tisdag 31 januari 2023

BÖNSOPPA & ÖRTKESELLA , 2 PORT. (lunch / lunchlåda)

 


                          HEJSAN  !


Det  här  gillar  jag !

Vad tycker DU ?


HÄR ÄR RECEPTET :

Mumsig soppa med läckert 

krämig örtkesella på toppen .

1 burk  röda  eller  vita  bönor,  400 g

1  rödlök

1 morot 

2 potatisar 

1/2  purjolök

2 tsk flytande smör/margarin

4 dl hackad färsk timjan 

och persilja

salt , och peppar

ÖRTKESELLA :

1 dl kesella  1%

1/2 dl hackad färsk timjan

och persilja

salt och peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÖLJ bönorna och låt dem rinna av .

Skala lök,  morot  och  potatis, skölj purjolöken .

Skär allt i skivor .

2)  HETTA  upp matfettet i en kastrull och fräs 

grönsakerna .

Späd med buljong  och  låt koka ca 10 minuter .

3)  KÄRNA  ur, skölj och hacka paprikan  .

Blanda ner den och bönorna i soppan .

Låt den koka upp igen  och smaksätt med timjan 

4)  BLANDA till örtkesellan .


SMAKLIG MÅLTID !

FARMORS , GAMMALDAGS LINGONPÄRON , 5 - 6 PERSONER .

 

 

                         HEJSAN  !


Det luktade så gott i köket,  när  farmor gjorde denna efterrätt ,     

 att  få äta efter förrätten ,  mm...väldigt gott ! - med vispgrädde  

och mandelflarn på .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg  små fasta päron 

LAG :

1 liter lingon 

4 dl vatten 

5 dl strösocker

1 kanelstång


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SPARA  några lingon till garnering .

Koka  vatten  och  lingon  10 - 12 minuter 

till  saft .

Sila  och  koka  upp  saften  med  socker 

och  kanel  i  en  rymlig  kastrull .

Dra  bort  från  plattan .

2)  SKALA  päronen,  skär  bort  blomfnaset,

men låt gärna  stjälken  vara  kvar .

Sjud päronen långsamt i saften tills  de  mjuknat .

Det tar uppåt 30 minuter .

Låt dem kallna i lingonsaften .

Päronen håller sig  flera dagar i kylen .


LYCKA TILL !



FISKGRATÄNG MED PARMESANOST OCH RÄKOR , 6 - 8 PORTIONER . (middag / bjudning / lunchlåda)

 


                      HEJSAN  !


FRESTANDE  FINA  FISKAR !

Det  här  är  en  praktisk  och  god  "allt i ett " rätt 

med  alla  ingredienser  i  samma  form .

Perfekt  när  man  själv  vill  umgås  med  gästerna .

Gott  att  servera  en  fräsch  grön  sallad  till !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8 pers.

10 potatisar

1 äggula

2 dl mjölk

4 msk smör / margarin

salt, peppar

800 g  torskfile'

300 - 400 g  färska eller frysta räkor

2 msk smör

4 dl matlagningsgrädde

1/2 dl vitt vin

2 fiskbuljongtärningar 

200 g parmesanost

1 knippa dill 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  potatisen mjuk och mosa ihop den

med  äggula , mjölk  och  smör .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

Klicka  ut  moset  runt  om  kanterna  på  en 

smörad  ugnsfast form .

Lägg torsk - fileerna i mitten .

Lägg på  de skalade räkorna och spara några till 

servering .

2)  SMÄLT  lite smör i en kastrull ,  pudra över 

mjölet och vispa runt .

Tillsätt grädde och låt det tjockna .

Häll i vinet / vatten och smula ner buljongtärningarna.

Riv osten grovt och blanda ner hälften i grädden .

Vispa tills osten smält och smaka av så att såsen 

har tillräcklig sälta .

3)  SÄTT ugnen på 220 grader .

Lägg lite dill över fisken och räkorna och häll över

ostsåsen .

Avsluta med att strö över den resterande osten .

Tillaga mitt i ugnen  i  20 - 25  minuter .

Lägg  på  några  dillvippor och några räkor 

vid serveringen .


TIPS !    AV fisk kan man verkligen få till en riktig festmåltid .

En skvätt vin,  riven pepparrot eller en klick rom lyfter rätterna

till oanade smakhöjder .  Men  även till vardags blir fisken 

något alldeles extra med lite vitlök, smakrik ost eller flytande 

honung .

TACK !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

lördag 28 januari 2023

TORSK MED BRYNT SMÖR OCH PEPPARROT . 4 PORT. ( MIDDAG / LUNCHLÅDA )

 


                           HEJSAN  !


LÄTTLAGAD  VARDAGSLYX  !

