torsdag 15 december 2022

MIN GODA FISK MED MANDELTÄCKE , 4 PORT , (lunch/middag) .

 


                               HEJSAN  !


FINA FISKEN ,

Serverar jag gärna  under ett gyllene 

bröd - och  mandeltäcke.

Det blir både gott  och vackert .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g djupfryst sejfile' eller

annan vit fisk .

salt , peppar

2 skivor vitt formbröd

50 g riven ost 10 %

2 äggulor

25 g flagad mandel 

SERVERING :

potatismos 

gröna ärter 

UGN : 225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HALV-TINA fiskblocket och skär 

det i 2 cm tjocka skivor .

Lägg skivorna tätt intill varandra på ett

smort ugnssäkert fat .  Salta och peppra .

2)  KANTSKÄR  brödet och smula det .

Rör i ost och äggulor med en gaffel.

Fördela massan över fisken .

Strö över mandel .

Stek mitt i ugnen tills fiskköttet är vitt

och fast , ca 20 minuter .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


onsdag 14 december 2022

MIN SAFFRANSKYCKLING MED SVAL SÅS , 4 port .( lunch /lunchlåda / middag)

 


                    HEJSAN !

LITE  inspiration  och se vardagskycklingen 

blir så här fin !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile

1 påse tandoori kryddmix 

spice mix

2 dl naturell lättyoghurt

3 dl basmatiris

0, 25 g saffran (1/2 påse)

SÅS :

10 cm riven grön gurka

1 dl lättyoghurt

salt ,  peppar

SERVERING :

Salladsblad , skivade tomater ,  (kokt vaxböna , från fryspåse)


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKÄR kycklingfileerna  i  2  cm tjocka bitar .

Blanda kryddmix och yoghurt .

Lägg i kycklingköttet och marinera i 30 minuter.

2)   LÄGG kycklingbitarna i en ugnsfast form .

Stek dem i  ugnen i  25 minuter ,

Kontrollera att kycklingen är genomstekt .

3)  KOKA  under tiden riset enligt anvisning , tillsätt 

dessutom saffran i vattnet .

Rör om och lägg på locket .

4)  RIV gurkan grovt  och låt rivet rinna av i ett durkslag

eller krama försiktigt .

Blanda gurka och yoghurt.

Smaka av med salt och pepparmix .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MINA SNABBA MORGONLIMPOR , 2 ST . TILL JULSKINKAN .

 


                            HEJSAN  !


DETTA BRÖD  har vi  oftast till Julskinkan 

Förutom detta bröd har vi en favorit till .

Men vi börjar med detta 

Så enkelt att göra ,  det ska ställas in i KALL UGN !!

Ljuvligt mjuka och saftiga limpor som går lätt 

att skära upp i tunna skivor .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

 1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl Special vetemjöl

8 dl rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen i en bunke och

lös upp den i det fingervarma vattnet .

2)  RÖR ner sirap,olja och salt .

3)  BLANDA  ner mjölen  och knåda

till en smidig deg .

4)  DELA  degen i två bitar och forma 

dem till limpor .

Lägg dem bredvid varandra på en plåt

med bakplåtspapper .

Lägg även en bit bakplåtspapper mellan 

limporna .

5)  SÄTT IN BRÖDEN I EN KALL UGN .

 i mitten av ugnen och sätt temperaturen på 200 grader.

Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.

6)  LÅT bröden stå i ugnen i ca 50 minuter .


Riktigt Goda med julskinka och senap !

GOD JUL och LYCKA TILL !



tisdag 13 december 2022

3) MIN ENKLA FRUKTKAKA ,

 

                                             HEJSAN  !

Kakan har vi gjort i många år , tänker 

nu ska jag göra en annan fruktkaka men 

återkommer ideligen till denna mjuka kaka .

Den här kakan är enkel att göra 

och så himla god !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

200 g smör/margarin

2 1/3 dl strösocker 

3/4 dl sötmandel (= 50 g)

4 ägg 

rivet skal av 1 citron


SMAKTILLSATSER :

65 g suckat

100 g russin

65 g syltade apelsinskal

65 g bigarråer 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR matfett och socker vitt och poröst .

Tillsätt äggulorna .

Blanda smaktillsatserna ,  mandeln och 

citronskalet med mjölet blandat med bakpulvret

och rör ner detta i äggsmeten .

VISPA vitorna till hårt skum och vänd försiktigt 

ner det .

SLÅ smeten i en smord och bröad form .

GRÄDDA  i 175 grader i ca 1 timme .

Låt kakan ligga kvar i formen en stund innan den stjälps upp.

Kakan håller sig saftig och god i minst 3 veckor .


