söndag 13 november 2022

LINGONÄPPLE , 2 pers , efterrätt , (smalis) .

 


                        HEJSAN  !


Bästa  efterrätten  är  de  lingonfyllda  och ugnsbakade  äpplena .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

2 äpplen

2 msk vatten

2 msk rårörd lingonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  äpplena  och  kärna  ur  dem  

så  att  det  bildas  ett lagom  stort  hål .

FYLL  dem  med  lingonsylt .

STÄLL  dem i en  liten  ugnssäker form

med ett  par  msk  vatten  i  botten .

STEK  äpplena  i  225  grader  ca  15  min.

SERVERA  med  lite  av den sky  som  bildas .

LYCKA TILL !


KOKT TORSK MED ÄGGSÅS . ( 2 port, middag) . (smalmat) .

 


                           HEJSAN  !


IDAG blir  SÖNDAGS -MIDDAGEN  .

Kokt  Torsk  med  Äggsås . mm.....!


Det är enkelt och gott koka fisken istället för att steka den .

SERVERAD ; med  äggsås så blir det rena  festmaten .

HÄR ÄR RECEPTET :

2  torskbitar eller Alaska  Pollock  a' 150 g

2 dl fiskbuljong - tärning 

SÅS  :

1 - 2  kokta ägg 

1/2 msk  olja 

1  msk  vetemjöl

1  dl  buljong

1 -2 dl mellanmjölk

salt å vitpeppar 

TILL GARNERING :

1 tsk stenbitsrom  (i liten glasburk)

gräslök

TILL SERVERING ;

hackat kokt ägg , kokt potatis och 

riven morot + valfria grönsaker .


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp buljongen .

LÄGG i fiskbitarna och låt det sakta sjuda 7 - 8 minuter.

HACKA  det kokta ägget .

FRÄS  olja och mjöl i en kastrull .

SPÄD  med buljong och mjölk och låt sjuda 5 minuter .

LÄGG i det hackade ägget och gräslöken .

SMAKA av .    SERVERA med sås, potatis och grönsaker .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

lördag 12 november 2022

MIN , GODA KALOPS MED RÖDBETOR , 2 pers. (middag /lunchrester/ lunchlåda ) (smalmat) .

 


                      HEJSAN  !

Jag  tycker  att ;

KALOPS  ska  serveras  direkt  ur  grytan , ( ger mer smak),

med kokt potatis  och  inlagda  rödbetor .

jag  gör  grytan  på  rostbiff  eller  grytbitar

som  går  lite  fortare  att  laga  än den 

traditionella  högreven .


HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rostbiff eller grytbitar 

2 gula  lökar 

1 morot

1/2 tsk  salt

2 kryddmått svartpeppar

1 tsk mjöl

1 1/2  dl vatten

1 lagerblad

4 kryddpepparkorn

(1 ansjovisfile')

TILL SERVERING :
kokt potatis  kokta rödbetor .


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  det  putsade  köttet i 3 cm  stora  kuber .

DELA  lökarna  i  klyftor  om  de  är  stora .

SKÄR  moroten i  bitar .

FRÄS  köttet i  matfett  i stekgrytan .

KRYDDA  med  salt  och  peppar och  dofta  över 

lite  mjöl .

TILLSÄTT  vatten ,  lagerblad , kryddpepparkorn .

LÅT  småkoka  35 - 40 minuter .

NÄR  kalopsen  är  klar  (tillsätt den mosade ansjovisfilen -

om DU gillar det ) .


SMAKA  av  och servera  kalopsen med potatis

och skivade inlagda rödbetor +

grönsakerna i kalopsen  .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KOKT KYCKLINGFILE' MED RIS OCH CURRY . 2 pers , (middag) , (smalmat ) .

 


                               HEJSAN  !


KYCKLING  är både mager och nyttig mat , 

 emellan varven äter jag smalmat , 

Det här är för mig , det  godaste just nu !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kycklingfile'er

BULJONG :

1 liten gul lök

10 cm purjolök

2 stjälkar selleri

2 morötter

1 palsternacka

2 msk finhackad persilja

1 buljongtärning 

5 dl vatten

SÅS :

1 tsk curry

1 tsk olja

2 dl av buljongen 

1 msk matlagningsyoghurt

TILL SERVERING :

1 1/2 dl kokt ris per person .


