onsdag 16 november 2022

ETT ANNAT FÖRSLAG PÅ MUSLI .....

 


                   HEJSAN  !


För  min del är denna MUSLI ,  för kraftig ,

men herrarna i familjen gillar den ! ? .

 VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl rågflingor

2 dl havregryn

2 dl russin

1 dl vetegroddar 

2 dl grovt vetekli

1/2 dl rostade hackade nötter eller

sesamfrö

1 /2 dl linfrö 


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA och förvara i burk med

tättslutande lock på torr och sval plats .


Det är ju enkelt att göra och snabbt går det .

Gott till yoghurt, fil .

LYCKA TILL !





NU NÄRMAR VI OSS FÖRSTA ADVENT ......

 



                     NU  NÄRMAR  SIG  FÖRSTA ADVENT ..

                      MED ALLT VAD DET INNEBÄR .....!

                                                     (fortsättning  följer ....)

                        TACK !

CRANKS GROVA BULLAR , (frukostbullar )

 


                     HEJSAN ! 


CRANK  ,  var en medarbetare på ett av de sjukhus 

jag har arbetat på .  Han var engelsman,  gillade att 

baka  och  helst  bröd av olika slag .

Här är ett av alla  bröd- bullar som  CRANK  bakade .


HÄR ÄR RECEPTET :

7 dl grahamsmjöl

4 dl havreflingor

6 dl vatten 

25 g jäst

1/2 dl vatten

1 1/2  tsk salt

1 1/2  msk honung

4 dl vetemjöl

1 dl hackade, torkade  aprikoser 


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  grahamsmjöl och havreflingor i en

stor  bunke . 

 VÄRM  vatten till lite mer än  handvarmt , 45 - 50 grader .

HÄLL vattnet  över mjöl och flingor och låt det 

stå i 30 minuter .

RÖR ut jästen i ca 1/2 dl ljummet vatten .

BLANDA ner  salt och honung  och rör om .

ARBETA in vetemjölet tills degen släpper bunkens kanter.

LÅT degen  jäsa till dubbel storlek på dragfri plats i 50 min.

TA upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  arbeta den  på  nytt .

FORMA  den till  runda  bullar .

LÅT  dem  jäsa  på  plåt  i  ca  40 minuter .

GRÄDDA  i  200 grader ca 15 - 20 minuter .

mm...!

LYCKA TILL !


tisdag 15 november 2022

TIPS !

 

TIPS !


AVOKADO - GÅS !

Mosa  lite Avokado direkt på ett knäckebröd

och strö över lite örtsalt .

Du kan också göra en röra med  Avokado ,

pressad citron, vitlök och ketchup 

och lägga det på brödet .  TACK !

måndag 14 november 2022

MIN LÄCKRA LAXLASAGNE , 4 port , (middag / lunchrester) (smalmat) .

 


                        HEJSAN  !

Så här gjorde jag !

Med keso istället för ostsås blir Lasagnen  en

riktig smal - rätt .

Här i en riktig lyxig variant  med  lax och bladspenat .


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g keso ,  naturell 

4 - 6 lasagneplattor 

400 g tinad bladspenat

4 skivor rökt lax

salt , peppar

SÅS :

2 msk smör

1 msk vetemjöl

4 dl  mjölk

1 dl riven  mager  ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VARVA  keso,  lasagneplattor, bladspenat ,

lax och kryddor i en ugnsform .

2)  SMÄLT  smöret i en teflonkastrull .

Pudra över mjölet och späd med mjölk till

en slät sås .  Låt  den sjuda i några minuter .

3)  FÖRDELA  såsen  på  toppen  av 

lasagnen .  Strö över ost .

TILLAGA  i 30 minuter i 200 grader 

tills den fått fin färg .

mm...! så gott kan DU tro !

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 13 november 2022

LINGONÄPPLE , 2 pers , efterrätt , (smalis) .

 


                        HEJSAN  !


Bästa  efterrätten  är  de  lingonfyllda  och ugnsbakade  äpplena .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

2 äpplen

2 msk vatten

2 msk rårörd lingonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  äpplena  och  kärna  ur  dem  

så  att  det  bildas  ett lagom  stort  hål .

FYLL  dem  med  lingonsylt .

STÄLL  dem i en  liten  ugnssäker form

med ett  par  msk  vatten  i  botten .

STEK  äpplena  i  225  grader  ca  15  min.

SERVERA  med  lite  av den sky  som  bildas .

LYCKA TILL !


KOKT TORSK MED ÄGGSÅS . ( 2 port, middag) . (smalmat) .

 


                           HEJSAN  !


IDAG blir  SÖNDAGS -MIDDAGEN  .

Kokt  Torsk  med  Äggsås . mm.....!


Det är enkelt och gott koka fisken istället för att steka den .

SERVERAD ; med  äggsås så blir det rena  festmaten .

HÄR ÄR RECEPTET :

2  torskbitar eller Alaska  Pollock  a' 150 g

2 dl fiskbuljong - tärning 

SÅS  :

1 - 2  kokta ägg 

1/2 msk  olja 

1  msk  vetemjöl

1  dl  buljong

1 -2 dl mellanmjölk

salt å vitpeppar 

TILL GARNERING :

1 tsk stenbitsrom  (i liten glasburk)

gräslök

TILL SERVERING ;

hackat kokt ägg , kokt potatis och 

riven morot + valfria grönsaker .


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp buljongen .

LÄGG i fiskbitarna och låt det sakta sjuda 7 - 8 minuter.

HACKA  det kokta ägget .

FRÄS  olja och mjöl i en kastrull .

SPÄD  med buljong och mjölk och låt sjuda 5 minuter .

LÄGG i det hackade ägget och gräslöken .

SMAKA av .    SERVERA med sås, potatis och grönsaker .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !