onsdag 15 februari 2023

FISKSOPPA MED SPENAT , 4 port , 20 min.

 


                               HEJSAN !


FISKSOPPA !! nja  !

Egentligen gillar jag inte det ,

Men det ser så frestande ut ,så nu ska jag

lära mig att äta det !

Jag fick ett recept från en god vän  som bara 

ä-älskar denna soppa !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk krossade tomater

8 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar 

1 1/2  tsk salt

1 tsk sambal oelek

500 g potatis

3 morötter

1 fänkål

400 g torskfile'

dill

60 g babyspenat


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  upp krossade tomater, vatten, buljongtärningar,

salt sambal oelek i  en  kastrull .

2)  SKALA och skär potatisen i bitar .

Skala och skiva morötterna . 

Tillsätt potatis och morötter till soppan , och koka i 5 min.

Skär fänkålen i bitar och tillsätt till soppan  och låt koka i 5 min .

3)  SKÄR  fisken i bitar  och tillsätt till soppan  och låt sjuda 

5 -8 minuter eller tills fisken är kokt .

4)  TILLSÄTT dill och spenat och rör om försiktigt så att 

fisken inte går sönder men spenaten blir varm .

 

TIPS !

Du kan också använda fryst spenat 

och låta den tina i soppan .

tillsätt då spenaten, se punkt 2.

Kontrollera att potatis och morötter är mjuka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

BROCCOLI MED OSTSÅS , 4 port . (lunch / blir det något kvar - lunchlåda) .

 


                       HEJSAN  !

Det här är  broccoli och en krämig ostsås och

gärna en toast med ost och soltorkad tomat .

Så himla gott ...mm !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl råris

2 broccoli- delas i buketter

OSTSÅS :

2 dl grädde

4 dl mjölk

1 grönsaksbuljongtärning

3 msk vetemjöl

150 g riven ost

2 krm salt

1 krm peppar

TILLBEHÖR :

* sallad med tomater, rödlök

och sockerärter 

* toast med ost och soltorkad 

tomat .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  riset enligt anvisning 

på förpackningen .

2)  DELA broccolin i buketter

och skär stjälken i små bitar .

Koka broccolin i saltat vatten , 

ca 8 minuter .

3)  OSTSÅS :

BLANDA  grädde, mjölk , buljongtärning 

och mjöl i en kastrull och koka upp .

Låt sjuda under omrörning , 5 minuter .

Rör ner osten och smaka av med salt å peppar .

4)  SERVERA :

den varma broccolin med kokt råris och ostsås,

en tomatsallad med salladsblad och hackad röd-

lök och sockerärter och eventuellt även en toast

med ost och soltorkad tomat .

mm..!

VARSÅGODA !


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !






tisdag 14 februari 2023

MIN GODA, FÄRGGLADA FISKGRYTA MED BLOMKÅLS - RIS , 4 PORT . TIDSÅTGÅNG 20 MIN .

 


                        HEJSAN  !


Ibland har jag sådana dagar att jag inte vet vad jag ska laga för middag ?

Mer än något med fisk , men jag börjar ändå, så får jag se vad 

som händer ?

Det blev inte så tokigt ändå !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 msk smör / margarin

500 g tinad fiskfile'

1 msk currypulver

1 1/2 dl vatten

2 delade hårdkokta ägg (koka 7 min)

2 tomater, hackade

2 msk färsk persilja, hackad 

salt och peppar efter smak 

 TILLBEHÖR : Blomkåls- ris 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LÄGG en stor msk smör / margarin i en varm stekpanna, 

dela fisken i bitar och lägg den i pannan tillsammans med 

curry, resten av smöret och vattnet .

2)  LÅT  det sjuda under lock på mellanvärme i 10 minuter,

lägg därefter i äggen och tomaterna och toppa med  persilja .

3)  LÅT  sjuda 5 minuter till, och servera sedan med blomkålsris .


BLOMKÅLSRIS :  4  personer .

Riv ett stort blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet .

Släpp sedan ner i kokande vatten i ca 10 sekunder.

Häll av i durkslag och häll upp i en stor skål .


Visst kan det gå snabbt att laga mat .

Mina egna barn gillade inte blomkål ,

men då serverades blomkåls-riset under 

i en större form  och köttfärssås över  .

Alla åt av hjärtans lust och barnen 

tyckte det var mycket godare  !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






fredag 10 februari 2023

MIN KANELBULLE - SOCKERKAKA , 30 BITAR .

 

                     HEJSAN  !


KANELBULLESOCKERKAKA ,

är en luftig och saftig sockerkaka som smakar 

precis som nygräddade kanelbullar , färdig på

knappt en timme .

Visst kan man väl bli vansinnigt sugen på

nygräddade kanelbullar ibland , men  tar 

längre tid att göra.

Så varför inte smaka denna supergoda kaka !


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin 

6 ägg

4 dl strösocker

2 1/2 dl filmjölk

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

FYLLNING :
2 dl brun farin

1/2 dl mald kanel

1 msk stött kardemumma

FROSTING :
100 g rumsvarmt smör

220 g färskost

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

3 dl florsocker 

                                                                      

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Förbered fyllningen genom att blanda 

samtliga ingredienser i en bakbunke .

Ställ  åt sidan .

2)  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER 

och klä en långpanna 40 x 30 cm med bakplåtspapper.

