tisdag 7 februari 2023

TOMATSOPPA MED BACON OCH KRUTONGER , 4 PERSONER , (lunch) .

 


                   HEJSAN  !


BACON  GÖR  DET  GODA  ÄNNU GODARE ...

Doften  av  knaperstekt  bacon är  svår  att motstå .

Och  den  härligt  salta  smaken  sätter  piff  på  allt

från  en  mustig  tomatsoppa  till en lyxig  spenat -

och potatiskaka . ...


HÄR ÄR  RECEPTET PÅ TOMATSOPPA .

6 mogna plommontomater

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

ca 7 dl hönsbuljong - (mild smak)

1/2 dl hackad basilika

1/2 dl hackad persilja 

salt och peppar

1/2 paket bacon, ca 70 g

KRUTONGER :

3 skivor vitt bröd 

olivolja till stekning

1/2 dl hackad persilja

1 tsk rivet citronskal


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  TVÄTTA tomaterna och dela dem i klyftor.

Skär bort fästet .

Skala och hacka löken och vitlöken .

2)  HETTA upp lite olivolja i en kastrull

och fräs lök, vitlök och tomater på medelvärme.

Rör om då och då tills tomaterna börjar koka sönder.

3)  HÄLL  på hönsbuljongen och låt soppan koka 10 min.

Tillsätt de hackade örtkryddorna och mixa soppan slät

med stavmixer .

Smaka av med salt och peppar .

4)  SKÄR  baconet smått och knaperstekt .

5)  SKÄR  brödet i mindre tärningar och stek gyllenbruna 

i lite olja .

Blanda  brödet med bacon, persilja och citronskal .

6)  SERVERA  soppan rykande varm och strö bacon-

blandningen över .

SMAKLIG MÅLTID !  LYCKA TILL !


Soppan är toppen som vintermat !



måndag 6 februari 2023

MINA KLASSISKA SEMLOR , CA 24 SEMLOR .

 


                      HEJSAN  !


DET är inte många bakverk som kan mäta sig

med en  hembakad  semla .

För vad är godare än en bulle med mandelmassa

och  grädde ?

Så här gjorde jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk stötta  kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

ca 1,4 liter vetemjöl

1 uppvispat ägg

FYLLNING :

400 g mandelmassa

1 dl mjölk  / vatten

6 dl vispgrädde

GARNERING :

florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Smula ner jästen i en degblandare .

2) Smält smöret , häll i mjölken och värm till 37 grader.

Häll ner degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt

kardemumma och vaniljsocker .

3)  Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg .

(spara lite till utbakningen )

Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter .

4)  Sätt ugnen på 200 grader .

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord  och dela

degen i 2 bitar .

Baka ut till 2 längder och dela varje längd i 12 bitar .

Forma bitarna till runda bullar och sätt dem på plåtar 

med bakplåtspapper .

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter .

5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda plåtarna

i mitten av ugnen i ca 12 minuter .

Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en 

bakduk .

6)  Riv  mandelmassan och blanda ut den med mjölk vatten.

Vispa grädden och fyll en spritspåse .

7) Skär av toppen på bullarna till lock , med en vass tandad kniv .

Lägg eller spritsa i en klick mandelmassa på varje semla , 

spritsa på grädden ,  sätt på locken och pudra semlorna med 

florsocker .

SÅ HÄR GÖR VI NÄR VI ÄTER SEMLOR 

Värm  upp 4 dl mjölk i en kastrull , häll lite av mjölken i en 

djup tallrik , sätt semlan i mjölken  ta en djup sked och ät semlan

som står i mjölken .  Så himla gott !

Hoppas Ni gillar dessa semlor - vi tycker att de är mm...så goda !


ALL LYCKA TILL !





söndag 5 februari 2023

FARMORS INKOKTA MAKRILL , 4 PORT .

 


                    HEJSAN !


Det här år vi hemma hos farmor lite då och då .

Så liten jag var så åt jag detta ,  precis som de

vuxna och tyckte att det var gott .

Till detta var det kokt skalpotatis och  mjuk -

kokt brysselkål  med en klick smör till .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g makrillfil'eer

TA till varje liter vatten :

1 msk salt

2 msk ättikssprit

3 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1 knippa dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  makrillen i 4 cm breda bitar .

