torsdag 3 november 2022

MIN LYXLÄTTA - LUNCH , med ROTFRUKTSPLÄTTAR och FETAOST, 2 port, 20 min.

 


                                 HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :
3 potatisar

2 morötter

1 palsternacka

2 äggulor

salt å peppar

1 msk rapsolja till stekning

50 g fetaost 16 %

SERVERA med :

1 dl tinade frysta lingon

hackad persilja

lime skivor 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och riv  rotgrönsakerna på den grova sidan

på ett rivjärn.

LÄGG i en bunke och blanda med äggulorna och

smaksätt med salt och peppar .

HETTA upp olja i en stekpanna och klicka ner rot -

sakerna med en stor sked .

STEK dem gyllenbruna på bägge sidor .

LÄGG upp på varma tallrikar och smula fetaosten över .


Smaklig Måltid och Lycka Till  !




BLOMKÅLS- OCH POTATIS CURRY , 2 PORT, (lunch/lunchlåda eller middag) 30 min.

 

                        HEJSAN ! 

mm...SÅ GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g blomkål

2 potatisar , 150 g

1 gul lök

1 msk olivolja

1/2 tsk malen koriander

500 g krossade tomater 

1 kryddmått chilipeppar

salt och nymalen  svartpeppar

SERVERA  MED :

1 knäckebröd skiva + 1 skiva hårdost  17 %

färsk koriander


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BRYT  blomkålen i små buketter .

Skala och skär potatisen i sockerbitsstora 

tärningar .   TÄRNA  löken .

2)  HETTA upp oljan i en vid panna  och

bryn potatis och lök försiktigt tillsammans

med den malda koriandern tills de får lite färg .

3)  LÄGG i blomkålen och bryn lite till .

Häll i tomaterna och låt det sjuda i 5 minuter

tills allt är mjukt men fortfarande spänstigt.

Krydda .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !





tisdag 1 november 2022

BAKAD POTATIS MED KRÄFTRÖRA , 4 port ,

 


                           HEJSAN !

mm...! 

Det tar 50 - 60  minuter att baka , men det är det värt !

Det finns  alltid något Du kan göra under tiden - typ

hänga tvätt ! läsa läxor !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 stora bakpotatisar 

200 g kräftstjärtar

8 msk fraiche , max 10 %

2 msk stenbitsrom

2 msk hackad dill

salt och peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader ,  picka potatisen 

 och baka den i 50 - 60 minuter. 

2)  HACKA kräftstjärtarna  grovt och blanda med

fraiche , rom och dill .    Krydda .

 LÅT röran stå och mogna i kylen .

3)  Skär ett snitt i potatisen när den är mjuk

och tryck upp det mjuka innehållet .

4)  LÄGG i  Kräftröran . 

Nu är det klart !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GULASCH GRYTA , 2 portioner , ( middag / lunchlåda) . 20 minuter .

 


                                HEJSAN  !


Jag gillar när det är nötfärs,  istället för helt kött ...

Varsågoda ,- Vi tar det såhär !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g nötfärs  10 %

1 gul lök,  hackad

2 vitlöksklyftor , hackade

1 tsk olja

4 potatisar = 300 g

2 morötter

1 stor röd paprika

3 1/2 - 4 dl vatten

1 tsk kummin

2 1/2 dl krossade tomater

salt , peppar , persilja 

SERVERA med 2 msk matlagningsyoghurt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HETTA  upp oljan  och fräs färs, lök 

och vitlök .

Skala och skär potatis och morötter i bitar .

Ansa och tärna  paprikan .

2)  VÄND ner allt  tillsammans med kummin 

och krossade tomater i lökröran, späd med vatten.

3)  KOKA under lock i 10 - 15 minuter på svag

värme .  Salta och peppra .

4)  KLIPP  kryddgrönt över och  servera .


SMAKLIG MÅLTID ,  och LYCKA TILL !



CITRON - OCH ÖRTBAKAD TORSK MED PEPPARROTSSÅS , 4 PORT. ( middag / lunchlåda ) .

 


                       HEJSAN  !

Om Ni är 1 person  i hushållet , laga mat till 2 personer ,

då kan DU ta med Dig  lunchlåda, till arbetet .

Om Ni är 2 personer i hushållet , laga mat till 4 personer ,

då kan Ni ta med lunchlåda, till arbetet .

