onsdag 18 januari 2023

HÅKANS , CHOKLADKAKA . KALASTÅRTA .

 


                       HEJSAN  !


Den här kakan  ville sonen ha på ett av sina kalas !

Det är en god och dryg chokladkaka, som  räcker 

till många .

Lättbakad  och  med fint  utseende .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

240 g vetemjöl (4 dl)

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

275 g strösocker (3 1/4 dl )

110 g smör/ margarin

2 ägg

50 g blockchoklad 

1 tekopp yoghurt, 200 - 250 g 

50 g hackade valnötter

2 tsk vaniljsocker

GARNERING :
chokladglasyr 100 g

valnötskärnor, 1 påse 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Smöra och bröa en form med ca  26 cm i diameter .

2)  BLANDA  mjöl, bikarbonat  och salt .

Rör socker och smör mjukt och poröst och tillsätt 

äggulorna en i sänder .

3)  SMÄLT blockchokladen i en  torr kastrull på 

lägsta värmen och rör sen ner den .

Rör därefter ner yoghurt och mjölblandningen 

växelvis och sist vaniljsockret och valnötterna .

4)  VISPA  äggvitorna till hårt skum och rör 

försiktigt ner dem i smeten .

Häll blandningen i formen .

GRÄDDA kakan ca 45 minuter, eller tills den 

känns färdig när man provar med en sticka .

5)  SMÄLT 1 hg = 100 g ,  blockchoklad till

glasyren och rör ner 1 msk kallt smör när den är färdig.

Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med

valnötter runt kakan och 5 halva valnötter i mitten .

6)  KAKAN blir god även utan glasyr och kan då lätt

frysas in .

Öka då chokladmängden i kakan till 75 - 100 g .


ALL LYCKA TILL !


måndag 16 januari 2023

BAGARENS MUFFINS , 15 ST .

 


                            HEJSAN  !


RECEPTET  till  de  här  goda  muffinsen

med  hel  äppelskiva  har  vi  fått  av  en  

riktig  sockerbagare  i  Gamla  Stan  i Stockholm  

när  vi  var  där  och hälsade på !

mm...! så goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 - 2  syrliga  äpplen 

2 ägg

2 dl strösocker

50 g smält smör / margarin

knappt 3 dl vetemjöl ( 180 g )

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl gräddmjölk eller mjölk

kanel + strösocker 

pappersformar


SÅ HÄR GÖR DU :
1) VISPA  ägg och socker tills det pöser .

Blanda ner smält smör och gräddmjölk

eller mjölk .

Sist siktat mjöl blandat med vaniljsocker

och bakpulver .

2) FÖRDELA  smeten i vanliga veckade 

bakformar av papper .

Skala och klyfta äpplena - ta  bort kärnhusen 

med en äppelpip .

3)  VÄND äppelklyftorna i en blandning av 

kanel och socker och stick ner en äppelklyfta

i varje muffinsform .

4)  GRÄDDA  i  200 graders ugnsvärme  i  

15 minuter eller tills man kan sticka ner en 

vispsticka  i  kakorna utan att någon smet 

följer  med  upp på  stickan .

himla  goa !


LYCKA TILL !


söndag 15 januari 2023

MINA HEMBAKADE KNÄCKEBRÖD , 5 ST .

 


                       HEJSAN  !


RIKTIGT , RIKTIGT GODA  !

Första  gången , för många år sen  bakades dessa knäckebröd varje vecka ,

tills familjen frågade om jag kunde baka något annat ! !

Så nu tar jag upp det igen mm...!

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl rågsikt

3 dl rågmjöl

2 dl kall mjölk

100 g kallt smör / margarin 

1 tsk salt 

vetegroddar till utbakning .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  mjöl och salt i en bunke .

2)  TILLSÄTT den kalla mjölken och 

arbeta ihop till en  deg .

Arbeta in smöret /margarinet .

3)  DELA  degen i 5 lika stora delar 

och kavla ut tunt i vetegroddar .

4)  LÄGG  på bakpappersklädd plåt

nagga och sporra till trekanter .

5)   GRÄDDA  till ljusbruna i 200 grader .

Det tar 10 minuter .

Låt brödet svalna på plant underlag .


LYCKA TILL !

lördag 14 januari 2023

KOKOSRULLE MED CITRONKRÄM .

 


                     HEJSAN  !