KOKA upp ingredienserna till lagen  ca 10 min.

LÄGG  makrillbitarna på ett galler i en kastrull

och slå den varma lagen över .

DEN ska nätt och jämt täcka fisken .

SJUD på svag värme ca 7 minuter .

LÅT fisken kallna i kastrullen .


SERVERA  kokt potatis till och mjuk-kokta  brysselkål .

+ En  smörklick .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

lördag 4 februari 2023

MIN ENKLA , GODA SKINKLÅDA MED ÄGG , 2 PORT.

 


                  HEJSAN !


DENNA  låda  måste  NI  smaka  !

Snabb och smakrik .

15 min i ugnen !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g strimlad rökt skinka

2 ägg

2 dl lättmjölk

100 g ärter och morötter


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

LÄGG skinkan i en eldfast form 

tillsammans med grönsakerna .

VISPA  samman ägg och mjölk

och slå över skinkröran .

GRÄDDA  ca  15 minuter .


SMAKLIG MÅLTID  och

LYCKA TILL !

MINA , GODA FISKBULLAR I CURRY . 2 PORT .

 

                        HEJSAN  !


Härom dagen fick jag för mig att jag skulle 

krydda  fiskbullarna i buljong  på  burk med curry !!

Tur var väl det ,  för det var mm..himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET  :

200 g  fiskbullar i buljong

2 tsk smör/margarin

2 tsk mjöl

1- 2 dl dl vatten 

l liten  fiskbuljongtärning  eller 1/2 

1 - 2 tsk curry

300 g broccoli

2-3  potatisar 


SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL av spadet från fiskbullarna och koka upp det .

RULLA  en kula av smör och mjöl och låt det sjuda 3 min.

SPÄD med fiskbuljong till lagom konsistens .

SMAKSÄTT med curry, salt och peppar .

RÖR ner fiskbullarna och värm .

SERVERA MED  2 - 3 nykokta potatis och 

300 g  nykokt broccoli .

SMAKLIG MÅLTID  och 

LYCKA TILL !




MIN , GODA FISK I UGN , 2 PORT.

 


                   HEJSAN  !

Den här rätten är enkel att göra ,  - dessutom är den himla god  .

Jag brukar ställa in en skål med 4 - 6 småtomater , när det är

10 min , kvar på ugnstiden .

Gärna 2-3  kokta potatis , med lite klippt persilja.

VARSÅGODA .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g fisk - file'

2 1/2 dl lättmjölk

4 tsk arrowrot eller mjöl

1 liten fiskbuljongtärning

100 g skivad svamp

salt, peppar, persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg fisken i en ugnsfast form .

RED  av mjölken med mjölet till

en tjock sås .

TILLSÄTT  svampen och buljongen .

Smaksätt med kryddor och persilja .

SLÅ gratängsåsen över fisken och

grädda  i  ca  30 minuter .

SERVERA med varma tomater och kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID och

LYCKA TILL !


fredag 3 februari 2023

MARINERAD UGNSFISK , 2 PORT . (med 1 klyfta honungsmelon - efterrätt)

 


                     HEJSAN  !


En gång i tiden , 1990 , fick jag för mig att jag skulle gå ner i vikt .

Fisk var ju bra att äta tänkte jag  !

Sagt och gjort ,  så här blev  rätten  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 tsk kinesisk soja 

1 dl vatten 

2 tsk pressad citronsaft  eller

torr sherry 

1/2  vitlöksklyfta 

1/2 kryddmått riven / mald ingefära

150 g rödspätta -file 

1 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA soja, vatten och sherry /

citronsaft  till en marinad .

SKALA och krossa vitlöken .

Blanda ner den och ingefäran i marinaden .

LÄGG  fisken i en liten ugnssäker form .

Häll på marinaden .

TÄCK över formen och låt den stå i 

kylskåpet  1/2 - 1 timme .

Vänd fisken en gång under tiden .

SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta fisken .

Täck formen med aluminiumfolie  och 

koka fisken i ugnen 12 - 15 minuter.


SERVERA  med 100 g haricots verts,

1 1/2 dl kokt ris och en grönsallad 

gärna med 2 tsk dressing .


+Efterrätt 


SMAKLIG MÅLTID  !