fredag 25 november 2022

FARFARS GODA JUL- RÅGBRÖD ., 2 LIMPOR .

 


                               HEJSAN !

Varje JUL , var det farfar som skulle baka bröd .

Till det här brödet har farfar använt tre olika sorters mjöl .

När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan

alltid vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,

dels för att jäs förmågan förbättras .


HÄR ÄR RECEPTET :
för 2 bröd .

1/2 liter mjölk , röd 

1/2 liter lättmjölk

50 g jäst

1 msk salt

5 1/2 dl rågsikt

9 dl rågmjöl

8 dl vetemjöl

bakplåtspapper eller smör till plåten .

UGNSVÄRME :  225 grader

ca 45 min i ugnen .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM  mjölken till 37 grader - fingervarm .

2)  SMULA sönder jästen i en degbunke och 

häll på mjölken .   Rör tills jästen har löst sig .

3)  RÖR ner rågsikt och rågmjöl.

Arbeta degen ordentligt .

4)  BLANDA vetemjöl, lite i sänder så att degen

inte blir för hård.  Spara lite mjöl till utbakningen 

5)  STRÖ lite vetemjöl över degen . Låt den jäsa 

till dubbel storlek på varm, dragfri plats, ca 1 timme.

Täck över med bakduk .

6)  TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den .

Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper .

7)  LÅT jäsa i 30 minuter .

8)  PENSLA bröden med lite varmt vatten .

Nagga dem med en gaffel .

9)  GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 minuter, eller

tills bröden verkar genomgräddade .

mm..så goda !  

   

SERVERA   med    JUL skinka och senap, eller köttbullar 

och rödbetssallad , eller en god Julost .


GOD JUL ,  LYCKA TILL !

 



JULENS GODASTE KAKOR ! BAKA & FRYS IN . ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER,

 


                             HEJSAN ! 


Den här ruskigt goda JULKAKAN  ska Du inte frysa in .

Ju längre den står ,  invirad i plast,  ju mer kommer 

smakerna fram .

Denna  julkaka har jag gjort sen barnen  var små 

och den är lika god ännu .

UGN :  150 - 175 grader

GRÄDDNINGSTID : 1 timme .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver 

1/2 tsk kanel

1/2 tsk salt

50 g grovhackade valnötter

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg 

1/2 dl mjölk

1 stort äpple i tärningar 

1 dl russin 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  mjöl, bakpulver , kanel och salt väl 

och rör ner valnötterna .

2)  RÖR matfett och socker vitt och poröst .

3)  TILLSÄTT äggen ett i sänder och därefter mjöl -

- blandningen omväxlande med mjölken .

4)  BLANDA sist ner äppeltärningarna och russinen 

och häll smeten i väl smord och bröad /mjölad avlång 

kakform .

5)  GRÄDDA  kakan på mellanläge i ugnen  och känn

efter med en sticka att den är torr inuti .

6)   LÅT KAKAN svalna något innan den serveras .


"Riktiga frukt-Julkakor med sukat "- var inte gott 

sa barnen , så därav denna variant .


GOD JUL och LYCKA TILL !


torsdag 24 november 2022

SMYGSTARTA JULENS , SLÄTA LÄTTA - HOVKAKOR . 30 ST .

 

                HEJSAN  !


KAKORNA är lätta , spröda  och  ljusa till färgen 

mm... ack så goda !

Det är från farmors bakbok , som hon gjorde 

till varje Jul .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g florsocker

300 g smör/margarin

450 g vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner smöret i mjölet ,  tillsätt  florsocker 

och rör samman degen ,  rör inte för kraftigt .

RULLA  degen i ca 3 cm tjock rulle och lägg i 

kylskåpet tills degen kan skäras i tunna skivor.

LÄGG skivorna på bakplåtspapper och grädda 

i 200 grader i ca 6 minuter . Låt svalna lite .


LYCKA TILL !


tisdag 22 november 2022

SMYGSTARTA JULEN , MED PLUM - KAKA ,

 

                           

                          HEJSAN !



DENNA kaka bakar vi alltid till Jul, i god tid så den kan stå till sig 

en vecka i rumstemperatur .

Vad namnet plum kommer ifrån vet jag inte 

men vi har alltid kallat den Plum ?? - kaka .?

Farmor , mormor  har alltid sagt Plumkaka ?

DU kan spara den till Julen om DU vill 

men ha den i kylen då ! 