3)  Gör sockerkakan . Smält smöret och ställ åt sidan .

4)  Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med el-

visp i 5 minuter .

Vänd sedan ner filmjölk och smält smör .

Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en 

klumpfri smet .

5)  Fördela  hälften av smeten i långpannan och strö

sedan över fyllningen .

Stryk sedan över resterande smet .

6)  GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 35 - 40 minuter.

Ta ut och låt svalna helt .

7)  GÖR FROSTINGEN :

Vispa smör och strösocker, färskost, grädde och 

vaniljsocker lite i taget under vispning och vispa 

till en fluffig frosting .

8)  BRED  frostingen  på den avsvalnade kakan .

Pudra eventuellt lite kanel över före serveringen .


LYCKA TILL !

mm...!



tisdag 7 februari 2023

TOMATSOPPA MED BACON OCH KRUTONGER , 4 PERSONER , (lunch) .

 


                   HEJSAN  !


BACON  GÖR  DET  GODA  ÄNNU GODARE ...

Doften  av  knaperstekt  bacon är  svår  att motstå .

Och  den  härligt  salta  smaken  sätter  piff  på  allt

från  en  mustig  tomatsoppa  till en lyxig  spenat -

och potatiskaka . ...


HÄR ÄR  RECEPTET PÅ TOMATSOPPA .

6 mogna plommontomater

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

ca 7 dl hönsbuljong - (mild smak)

1/2 dl hackad basilika

1/2 dl hackad persilja 

salt och peppar

1/2 paket bacon, ca 70 g

KRUTONGER :

3 skivor vitt bröd 

olivolja till stekning

1/2 dl hackad persilja

1 tsk rivet citronskal


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  TVÄTTA tomaterna och dela dem i klyftor.

Skär bort fästet .

Skala och hacka löken och vitlöken .

2)  HETTA upp lite olivolja i en kastrull

och fräs lök, vitlök och tomater på medelvärme.

Rör om då och då tills tomaterna börjar koka sönder.

3)  HÄLL  på hönsbuljongen och låt soppan koka 10 min.

Tillsätt de hackade örtkryddorna och mixa soppan slät

med stavmixer .

Smaka av med salt och peppar .

4)  SKÄR  baconet smått och knaperstekt .

5)  SKÄR  brödet i mindre tärningar och stek gyllenbruna 

i lite olja .

Blanda  brödet med bacon, persilja och citronskal .

6)  SERVERA  soppan rykande varm och strö bacon-

blandningen över .

SMAKLIG MÅLTID !  LYCKA TILL !


Soppan är toppen som vintermat !



måndag 6 februari 2023

MINA KLASSISKA SEMLOR , CA 24 SEMLOR .

 


                      HEJSAN  !


DET är inte många bakverk som kan mäta sig

med en  hembakad  semla .

För vad är godare än en bulle med mandelmassa

och  grädde ?

Så här gjorde jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk stötta  kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

ca 1,4 liter vetemjöl

1 uppvispat ägg

FYLLNING :

400 g mandelmassa

1 dl mjölk  / vatten

6 dl vispgrädde

GARNERING :

florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Smula ner jästen i en degblandare .

2) Smält smöret , häll i mjölken och värm till 37 grader.

Häll ner degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt

kardemumma och vaniljsocker .

3)  Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg .

(spara lite till utbakningen )

Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter .

4)  Sätt ugnen på 200 grader .

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord  och dela

degen i 2 bitar .

Baka ut till 2 längder och dela varje längd i 12 bitar .

Forma bitarna till runda bullar och sätt dem på plåtar 

med bakplåtspapper .

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter .

5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda plåtarna

i mitten av ugnen i ca 12 minuter .

Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en 

bakduk .

6)  Riv  mandelmassan och blanda ut den med mjölk vatten.

Vispa grädden och fyll en spritspåse .

7) Skär av toppen på bullarna till lock , med en vass tandad kniv .

Lägg eller spritsa i en klick mandelmassa på varje semla , 

spritsa på grädden ,  sätt på locken och pudra semlorna med 

florsocker .

SÅ HÄR GÖR VI NÄR VI ÄTER SEMLOR 

Värm  upp 4 dl mjölk i en kastrull , häll lite av mjölken i en 

djup tallrik , sätt semlan i mjölken  ta en djup sked och ät semlan

som står i mjölken .  Så himla gott !

Hoppas Ni gillar dessa semlor - vi tycker att de är mm...så goda !


ALL LYCKA TILL !





söndag 5 februari 2023

FARMORS INKOKTA MAKRILL , 4 PORT .

 


                    HEJSAN !


Det här år vi hemma hos farmor lite då och då .

Så liten jag var så åt jag detta ,  precis som de

vuxna och tyckte att det var gott .

Till detta var det kokt skalpotatis och  mjuk -

kokt brysselkål  med en klick smör till .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g makrillfil'eer

TA till varje liter vatten :

1 msk salt

2 msk ättikssprit

3 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1 knippa dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  makrillen i 4 cm breda bitar .

KOKA upp ingredienserna till lagen  ca 10 min.

LÄGG  makrillbitarna på ett galler i en kastrull

och slå den varma lagen över .

DEN ska nätt och jämt täcka fisken .

SJUD på svag värme ca 7 minuter .

LÅT fisken kallna i kastrullen .


SERVERA  kokt potatis till och mjuk-kokta  brysselkål .

+ En  smörklick .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !