara 

BARA ATT SERVERA !


       



MITT GODA FESTBRÖD , 11 BITAR . (brytbröd med parmesanost) .

 


                         HEJSAN  !


Tjusigt och lyxigt festbröd som får 

härlig smak av parmesanen .

Passar perfekt till buffe' bordet, grytan

eller soppan ,    mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

8 stora eller 10 små ägg 

1 dl vatten 

1/2 dl olivolja

2 dl finriven Parmesanost

3/4 dl kokosnötsmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

3 msk Fiberhusk

2 tsk bakpulver

ägg till pensling

svarta vallmofrö att strö över

smör och pofiber till formen 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 190 grader .

Vispa äggen till en luftig smet i en bunke

 ca 3 minuter  med elvisp .

Tillsätt vatten samt olja och blanda väl .

Rör ner parmesanosten .

2)   RÖR ihop de torra ingredienserna och

blanda ner dem i smeten ordentligt .

Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .

3)   KLÄM  fast ett bakplåtspapper i botten 

på en springform ,  ca 21 cm i diameter , och

smöra och bröa kanterna med pofiber .

4)   DELA smeten i  11 bitar och rulla var och 

en till en rund bulle .

Lägg bullarna i formen, 8 bullar runtom och 3 i mitten .

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö

svarta vallmofrö över .

5)   GRÄDDA  brödet  i ugnen tills det har fått fin färg ,

i 30 - 40 minuter .

Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk .


KOLLA !

Låt stå i formen ca 5-6 minuter,

öppna spännet på formen,  skjut över brödet till ett galler, 

med bakduk + en bakduk över brödet .


LYCKA TILL !





 


lördag 29 oktober 2022

MITT GROVA SOLROSBRÖD , 2 Bröd , ( frukost , lunch , kväll )

 


                           HEJSAN !


DETTA är ett grovt  bröd  med vetekli i degen .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

2 msk olja

150 g solrosfrön

2 tsk salt

1 1/2 dl  vetekli

400 g  vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

350 g rågmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader - fingervarmt ,

häll 1 dl över jästen och rör ut den .

Häll i resten av mjölken .  Tillsätt olja, solrosfrön,

salt, vetekli, vetemjöl och det mesta av rågmjölet .

Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa övertäckt 

till dubbel storlek i rumstemperatur .

2)  ARBETA igenom degen lite lätt och forma den 

till 2 runda bröd .

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper .

Låt jäsa till nästan dubbel storlek .

3)  PENSLA med kaffe eller vatten, strö över mjöl .

Snitta ett kors i båda bröden . 

GRÄDDA bröden på nedersta falsen i 200 grader 

ca 45 minuter .    LÅT svalna på galler .


Himla gott bröd !

VARSÅGODA !        LYCKA TILL !





TOSCABULLAR , 32 BULLAR , TILL KAFFESTUNDEN . mm...!

 

           HEJSAN  !


 Mumsiga bullar med  toscatopping .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

100 g smör/margarin  rumsvarmt 

1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

TOSCA :

150 g mandelspån 

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 msk mjölk

2 msk vetemjöl

FYLLNING :
50 g hasselnötter

50 g valnötter

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

PENSLING :

ägg 

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en skål .

Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen .

Rör tills tills den lösts upp .

Tillsätt smöret i bitar, socker, salt  och det mesta 

av mjölet .

2)  ARBETA  degen väl , i en maskin 10 minuter 

eller för hand i 15 minuter .

Jäs övertäckt i 45 minuter .

3)   TOSCA :  GROVHACKA  nötterna till tosca -

smeten .  Värm smör, socker, mjölk, mjöl och nötter

i en kastrull under omrörning tills allt smält samman .

Låt svalna .

4)  FYLLNING :  del till en platta Mal nötterna till fyllningen och 

rör ihop med smör, socker och kanel .

5)  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar .

Kavla ut varje del till en platta ,  50 x 30 cm  och bred på fyllningen .

Rulla ihop och skär varje i 16 bitar .  Lägg eventuellt i bullformar .

Jäs övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLING :  Pensla bullarna med uppvispat ägg 

och klicka på toscasmet .

7)   GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 8 minuter .


ALL LYCKA TILL !

Trevlig fikastund !