lördag 7 januari 2023

MIN GODA VANILJBUTTERKAKA , 10 bitar .

 


                      HEJSAN  !


DETTA är en härlig vetekaka med god vaniljfyllning 

och mandelspån på  toppen .

Väldigt populär !  Den ska alltid finnas med på 

kaffebordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

1 1/2 dl mjölk

25 g jäst för söta degar

2 krm salt

1/2 dl strösocker

6 - 7 dl vetemjöl

FYLLNING :
2 dl kokt kall vaniljkräm

25 g kallt smör

2 msk strösocker

50 g flagad mandel

UGN :  225 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt mjölken 

och värm degspadet till  37 grader .

Smula sönder jästen i en bunke eller i en matberedare.

Tillsätt  degvätskan och rör ut jästen .

2)  TILLSÄTT  salt, socker och nästan allt mjöl.

Arbeta degen smidig och blank .

Låt den jäsa övertäckt  30 minuter .

3)  FYLLNING :
TA UPP  degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt.

Kavla ut degen till en rektangel ,  ca  30 x 25 cm .

Bred  på  vaniljkrämen  och  rulla  samman  från långsidan .

Skär längden i 4 cm tjocka skivor ,  ställ den på högkant 

i en rund kakform ,  24 cm i diameter .

Låt kakan jäsa under duk ca 20 minuter .

4)  HYVLA  över  kylskåpskallt smör , strö över socker

och mandel .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  30 minuter .


LYCKA TILL !


FESTLIGT RÄK - RIS , 4 PORT .SUPE ' .



                   HEJSAN !


Den här rätten är godast att servera

varm eller ljummen,  så börja med 

att koka riset .


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g färska champinjoner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta 

1 röd paprika

1 morot

150 g rotselleri

750 g räkor  med skal 

eller 300 g skalade

2 tsk flytande smör/margarin

1 msk färskriven ingefära

100 g haricots verts

4 portioner ris 

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1) ANSA  och skiva champinjonerna tunt .

Skala och finhacka lök och vitlök .

Ansa , skölj och strimla paprikan .

Skala och riv moroten grovt .

Skölj och strimla sellerin .

Skala räkorna .

2)  HETTA upp margarinet i en stekpanna 

och fräs svampen .

Tillsätt lök, vitlök, ingefära, paprika , morot 

och selleri .

Låt puttra några minuter .

3)  FÖRVÄLL bönorna några minuter i lättsaltat 

vatten .  LÅT dem rinna av .

Blanda alla ingredienser .

Smaka av med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 6 januari 2023

MINA , FRUKOSTBULLAR MED FRÖN , ca 10 ST .

 

HEJSAN  !


LÅT DEGEN KALL - JÄSA , I KYLEN ÖVER NATTEN -

SEN ÄR DET BARA ATT BAKA UT OCH GRÄDDA 
BULLARNA  DAGEN DÄRPÅ !

Förr om åren när jag arbetade skift på SUS  så satte jag

 degen på kvällen och ställde in degbunken i kylskåpet 

över natten ,  bakade ut dem nästa förmiddag innan                             

jag åkte till arbetet , till  kl  14 00 .

Färdigt och klart tills  barnen slutade skolan  ,

alltid något gott att äta när de kom hem !


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

3 dl kallt vatten 

1 tsk salt

1 msk olja 

1/2 dl 4-korns kross 

eller vetekross

2 dl grahamsmjöl

5 - 6 dl vetemjöl special

PENSLING

1 uppvispat ägg 

1/2 dl linfrö

1/2 dl pumpakärnor

UGN  225 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Häll i lite av det kalla vattnet och 

rör tills jästen löst sig .

Tillsätt resten av vattnet, salt och olja.

Tillsätt de torra ingredienserna och 

arbeta degen någon minut för hand .

2)  TÄCK  bunken med plastfolie och

ställ bunken i kylskåp över natten 

(10 -12 timmar). 

3)  TA ut degen ur kylskåpet och forma 

till bullar på mjölat bakbord .

Lägg bullarna på en plåt med bakpapper

och låt vila i rumsvärme medan ugnen värms.

4)  PENSLA med ägg , strö över linfrö och

pumpakärnor .

GRÄDDA 10 -12 minuter .

ALL LYCKA TILL ! 

mm...! så goda !



BIRGITS , SUPERGODA SOLROSRUTOR I LÅNGPANNA , ca 20 ST .

 

                               HEJSAN !


DET här är praktiskt  -  DU  häller  upp degen 

direkt i långpannan och plattar sen ut den med

mjölade händer !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör /margarin

5 dl vatten

50 g jäst

1 tsk salt

1 dl solroskärnor

6  dl rågsikt

6 - 7 dl vetemjöl special

TILL PENSLING :

vatten 

solroskärnor

UGN  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret .  Häll i vattnet och 

värm till fingervärme 37 grader .

2)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt degspadet och rör om tills jästen

löst sig .

3)  TILLSÄTT  salt,  solroskärnor , rågsikt

och nästan allt vetemjöl special .

Arbeta degen smidig i maskin eller för hand.

Låt degen jäsa övertäckt  ca 40 minuter .

4)  SKRAPA  ner degen i en långpanna 

ca 30 x 40 cm, klädd med bakpapper .

Platta ut degen med handen och markera 

rutor med mjölad kniv .

5)  LÅT brödet jäsa övertäckt ca 30 minuter .

Pensla med ljummet vatten och strö över solroskärnor.

6)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20 - 25 min.

Stjälp upp på galler och låt kallna under bakduk .

mm..! himla gott , med leverpastej och gurka 

eller vad DU gillar !

ALL LYCKA TILL !

onsdag 4 januari 2023

BIRGITS , LANTBRÖD , 2 ST .

 


                          HEJSAN  !


BIRGIT och jag ,  vi fann varandra ,  när Birgit kom 

till den avdelningen , jag  arbetade på .

Birgit  var en rackare på att baka  .

En dag hade hon med sig detta ljuvligt goda bröd .


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl  vatten

2 msk olja

25 g jäst

1 1/2 tsk  salt

ca 14  dl ljust lantbrödsmjöl 

TILL PENSLING :

vatten

UGN : 275 grader ,  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LJUMMA  vattnet  till fingervärme 

37 grader ,  och  tillsätt  oljan .

2) SMULA jästen i en bunke .

Tillsätt vätskan och rör om tills jästen 

löst sig .

3)  TILLSÄTT salt och nästan allt mjöl,

spara lite till utbakningen .

Arbeta degen kraftig för hand  eller i maskin .

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

4)  TA UPP degen på mjölat bakbord och forma

till två runda bröd .

Låt jäsa övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 40 min.

5)  SKÅRA mönster i brödet med vass kniv eller små

jack med sax .

Pensla med vatten .

Strö över lite mjöl .

GRÄDDA 5 minuter  mitt  i  ugnen på 275 grader .

Sänk till 200 grader och grädda vidare ca 15 minuter .

Låt svalna på galler utan bakduk .


Detta är ett lantbröd med knaprig skorpa .

Passar utmärkt att servera till en varm sallad 

eller lätt lunch .


LYCKA TILL !




UGNSBAKAD TORSK MED BACON OCH GRÖNKÅL , 4 PERS . ( middag / lunchlåda, om det blir något över) .

 


                HEJSAN  !


Jag fick bara lite grann grönkål över,  från julen som var .

Vad ska jag göra med detta ??  tänkte jag .

Lägg det över något sa maken !  typ fisken, vi ska äta idag.

Sagt och gjort ...!

Resultatet blev en fantastisk middag 

rik på både festkänsla och matglädje .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar ryggfile' av torsk

1 paket bacon

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 dl vitt vin

1 1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

MANDELPOTATISMOS :

1 kg mandelpotatis

50 g smör/ margarin

1 1/2 dl mjölk

2 nypor salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 200 grader . 

Skiva baconet i bitar, hacka purjolöken,

kålen  och vitlöksklyftan .

2)  STEK  baconet knaprigt i en het stekpanna,

när det börjar bli klart, tillsätt purjolöken , 

kålen och vitlöken .

Låt det fräsa på ett par minuter till .

Vänd  ner osten och smaka av med salt å peppar .

3)  LÄGG  torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runtom och fördela baconröran 

uppe på torskbitarna .

Häll på vinet och grädden i formen .

Baka i mitten av ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut, garnera gärna med finhackad grönkål 

och servera direkt .

4)  MANDELPOTATISMOS :

SKALA  potatisen och lägg i en kastrull, fyll

på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk

ca 15 minuter .

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

5)  SMÄLT  smöret  och häll i mjölken så att det blir 

en ljummen vätska .

Mosa potatisen med en hand visp och rör ner vätskan.

Smaka av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .

SMAKLIG MÅLTID  !


LYCKA TILL !




tisdag 3 januari 2023

HEMBAKAT BRÖD , RUSTIKT LANTBRÖD , 2 ST

 

          HEJSAN  !


FRÅN  FRUKOST  TILL FEST :

 Det är något alldeles särskilt med bröd 

man bakat själv !   mm....så gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl    vatten

1 tsk jäst , 6 g (torrjäst)          

1 msk salt

3 kryddmått malen 

spiskummin

3 msk sesamfrön

750 g , ca 12 1/2  dl ,

vetemjöl special 

30 g rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HÄLL vattnet i en stor bunke .

Vispa ut jäst, kryddor och frön i vattnet .

Rör i de bägge mjölsorterna och  arbeta 

till en deg med en träslev eller kraftig 

sliickepott .

Plasta in bunken och låt och låt degen 

jäsa i nästan 2 timmar .

2)  SÄTT in 2 ugnståliga  grytor med

lock i ugnen och värm till 275 grader .

Allra bäst blir bröden i gjutjärnsgrytor ,

men vanliga grytor i metall går också bra .

3)  STJÄLP  upp degen på väl mjölat bakbord .

Dela den  och  forma  till 2 limpor med 

lätt hand och degskrapa .

4)  TA ut en gryta , lyft av locket och  lägg i det 

ena brödet .

Sätt  genast  på locket och sätt tillbaka  grytan i 

ugnen .

Gör likadant med nästa bröd .

Grädda i 10 minuter .Sänk värmen till 200 grader 

och grädda ytterligare 20 minuter .

Ta av locket och grädda i 10 minuter till .

Låt bröden svalna på galler utan bakduk .

5)  FRYS in allt bröd som inte går åt samma dag .


LYCKA TILL !