Idag kände jag för den här goda rulltårtan 

till kaffet ,  mm..himla  go' !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

3 dl kokos

3/4 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

FYLLNING :
15 g smör / margarin

2 dl florsocker

1 äggula

skal och saft av 1 citron


SÅ HÄR GÖR DU :
1) VISPA  ägg  och socker poröst .

Blanda i kokos , potatismjöl och 

bakpulver ..

Klä en långpanna med bakplåtspapper

och häll i smeten .

GRÄDDA  genast  i  250 grader,  5 -8 min.

2)  STJÄLP  upp  den  färdiggräddade

kakan på ett bakplåtspapper , bestrött med 

kokos .

Låt den svalna och blanda under tiden 

fyllningen .

3)  FYLLNING :

RÖR smör  /margarin och socker mjukt .

Tillsätt äggulan , citronskal och saft .

Bred krämen över kakan , rulla ihop 

från långsidan och lägg rulltårtan kallt ,

helst  i  frysen .


HOPPAS DET SMAKAR  och LYCKA TILL !

fredag 13 januari 2023

ISTERBAND MED PERSILJEPOTATIS , 4 port .( lunch /lunchlåda) .




                  HEJSAN !

DET här är ju riktigt gott !

Förr om åren åt vi detta lite då och då .
En riktig klassiker  vill jag säga !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

750 g potatis 
1/2 tsk salt
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 kryddmått  mald vitpeppar
2 msk hackad persilja
4 isterband
1 msk smör /margarin
TILLBEHÖR :
inlagda rödbetor
gurka , persilja

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA  potatisen och skär den i skivor .
Koka den mjuk i ca 5 minuter i saltat vatten .

2)  VISPA  ihop mjöl och mjölk i en kastrull.
Koka upp under omrörning .
Sjud stuvningen i ca 5 minuter.
Rör ner potatis och smaka av med salt och 
peppar .  Strö över persilja .

3)  STEK isterbanden på medelstark / svag 
värme i smör i en stekpanna , ca 10 minuter .

4)  SERVERA korven med stuvad potatis ,
inlagda  rödbetor och skivad gurka + klippt
eller hackad persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !




MITT SOLROSBRÖD , 1 ST ,

 


                            HEJSAN  !

En sån smak på detta bröd ... mm !


FRUKT OCH GRÖNT PÅ MACKAN 

Variera det vanliga pålägget på brödet 

med gröna olika blad , rivna morötter 

eller färskost med 1/2 skivat päron .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket jäst ,  50 g

5 dl ljummet vatten , 37 grader

2 tsk salt

1 dl rostade solrosfrön - (finns färdigrostade i påse )

12 - 13 dl  Vetemjöl Special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA jästen i degbunken och rör ut den 

med lite av vattnet .

Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön, samt 

vetemjölet lite i sänder .

Arbeta degen kraftigt med degkrokarna - degen 

blir något lösare än annan bröddeg .

2)  JÄS  degen övertäckt i ca 30 minuter .

Arbeta degen på nytt med degkrokarna i bunken

och häll upp  degen på bakpappersklädd  plåt .

Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.

3)  LÅT  jäsa i 20 - 25 minuter på plåten .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader 

20 - 25  minuter .

Låt brödet kallna på galler .


LYCKA TILL !




torsdag 12 januari 2023

MIN GODA , ÄPPLE - OCH OST - FALUKORV , 4 PERS. ( middag / lunchlåda )

 


                      HEJSAN 


Denna  rätt gjorde  vi  ofta  förr  när  barnen  bodde  hemma .

Uppskattad  av oss  alla  och  även  som  bjudmat  .

Speciellt  uppskattad  av  maken !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 - 6 portioner potatismos

1 äggula 

500 g falukorv

1 msk smör /margarin

3- 4 äpplen

125 g lagrad ost 

2 msk senap 

GARNERING :

persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1) GÖR  potatismoset och  tillsätt  en  äggula .

Smöra  en  ugnsform .   Sätt ugnen på 225 grader .

2) DRA  skinnet  av  korven .

Skär korven i skivor  men  inte  helt  igenom .

Lägg  korven  i  formen .

3)  DELA  kärna ur  och  klyfta  äpplena .

Skär 2/3  av  osten i skivor.

Riv  resten av  osten .

4)  BRED  senap  på  korvskivorna  och  stick  ner

äpple  och  ostskivor . 

Spritsa  eller  klicka  moset  runt  korven .

5)  GRATINERA  i  nedre  delen  av ugnen , ca 15  min .

Strö  över  osten  och  gratinera i  ytterligare 10 min.

GARNERA  med  persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !