lördag 19 november 2022

SINGELPAPPANS GODA BRÖD . FRÅN VARDAG TILL FEST .

 

                       HEJSAN  !


TEDS GODA BRÖD !

TED är singelpappa och älskar att baka .

Barnen är 8 och 10 år .

Och älskar när pappa bakar .

- det här brödet gillar jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl solroskärnor

1/2 dl nötter av valfri sort

3/4 dl fiberhusk

3/4 dl sesamfrön 

godast skalade

3/4 dl pumpakärnor

1/2 dl linfrö

100 g smält smör 

1 dl bakprotein

2 dl kräm fraiche

eller smetana

1 dl fet yoghurt

3 ägg

2 tsk bakpulver

1/2 - 1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  MIXA ihop alla ingredienser med visp ordentligt .

Lägg i bakplåtspapper i en rektangulär form (28x10 cm)

och kleta ut smeten .  Platta till med en stekspade .

2)  SÄTT in i ugnen på 170 grader (varmluft)  ca 45 minuter .

Kolla med sticka att brödet är färdigbakat, det brukar ta 

40 - 45 minuter .

3)  LÅT svalna av lite, skär i skivor och lägg in i frysen,

lägg bakpapper emellan skivorna, annars kan det vara

svårt att få isär dem .

4)  TA ut så många skivor DU behöver och rosta .


LYCKA TILL !


                       

onsdag 16 november 2022

ETT ANNAT FÖRSLAG PÅ MUSLI .....

 


                   HEJSAN  !


För  min del är denna MUSLI ,  för kraftig ,

men herrarna i familjen gillar den ! ? .

 VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl rågflingor

2 dl havregryn

2 dl russin

1 dl vetegroddar 

2 dl grovt vetekli

1/2 dl rostade hackade nötter eller

sesamfrö

1 /2 dl linfrö 


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA och förvara i burk med

tättslutande lock på torr och sval plats .


Det är ju enkelt att göra och snabbt går det .

Gott till yoghurt, fil .

LYCKA TILL !





NU NÄRMAR VI OSS FÖRSTA ADVENT ......

 



                     NU  NÄRMAR  SIG  FÖRSTA ADVENT ..

                      MED ALLT VAD DET INNEBÄR .....!

                                                     (fortsättning  följer ....)

                        TACK !

CRANKS GROVA BULLAR , (frukostbullar )

 


                     HEJSAN ! 


CRANK  ,  var en medarbetare på ett av de sjukhus 

jag har arbetat på .  Han var engelsman,  gillade att 

baka  och  helst  bröd av olika slag .

Här är ett av alla  bröd- bullar som  CRANK  bakade .


HÄR ÄR RECEPTET :

7 dl grahamsmjöl

4 dl havreflingor

6 dl vatten 

25 g jäst

1/2 dl vatten

1 1/2  tsk salt

1 1/2  msk honung

4 dl vetemjöl

1 dl hackade, torkade  aprikoser 


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  grahamsmjöl och havreflingor i en

stor  bunke . 

 VÄRM  vatten till lite mer än  handvarmt , 45 - 50 grader .

HÄLL vattnet  över mjöl och flingor och låt det 

stå i 30 minuter .

RÖR ut jästen i ca 1/2 dl ljummet vatten .

BLANDA ner  salt och honung  och rör om .

ARBETA in vetemjölet tills degen släpper bunkens kanter.

LÅT degen  jäsa till dubbel storlek på dragfri plats i 50 min.

TA upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  arbeta den  på  nytt .

FORMA  den till  runda  bullar .

LÅT  dem  jäsa  på  plåt  i  ca  40 minuter .

GRÄDDA  i  200 grader ca 15 - 20 minuter .

mm...!

LYCKA TILL !


tisdag 15 november 2022

TIPS !

 

TIPS !


AVOKADO - GÅS !

Mosa  lite Avokado direkt på ett knäckebröd

och strö över lite örtsalt .

Du kan också göra en röra med  Avokado ,

pressad citron, vitlök och ketchup 

och lägga det på brödet .  TACK !

måndag 14 november 2022

MIN LÄCKRA LAXLASAGNE , 4 port , (middag / lunchrester) (smalmat) .

 


                        HEJSAN  !

Så här gjorde jag !

Med keso istället för ostsås blir Lasagnen  en

riktig smal - rätt .

Här i en riktig lyxig variant  med  lax och bladspenat .


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g keso ,  naturell 

4 - 6 lasagneplattor 

400 g tinad bladspenat

4 skivor rökt lax

salt , peppar

SÅS :

2 msk smör

1 msk vetemjöl

4 dl  mjölk

1 dl riven  mager  ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VARVA  keso,  lasagneplattor, bladspenat ,

lax och kryddor i en ugnsform .

2)  SMÄLT  smöret i en teflonkastrull .

Pudra över mjölet och späd med mjölk till

en slät sås .  Låt  den sjuda i några minuter .

3)  FÖRDELA  såsen  på  toppen  av 

lasagnen .  Strö över ost .

TILLAGA  i 30 minuter i 200 grader 

tills den fått fin färg .

mm...! så gott kan DU tro !

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 13 november 2022

LINGONÄPPLE , 2 pers , efterrätt , (smalis) .

 


                        HEJSAN  !


Bästa  efterrätten  är  de  lingonfyllda  och ugnsbakade  äpplena .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

2 äpplen

2 msk vatten

2 msk rårörd lingonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  äpplena  och  kärna  ur  dem  

så  att  det  bildas  ett lagom  stort  hål .

FYLL  dem  med  lingonsylt .

STÄLL  dem i en  liten  ugnssäker form

med ett  par  msk  vatten  i  botten .

STEK  äpplena  i  225  grader  ca  15  min.

SERVERA  med  lite  av den sky  som  bildas .

LYCKA TILL !