Det här är så gott , så himla gott !  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
Torsk i ugn .

500 g torskrygg, i fyra bitar 

1 citron , finrivet skal

2 kryddmått salt

malen vitpeppar 

2 1/2 dl mellangrädde

2 tsk riven pepparrot

TILLBEHÖR :
200 g haricots verts eller sockerärter 

100 g skalade räkor

8 kokta potatisar

1 knippe dill

20 g ärtskott

4 citronklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT ugnen på 175 grader .

2) LÄGG fisken i en ugnsfast form .

Riv citronskalet över fisken och salta och peppra .

3) BLANDA mellangrädden och  pepparroten ,

häll blandningen över fisken .

4) TILLAGA mitt i ugnen tills fisken är genomstekt ,

cirka 20 minuter .

5) KOKA  haricots verts eller sockerärter i lättsaltat

vatten ett par minuter .  HÄLL av vattnet .

6)  SERVERA  haricots verts eller sockerärter samt 

räkor och potatis till fisken , SÅSEN är runt fisken .

GARNERA  med dill , ärtskott och citronklyftor .

SMAKLIG MÅLTID ,  och  LYCKA TILL !



söndag 30 oktober 2022

KÖTTBULLAR I TOMATSÅS , 4 PORT, (middag / lunchlåda) .

 

                                                                                                       


                            HEJSAN !

EN av våra favoriträtter är köttbullar

 med persilja och het tomatsås . 

Så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

KÖTTBULLAR :

500 g blandfärs

1 ägg 

2 vitlöksklyftor

1/2 msk paprikapulver

1 dl vatten

1 kruka persilja -hackad

salt och peppar

olivolja till stekning

TOMATSÅS :

2 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

2 dl vitt vin 

1 burk hela tomater

(1 hel chili)  - om det passar Er smak ,

en liten klick honung

färsk timjan

salt och peppar / pepparmix


SÅ HÄR GÖR DU:

1) KÖTTBULLAR:  

Blanda färsen med  de övriga ingredienserna.

Krydda med salt och peppar .

Rulla till köttbullar .  Lägg köttbullarna råa i tomatsåsen .

2)  TOMATSÅS :

Fräs vitlöken i olja utan att den tar färg .

Tillsätt vitt vin, tomater, (en hel chili), honung 

och några timjankvistar .

3)  LÅT sjuda i 10 minuter .

Smaka av med salt och pepparmix / peppar  .

4)  SERVERA  gärna köttbullarna med pasta .

Här har du ett säkert kort  !


ALL LYCKA TILL !


TIPS !

När köttbullarna flyter upp till ytan är de klara 

BARA ATT SERVERA !


       



MITT GODA FESTBRÖD , 11 BITAR . (brytbröd med parmesanost) .

 


                         HEJSAN  !


Tjusigt och lyxigt festbröd som får 

härlig smak av parmesanen .

Passar perfekt till buffe' bordet, grytan

eller soppan ,    mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

8 stora eller 10 små ägg 

1 dl vatten 

1/2 dl olivolja

2 dl finriven Parmesanost

3/4 dl kokosnötsmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

3 msk Fiberhusk

2 tsk bakpulver

ägg till pensling

svarta vallmofrö att strö över

smör och pofiber till formen 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 190 grader .

Vispa äggen till en luftig smet i en bunke

 ca 3 minuter  med elvisp .

Tillsätt vatten samt olja och blanda väl .

Rör ner parmesanosten .

2)   RÖR ihop de torra ingredienserna och

blanda ner dem i smeten ordentligt .

Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .

3)   KLÄM  fast ett bakplåtspapper i botten 

på en springform ,  ca 21 cm i diameter , och

smöra och bröa kanterna med pofiber .

4)   DELA smeten i  11 bitar och rulla var och 

en till en rund bulle .

Lägg bullarna i formen, 8 bullar runtom och 3 i mitten .

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö

svarta vallmofrö över .

5)   GRÄDDA  brödet  i ugnen tills det har fått fin färg ,

i 30 - 40 minuter .

Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk .


KOLLA !

Låt stå i formen ca 5-6 minuter,

öppna spännet på formen,  skjut över brödet till ett galler, 

med bakduk + en bakduk över brödet .


LYCKA TILL !