SÅ HÄR GÖR DU :

ANSA grönsakerna och skär i bitar .

KOKA  upp vatten och buljongtärning .

LÄGG i file'erna  och låt sjuda i 12 - 15 min.

LÄGG i grönsakerna  efter 8 min, och låt dem 

koka med i resten av tiden .

DE ska vara knappt mjuka .

SÅS :

FRÄS curryn i en aning olja .

SPÄD med buljongen .TILLSÄTT yoghurten .

SMAKA av .

SKÄR upp file'erna  och servera med grönsakerna, 

kokt ris och såsen .


SMAKLIG  MÅLTID  !

LYCKA TILL ! 


fredag 11 november 2022

MIN GODA KYCKLING MED BACON & VALNÖTTER , 4 Port , (middag / lunchlåda )

 


                 HEJSAN  !


Med Kyckling som bas kan Du enkelt 

laga nya varierande måltider .

Servera med härligt smakande tillbehör

som bacon å valnötter .


HÄR ÄR RECEPTET :

4  kycklingfile'er 

1 msk oliv-eller rapsolja

1 paket tärnat bacon

1 burk kronärtskockshjärtan 

2 dl kycklingbuljong - 1/2 tärning 

1 tsk dijonsenap

2 grovt skurna tomater

salt å peppar

50 g grovhackade valnötter

2 msk hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BRYN  kycklingfile'erna  runt om i en fettsnål panna 

i olja ca 6 minuter, lägg file'erna åt sidan .

Bryn baconet i samma stekpanna . Låt det rinna av på 

hushållspapper .

2)  SKÄR  kycklingfile'erna  mitt  itu på längden  och 

lägg tillbaka i pannan ,  låt dem bli varma ,  kontrollera

att kycklingen är genomstekt .

Dela kronärtskockshjärtana mitt itu och blanda med kycklingen .

3 )  HÄLL över buljongen, tillsätt senap och tomater .

Låt puttra några minuter tills kycklingen är helt färdig .

Smaka av med salt och peppar .

Strö över valnötter, persilja och bacontärningar .

SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL!

torsdag 10 november 2022

ANTON , 4 år gillar KOKOSBOLLAR , (godis ) . 15 st .

 


                           HEJSAN  !


När  Anton var 4 år , - det bästa han visste då ,

var att laga mat med mamma ,

men ,  mest gillar han att göra kokosbollar .


JAG ÄLSKAR DOM HÄR !

Säger Anton !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl havregryn

1 dl socker

1 msk kakao

75 g smör/ margarin 

1 msk mjölk

1 msk starkt kaffe

2 msk O' boy 

kokosflingor 


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  havregryn,  socker,  kakao,

smör,  mjölk,  kaffe och O' boy .

RULLA  smeten till bollar  och rulla

dom i kokosflingorna .


LYCKA TILL !


onsdag 9 november 2022

MONAS NUTELLA GROTTOR , 25 st , (till fika- eller te - stunden ) .

 


                         HEJSAN !


Min goda vän MONAS tittade förbi en dag ,

jag fick igång kaffebryggar' n ,

och jag smakade på dessa goda underverk !!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  rumsvarmt smör

1 dl strösocker 

2 1/2 - 3 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

4 1/4 dl vetemjöl

2 msk kakao

FYLLNING :

2 dl Nutella


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Rör ihop smör och strösocker .

2)  BLANDA ihop vaniljsocker,

bakpulver,  vetemjöl och kakao 

och sikta ner det i smörblandningen .

Blanda ihop det till en deg .

3)  DELA degen i 25 delar ,  och 

rulla dem till kulor .

Lägg dem i små pappersformar på 

en plåt, tryck ett hål i mitten på varje

kaka , (det behöver inte vara så djupt ) .

4)  GRÄDDA  kakorna mitt i ugnen  i

ca 18 minuter.

Ta ut dem och tryck till hålet en gång 

till så att det blir lite djupare .

Låt kakorna svalna på plåten .

5)  SPRITSA  generöst med Nutella i 

hålen på varje kaka .


HA EN TREVLIG FIKA / TE -STUND .


LYCKA TILL !