GOD JUL och LYCKA TILL !





måndag 12 december 2022

JULENS GODA HAVREBRÖD MED DADLAR & HONUNG , 1 LIMPA

 

                       HEJSAN !


Det är enkelt att baka limpor.  Smaksätt dem med dadlar,

russin, choklad och nötter .

Dags att njuta av rejäla och goda mackor .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

3 dl kallt vatten

2 msk honung

2 msk rapsolja

1 tsk salt

2 1/2 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl fint rågmjöl

5 1/2 dl vetemjöl eller special vetemjöl

1 dl dadlar , hackade


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA ner jästen i en bunke .

Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp .

Tillsätt resten av vattnet samt honung, olja och salt .

Rör i havregryn och tillsätt sedan rågmjöl och vete-

mjöl .

Knåda i 4 minuter, tillsätt dadlarna och knåda ytterligare

4 - 6 minuter till en smidig deg .

2) LÄGG degen i en lätt oljad bunke , täck den med 

plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek  i ca 1 timma.

3)  TA upp degen och knåda den någon minut på lätt mjölat 

bakbord .

Lägg den i en smord och mjölad bakform ca 1 1/2 liter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

4) SNITTA brödet och ställ det i nedre delen av ugnen .

Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet i 50 min.

Låt det svalna på galler under bakduk för en mjuk och härlig 

skorpa .

Ett riktigt gott Jul-bröd !


GOD JUL och LYCKA TILL !




lördag 10 december 2022

LUTFISK MED SENAPSSÅS , 4 PORT .

 


                                   HEJSAN  !


GILLAR NI  lutfisk med senapssås ?

mm...!

Trots att jag har ätit Lutfisk varje år till jul ,

så ser jag alltid fram emot det , så himla gott .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kg Lutfisk 

1 msk salt

2 msk smör / margarin

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

2 msk fransk senap

1/2  msk brun farin 

1 tsk salt

1 kryddmått  peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1) LÄGG lutfisk i vatten enligt förpackningens anvisning .

Lägg lutfisken i en mikrosäker form .

Täck formen .

Tillaga i mikrovågsugn , full effekt(max 800 W) ,

ca 10 minuter .

Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare ca 10 min.

Strö över salt och låt stå ca 5 min för värmeutjämning .

2) SMÄLT  matfettet i en kastrull .

Tillsätt vetemjöl och späd med mjölk.

Låt koka ca 5 minuter under omrörning .

Smaksätt såsen med fransk senap, brun farin, salt å peppar.

3) SERVERA såsen till lutfisken .

Kokt potatis och kokt brysselkål passar bra till .

4)  HAR Du inte tillgång till mikrovågsugn , kan lutfisken 

tillagas i en långpanna i 225 grader i ca 45 minuter

övertäckt med aluminiumfolie .


GOD JUL och LYCKA TILL !

               

tisdag 6 december 2022

JULGRANS - BULLE 24 - 25 BULLAR VARSÅGODA !

  


                      HEJSAN !


Detta är en bulle som ser ut som en julgran !

Som jag gjort i flera år, när barnen var små .

Nu är de vuxna, men vill ändå att julgranen 

ska vara på LUCIA  och JULENS Kaffebord .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör

5 dl mjölk

0,5 g  saffran = 2 kuvert,          

*(vill Du inte ha saffran kan Du ta 1-11/2 tsk kardemumma eller både och )

*( då får Du den gula färgen men inte saffran-smaken) .

2 dl strösocker 

1/2 tsk salt

ca 1 1/2 liter vetemjöl 

DEKORATION :
uppvispat ägg + pärlsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA  jästen i en degbunke .

Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm 37 grader .

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .

2)  TILLSÄTT  stött saffran , socker, salt och ägg .

Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .

Jäs den 30 minuter .

3) ARBETA  degen på mjölat bakbord .

4) UTBAKNING TILL JULTRÄD :

LÄGG små  runda  bullar  som  en  triangel  med  2  bullar som skaft - stammen .

BÖRJA med  1 bulle ,2 bullar, 3 bullar...tills Du har 7 bullar längst ner..

och stammen / skaftet .

5)  JÄS, pensla, strö med pärlsocker och grädda.

GRÄDDA  :  TRÄD : i 200 GRADER   20 - 25 MINUTER .

LÅT TRÄDET SVALNA PÅ PLÅTEN .


INNAN DU serverar trädet ,  sätt små födelsedagsljus i varje bulle 

och TÄND LJUSEN !

STÄLL TRÄDET på bordet och  INGEN får ta en bulle när ljusen är  tända !  

Se till att någon VUXEN blåser ut ljusen , - DE BRINNER FORT !


GOD - JUL   TILL ER ALLA  !

LYCKA TILL !