TA framkakan några  dagar  före Jul och

 ha den i rumstemperatur .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör/margarin

250 g socker

4 ägg

250 g mjöl

1 tsk bakpulver

50 g mandel grovt hackad

100 g russin

*3 msk madeira  eller konjak 

*(kan uteslutas)

35 g pomeransskal

50 g sukat

50 g mörk choklad


SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT russinen dra i konjak eller madeira 

över natten .

RÖR  socker och smör vitt och pösigt ,

rör ner äggen ett åt gången .

TA  ifrån lite mjöl och blanda och blanda 

det med frukterna .

RESTEN av mjölet blandas med bakpulver

och rörs ner i degen .

TILL sist rörs de mjölade frukterna ner i degen 

 och smeten klickas i en välsmord och bröad form.

SÄTT kakan i KALL UGN ,  när temperaturen 

når 160 grader  ska kakan stå inne i ytterligare

1 1/2 timme ,  mm..så god !

LYCKA TILL !

GOD JUL !


SMYGSTARTA JULEN ! DUBBLA SYLTKAKOR , 50 ST . MED STJÄRNA I MITTEN ,

 


                            HEJSAN !

Lika vackra som de är goda  är dessa syltkakor  som lagts ihop 

två och två  med len vaniljfyllning  emellan ,  


mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

MÖRDEG :

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör , rumstempererat 

1/2  ägg      

FYLLNING :

75 g smör ,  rumstempererat 

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3/4 dl hallonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

MÖRDEG :

1)  BLANDA  mjöl , socker och smör  till en smulig deg .

Tillsätt  ägg och arbeta  snabbt ihop till en deg .

Låt vila i kyl , insvept i plast  ca 30 minuter .

Sätt  ugnen på 175 grader .

2)   KAVLA ut degen .

Ta ut rundlar med  mått, gärna  med krusad  kant,  

diametern ska vara ca 5 cm .

Lägg  kakorna på plåtar med bakplåtspapper .

Ta med litet stjärnformat mått ut ett hål på hälften

av kakorna .

3)   GRÄDDA mitten av ugnen ca 9 minuter.

Låt kakorna  svalna .

4)   FYLLNING :  RÖR  samman  smör, florsocker 

och vaniljsocker till fyllningen .    

Lägg samman  kakorna med kräm mellan , de med

stjärnformat  hål  ska vara överst .

Klicka sylt i hålet .  mm..himla goda !


LYCKA TILL !

GOD - JUL !


                  

lördag 19 november 2022

SINGELPAPPANS GODA BRÖD . FRÅN VARDAG TILL FEST .

 

                       HEJSAN  !


TEDS GODA BRÖD !

TED är singelpappa och älskar att baka .

Barnen är 8 och 10 år .

Och älskar när pappa bakar .

- det här brödet gillar jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl solroskärnor

1/2 dl nötter av valfri sort

3/4 dl fiberhusk

3/4 dl sesamfrön 

godast skalade

3/4 dl pumpakärnor

1/2 dl linfrö

100 g smält smör 

1 dl bakprotein

2 dl kräm fraiche

eller smetana

1 dl fet yoghurt

3 ägg

2 tsk bakpulver

1/2 - 1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  MIXA ihop alla ingredienser med visp ordentligt .

Lägg i bakplåtspapper i en rektangulär form (28x10 cm)

och kleta ut smeten .  Platta till med en stekspade .

2)  SÄTT in i ugnen på 170 grader (varmluft)  ca 45 minuter .

Kolla med sticka att brödet är färdigbakat, det brukar ta 

40 - 45 minuter .

3)  LÅT svalna av lite, skär i skivor och lägg in i frysen,

lägg bakpapper emellan skivorna, annars kan det vara

svårt att få isär dem .

4)  TA ut så många skivor DU behöver och rosta .


LYCKA TILL !


                       

onsdag 16 november 2022

ETT ANNAT FÖRSLAG PÅ MUSLI .....

 


                   HEJSAN  !


För  min del är denna MUSLI ,  för kraftig ,

men herrarna i familjen gillar den ! ? .

 VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl rågflingor

2 dl havregryn

2 dl russin

1 dl vetegroddar 

2 dl grovt vetekli

1/2 dl rostade hackade nötter eller

sesamfrö

1 /2 dl linfrö 


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA och förvara i burk med

tättslutande lock på torr och sval plats .


Det är ju enkelt att göra och snabbt går det .

Gott till yoghurt, fil .

LYCKA TILL !