Som  Du  fixar  på  en  halvtimme !

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g torskfile'

100 g smör/margarin

färsk pepparrot

4 hårdkokta ägg

TILLBEHÖR :

kokt potatis

gröna ärter

rädisor

GARNERING :  Dill 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÅT  fisken  sjuda  i  saltat  vatten   ca  5  min.

2)  Smält smöret i en kastrull tills det är ljusbrunt 

och doftar nötigt .

3)  Riv  pepparroten .

Skala och finhacka äggen .

4)  Ta upp fisken med hålslev  och låt den rinna av .

5)  Servera fisken med kokt potatis,  kokta gröna 

ärtor ,  rädisor , brynt smör , pepparrot efter smak

och ägghack .

GARNERA  med dill .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KORV MED FETAOST OCH KÖRSBÄRSTOMATER , 4 PERS . ( lunch / lunchlåda )

 


                       HEJSAN  !


Om  DU  vill  kan  Du byta  ut  mot  getost .

Jag  brukar  använda denna  rätt  till  lunch .

Jag  tycker  det  är  alldeles  lagom !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 tjocka  eller  8 smala  korvar 

2  askar  körsbärstomater 

gärna i olika  färger 

olivolja

2 tsk  strösocker

3 msk  pressad  citron

3  msk  vatten

1  ask  babyspenat , ca 80 g

salt å peppar

100 g  fetaost 


SÅ HÄR GÖR DU !

DELA  tomaterna .

Hetta  upp  olivolja  i  en  panna .

Fräs  tomaterna  i  3  minuter .

Strö över sockret och fräs under omrörning  ca, 1/2 minut.

Tillsätt  citronsaften och  vattnet .

VÄND  ner  spenaten  och  sjud  under  omrörning  tills

spenaten  har  mjuknat ,  ca 1/2  minut .

Salta  och  peppra .

STEK eller  grilla  korven .

Lägg  korven  och  grönsakerna  på  tallrikar .

Smula  över  fetaosten .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA  TILL !




torsdag 26 januari 2023

MOROTSMARMELAD , ca 5 dl .

 


                             HEJSAN !


JÄTTEGOD MARMELAD !

med morötter,  citron 

och  ingefära .

Nu är det ett tag sen jag gjorde den  

men ,  mm ...himla god !


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  morötter,  finrivna

1 citron, finrivet skal & saft

1/ 2 tsk  färsk ingefära , finriven

2 dl vatten 

500 g syltsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LÄGG morötter,  citronskal och- saft ,

ingefära och vatten i en kastrull .

Koka det på medelvärme i ca 10 minuter

tills morötterna  mjuknat .

2)  TILLSÄTT  syltsockret och låt det koka 

i 5 minuter 

Var noga med att skumma av marmeladen .

3)  HÄLL UPP  marmeladen i steriliserade 

glasburkar .

Låt burkarna svalna i rumstemperatur .

Förvara marmeladen svalt .


(sterilisering =  sätt ugnen på 75 grader , lägg/ställ väl rengjorda burkar 

i ugnen  i 10 min , ta upp och låt svalna i rumstemperatur )


LYCKA TILL !



onsdag 25 januari 2023

SKÅLLADE RÅGKAKOR - BRÖD . 6 ST .

 

                                     HEJSAN  !


LJUVLIGT  GODA  EXTRA  SAFTIGA  RÅGKAKOR 

Sen  jag  lärde  mig  att  skålla,  så  gör  jag  det oftare !

Det  är  ju  så  enkelt  att  göra .

Bröden blir verkligen saftigare  och  fylligare  i  smaken .


Skållningen  gör  att  mjölet  suger  upp  mer  

vätska  och rågkakorna  och  blir   saftigare .


HÄR ÄR RECEPTET :
    

SKÅLLNING :

3 dl vatten 

2 dl grovt rågmjöl 

  *****

25 g jäst

3 dl fingervarmt vatten

2 msk rapsolja

1 tsk salt

9 - 10 dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÅLLNING :  KOKA upp vattnet i en kastrull .

Stäng av värmen och rör ner rågmjölet .

Låt blandningen stå under lock i ca 1 timma .

2)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp .

Tillsätt olja, salt , det skållade rågmjölet och 

vetemjöl lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt

i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme .

3)  DELA degen i 6 bitar.

Forma dem till bollar och lägg dem på en plåt med

bakplåtspapper .

Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem , ca 12 cm i diameter .

Gör ett hål i mitten , ca 3 cm i diameter med mjölade händer .

Nagga bröden med en gaffel .

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

4  GRÄDDA  bröden mitt i ugnen i 9 - 12 minuter .

Låt bröden svalna på ett galler ,  mm... så gott !


LYCKA TILL !