måndag 7 november 2022

KAFFEMUFFINS MED KARDEMUMMA, 8 st , 15 min gräddning .

 


                         HEJSAN !


Så här blev det en dag när jag skulle baka muffins ,

jag tyckte att jag hade provat allt i  smaksättning ,  

men  kaffe ,

har jag aldrig provat att smaksätta med -

det tar jag  !

så himla goa !


HÄR ÄR RECEPTET :
 

1 ägg

1 dl strösocker

1/2 tsk stött kardemumma

2 1/2 dl vetemjöl -  BERTE QVARN 

1 tsk bakpulver

1 dl grädde eller mjölk

25 g smält smör /  margarin 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Sätt ut 8 st  muffinsformar av papper , 

mellanstora ,  på  plåt .

2)  VISPA ägg och socker pösigt .

Tillsätt kardemumman .

3)  SIKTA ner mjölet blandat med 

bakpulver .

Häll i mjölken blandad med fettet

och rör till en jämn smet .

4)  FÖRDELA  smeten i formarna .

Fyll dem ungefär till  3 /4 .

5)  GRÄDDA  mitt i ugnen 12 - 15 minuter .

6)  LÅT  muffinsen svalna på galler .

Sikta lite florsocker över vid Serveringen .

OBS !   MUFFINS  är  Godast att Servera Nybakade .


LYCKA TILL !

                    





söndag 6 november 2022

SILVERKAKA MED RUSSIN , Gräddningstid ca 40 min. ( till eftermiddagsfikat eller te ) .

 


                         HEJSAN !


I farmors bakbok står det på en sida : " Enkla  kakor  till  kaffe  och  te "

 Det är ju alltid käckt,  när det inte är för många ingredienser .

Jag vet att farmor gjorde denna kaka när jag var liten tjej !

Vi hjälptes åt ... !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1/2 dl strösocker 

2 tsk pressad citronsaft

3 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

1 kryddmått salt

5 äggvitor 

1 dl russin 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Smörj och bröa / mjöla  en kransform ,

rymd ca 1 1/2 liter .

2)  RÖR  fett och socker vitt och poröst .

Blanda  ner citronsaften .

3)  VISPA  äggvitorna till mycket hårt skum.

4)  SIKTA  ner vetemjölet  blandat med

bakpulvret och saltet .

Tillsätt  hälften av äggvitorna och rör samman

smeten .

5)  VÄND  försiktigt ner resten av vitorna

samt russinen .  Häll smeten i formen .

6)  GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ,

ca 40 minuter .

7)  LÅT kakan svalna lite i formen innan den 

stjälps upp på galler för att kallna .

Sikta  lite florsocker över kakan vid servering .

VARSÅGODA !


LYCKA TILL !



                                                          

MIN SUPERGODA TOSCAKAKA , gräddningstid 40 minuter. (helgens goda ) .

 


                    HEJSAN  !

 VÄL värd att baka och lätt att göra ! ..mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl - Berte Qvarn 

1 tsk bakpulver

100 g smält smör / margarin

TOSCASMET :

50 g smör

1/2 dl strösocker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 förpackning mandelspån , 50-100 g.

eller 50 g skalad flisad sötmandel 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader  .

Smörj och bröa /mjöla  en rund form med

löstagbar kant , ca 22 cm i diameter .

2)  VISPA  ägg och socker poröst .

3)  SIKTA  ner mjölet blandat med bakpulver .

Tillsätt  det  avsvalnade  fettet  och  rör  om  

till  en  jämn  smet .  Häll  smeten  i  formen .

4)   GRÄDDA  knappt  färdig  på  galler  i  nedre 

delen  av  ugnen  ca 30  minuter .

5)  BLANDA  under  tiden  samman  ingredienserna 

till  toscasmeten i  en  kastrull  och  låt  det  koka  upp  

under omrörning .

6)   TAG  ut  den  knappt  färdiga  kakan  ur  ugnen 

och häll  över  toscasmeten .

Sätt  åter  in  kakan  men  nu  mitt  i  ugnen .

Låt  kakan  grädda  färdigt  och  glasyren få  fin  färg, ca 10 min.

7)  LÅT  kakan svalna  lite i formen  innan den läggs på galler 

för  att  kallna  .


LYCKA TILL !  




lördag 5 november 2022

MINA GROVA TEKAKOR , 16 st , (frukost, lunch , kväll) .

 


                          HEJSAN ! 


Dessa tekakor har jag gjort i urminnes tider .

Receptet stod i farmors bakbok .

Jag tar en nypa brödkrydda i mjölet  .  

(nypa,= mellan tummen och pekfingret ) .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5 dl ljummen mjölk

100 g smält smör/ margarin

1/2 dl strösocker

1 tsk salt

5 dl grahamsmjöl

ca 1 liter matbrödsmjöl av vete

PENSLING :

uppvispat ägg / eller vatten


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  jästen i en bunke .

Rör ut den i den ljumma mjölken .

Tillsätt fettet, sockret, saltet, grahamsmjölet

samt största delen av matbrödsmjölet .

Arbeta degen kraftigt i bunken tills den

blir blank och smidig .

Täck med fuktad duk och låt degen jäsa 

till dubbel storlek , ca 30 minuter .

2)  ARBETA degen lätt i bunken och ta 

upp den på mjölat bakbord .

Dela den i 16 delar .

Klappa ut varje del till en rund kaka 

ca 12 cm i diameter .

Lägg dem på smorda / bakpappersklädda 

plåtar .  Nagga med en gaffel .

Täck med fuktad duk och låt jäsa till 

dubbel storlek , ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

3)  PENSLA  tekakorna med uppvispat ägg /

eller vatten  och grädda i mitten på ugnen 

ca 8 minuter .

Låt tekakorna kallna på galler, under duk .


LYCKA TILL  !


fredag 4 november 2022

CHOKLADBOMBER , 4 port , 10 min. ( Till Helgkaffet , eller te , efter maten ).

 


                   HEJSAN ! 


100 g mörk choklad 

1/2 liter hallonsorbet 

SERVERA MED :

200 g färska / frysta hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT sönder chokladen och lägg i en rostfri bunke.

STÄLL bunken i över vattenbad och låt  chokladen 

smälta .

FORMA  4  kulor av sorbeten och doppa dem i chokladen,

se till att den täcker kulorna ordentligt runt om .

LÄGG dem på ett fat med bakplåtspapper .

STÄLL i frysen till servering .

SERVERA i kaffekoppar = 1 chokladkula och 3 - 4 hallon .

LYCKA TILL !


Psst :

Du får extra god smak på 

rätten om Du väljer choklad

med chilismak !

HALLONMUFFINS med CHOKLADSMÄLTA , 12 muffins , ( Till kaffe / te ) .

 


                          HEJSAN  !


Psst....Välj gärna choklad med hög kakaohalt .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g smör / margarin

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havrekli

1 tsk bakpulver

1 dl bär musli

2 ägg

1 1/2 dl råsocker

50 g hackad mörk choklad

2 dl färska/ frysta hallon

1 dl lättyoghurt 

GARNERING :

10 g hackad mörk choklad

12 hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

SMÄLT  smöret och låt svalna .

BLANDA  mjöl med havrekli ,

bakpulver och musli .

VISPA ägg och råsocker fluffigt .

RÖR ner smöret .

VÄND försiktigt ner mjölblandningen ,

chokladen, hallonen och yoghurten så 

att allt blandas väl .

FÖRDELA i formar och grädda mitt i 

ugnen 8 - 10 minuter .

STRÖ lite chokladhack på varje muffins 

och tryck fast ett hallon på varje muffins .

LYCKA TILL !

TIPS !

 

                  TIPS  !


SÖTPOTATIS MOS ,

1 - 2 sötpotatisar , ca 600 g

saft av 1 apelsin

1 msk smör

salt å peppar 

Skala sötpotatisen och skär den i bitar/skivor. 

Koka den mjuk i lättsaltat vatten  ca 15 min.

Låt rinna av och tillsätt apelsinsaft och smör .

Mixa till ett mos .  Krydda .


Psst ....

Sötpotatisens gula färg beror på karotinet ,

som bland annat bidrar till bättre mörker -

seende .


TACK !