lördag 5 november 2022

MINA GROVA TEKAKOR , 16 st , (frukost, lunch , kväll) .

 


                          HEJSAN ! 


Dessa tekakor har jag gjort i urminnes tider .

Receptet stod i farmors bakbok .

Jag tar en nypa brödkrydda i mjölet  .  

(nypa,= mellan tummen och pekfingret ) .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5 dl ljummen mjölk

100 g smält smör/ margarin

1/2 dl strösocker

1 tsk salt

5 dl grahamsmjöl

ca 1 liter matbrödsmjöl av vete

PENSLING :

uppvispat ägg / eller vatten


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  jästen i en bunke .

Rör ut den i den ljumma mjölken .

Tillsätt fettet, sockret, saltet, grahamsmjölet

samt största delen av matbrödsmjölet .

Arbeta degen kraftigt i bunken tills den

blir blank och smidig .

Täck med fuktad duk och låt degen jäsa 

till dubbel storlek , ca 30 minuter .

2)  ARBETA degen lätt i bunken och ta 

upp den på mjölat bakbord .

Dela den i 16 delar .

Klappa ut varje del till en rund kaka 

ca 12 cm i diameter .

Lägg dem på smorda / bakpappersklädda 

plåtar .  Nagga med en gaffel .

Täck med fuktad duk och låt jäsa till 

dubbel storlek , ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

3)  PENSLA  tekakorna med uppvispat ägg /

eller vatten  och grädda i mitten på ugnen 

ca 8 minuter .

Låt tekakorna kallna på galler, under duk .


LYCKA TILL  !


fredag 4 november 2022

CHOKLADBOMBER , 4 port , 10 min. ( Till Helgkaffet , eller te , efter maten ).

 


                   HEJSAN ! 


100 g mörk choklad 

1/2 liter hallonsorbet 

SERVERA MED :

200 g färska / frysta hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT sönder chokladen och lägg i en rostfri bunke.

STÄLL bunken i över vattenbad och låt  chokladen 

smälta .

FORMA  4  kulor av sorbeten och doppa dem i chokladen,

se till att den täcker kulorna ordentligt runt om .

LÄGG dem på ett fat med bakplåtspapper .

STÄLL i frysen till servering .

SERVERA i kaffekoppar = 1 chokladkula och 3 - 4 hallon .

LYCKA TILL !


Psst :

Du får extra god smak på 

rätten om Du väljer choklad

med chilismak !

HALLONMUFFINS med CHOKLADSMÄLTA , 12 muffins , ( Till kaffe / te ) .

 


                          HEJSAN  !


Psst....Välj gärna choklad med hög kakaohalt .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g smör / margarin

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havrekli

1 tsk bakpulver

1 dl bär musli

2 ägg

1 1/2 dl råsocker

50 g hackad mörk choklad

2 dl färska/ frysta hallon

1 dl lättyoghurt 

GARNERING :

10 g hackad mörk choklad

12 hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

SMÄLT  smöret och låt svalna .

BLANDA  mjöl med havrekli ,

bakpulver och musli .

VISPA ägg och råsocker fluffigt .

RÖR ner smöret .

VÄND försiktigt ner mjölblandningen ,

chokladen, hallonen och yoghurten så 

att allt blandas väl .

FÖRDELA i formar och grädda mitt i 

ugnen 8 - 10 minuter .

STRÖ lite chokladhack på varje muffins 

och tryck fast ett hallon på varje muffins .

LYCKA TILL !

TIPS !

 

                  TIPS  !


SÖTPOTATIS MOS ,

1 - 2 sötpotatisar , ca 600 g

saft av 1 apelsin

1 msk smör

salt å peppar 

Skala sötpotatisen och skär den i bitar/skivor. 

Koka den mjuk i lättsaltat vatten  ca 15 min.

Låt rinna av och tillsätt apelsinsaft och smör .

Mixa till ett mos .  Krydda .


Psst ....

Sötpotatisens gula färg beror på karotinet ,

som bland annat bidrar till bättre mörker -

seende .


TACK !








torsdag 3 november 2022

MIN LYXLÄTTA - LUNCH , med ROTFRUKTSPLÄTTAR och FETAOST, 2 port, 20 min.

 


                                 HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :
3 potatisar

2 morötter

1 palsternacka

2 äggulor

salt å peppar

1 msk rapsolja till stekning

50 g fetaost 16 %

SERVERA med :

1 dl tinade frysta lingon

hackad persilja

lime skivor 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och riv  rotgrönsakerna på den grova sidan

på ett rivjärn.

LÄGG i en bunke och blanda med äggulorna och

smaksätt med salt och peppar .

HETTA upp olja i en stekpanna och klicka ner rot -

sakerna med en stor sked .

STEK dem gyllenbruna på bägge sidor .

LÄGG upp på varma tallrikar och smula fetaosten över .


Smaklig Måltid och Lycka Till  !




BLOMKÅLS- OCH POTATIS CURRY , 2 PORT, (lunch/lunchlåda eller middag) 30 min.

 

                        HEJSAN ! 

mm...SÅ GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g blomkål

2 potatisar , 150 g

1 gul lök

1 msk olivolja

1/2 tsk malen koriander

500 g krossade tomater 

1 kryddmått chilipeppar

salt och nymalen  svartpeppar

SERVERA  MED :

1 knäckebröd skiva + 1 skiva hårdost  17 %

färsk koriander


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BRYT  blomkålen i små buketter .

Skala och skär potatisen i sockerbitsstora 

tärningar .   TÄRNA  löken .

2)  HETTA upp oljan i en vid panna  och

bryn potatis och lök försiktigt tillsammans

med den malda koriandern tills de får lite färg .

3)  LÄGG i blomkålen och bryn lite till .

Häll i tomaterna och låt det sjuda i 5 minuter

tills allt är mjukt men fortfarande spänstigt.

Krydda .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !





tisdag 1 november 2022

BAKAD POTATIS MED KRÄFTRÖRA , 4 port ,

 


                           HEJSAN !

mm...! 

Det tar 50 - 60  minuter att baka , men det är det värt !

Det finns  alltid något Du kan göra under tiden - typ

hänga tvätt ! läsa läxor !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 stora bakpotatisar 

200 g kräftstjärtar

8 msk fraiche , max 10 %

2 msk stenbitsrom

2 msk hackad dill

salt och peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader ,  picka potatisen 

 och baka den i 50 - 60 minuter. 

2)  HACKA kräftstjärtarna  grovt och blanda med

fraiche , rom och dill .    Krydda .

 LÅT röran stå och mogna i kylen .

3)  Skär ett snitt i potatisen när den är mjuk

och tryck upp det mjuka innehållet .

4)  LÄGG i  Kräftröran . 

Nu är det klart !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !